Det flexibla arbetslivet

Vi pratar digitala nomader med Telia och Skatteverket

Vad är en digital nomad och varför ska storföretagen bry sig? I första avsnittet av Telias nya webbcast Work in Progress med Mille Beckman gästar Svenska Nomaders Emelie Fågelstedt i ett samtal om förändringar på arbetsmarknaden. Mille representerar storföretagen och dess medarbetare, medan Emelie tar perspektivet av den växande andel människor som väljer att frilansa.

”Jag tror att överlag så måste stora organisationer fundera kring arbetstid, vad är ett arbete och hela den diskussionen. Den blir viktig för det blir målsättningar på andra sätt. Det handlar om andra sätt att leda och kanske ett annat sätt att vara medarbetare. Mycket handlar om en förändring av arbete”, resonerar Mille i inslaget när han får frågan om hur större företag bör tänka kring förändringarna på arbetsmarknaden.

Vi pratar om trenden med platsoberoende arbete, människors längtan och behov av mer flexibilitet i arbetslivet och gigekonomins framfart. Gästar gör Emma Lindgren, frilansande kommunikationsstrateg som just nu jobbar på distans från Shanghai och som delar med sig av erfarenheter och tankar från livet där. Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, talar om skatteutmaningar för digitala nomader och försöker reda ut begreppen som berör den som väljer att jobba på distans från ett land utanför Sverige. I slutet av inslaget diskuteras vikten av en tillåtande företagskultur och bra ledare för att distansarbete i olika former ska fungera, även för den som är anställd på ett större företag.

”Det här med co-working spaces tror jag kommer att växa något enormt. Inte bara för privatpersoner och entreprenörer utan även att storföretagen kommer att tillåta sina medarbetare att jobba från olika hubbar runtom i landet, och där kanske man även på sikt ser att man inte bara måste vara i storstäderna, det skulle kunna finnas arbetsplatser i hela Sverige”, menar Emelie.

Vi på Svenska Nomader är otroligt glada och stolta över det här samarbetet, och att Telia väljer att uppmärksamma de frågor som vi engagerar oss i och för.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar