Resa

10 saker att göra i Tulum, Mexiko

Cancún är USA:s svar på Kanarieöarna och själv hörde jag först talas om platsen genom spring break från alla high school-filmer. Men ungefär två timmar söder om Cancun hittar du Tulum, motsatsen till Cancún. Tulum är en liten by, känd för sina vita stränder, Maya-ruiner, centos och yogaklasser. Här nedan delar vi med oss av 10 saker att göra i Tulum. Ta gärna även en titt på vår Tulum-guide på Youtube (se ovan).

1. Tulum Beach

Tulum är känt för sina kritvita stränder och sitt kristallklara vatten. Det är också precis det många kommer hit för att göra; sola, bada och njuta av de vajande palmerna.

Något att tänka på är att Tulum beach är uppdelat i två delar; norra och södra stränderna. Den stranden som är öppen för allmänheten finner du i de norra delarna, resterande strand ägs alla av hotell så om du inte bor på ett hotell på stranden måste du ta dig in bakvägen eller besöka en strandbar eller -restaurang.

2. Taqueria La Eufemia

Min bästa tid i Tulum spenderade jag på Taqueria La Eufemia. Det stället särskiljer sig mycket från de andra beachbarerna och restaurangerna både vad gäller prisklass och vibe. Här äter och dricker du för en tredjedel av priset jämfört med de andra ställena och varje dag förvandlas Taqueria La Eufemia till en liten strandfest. Om du däremot vill slappa och läsa en bok eller kanske jobba så skulle jag föreslå något av de andra beach-ställena som till exempel Habitat.

Taqueria La Eufemia

Hotell Habitat

3. Cenotes

Ett annan sevärdhet i Mexiko är cenotes. Svalkande undervattensgrottor med sköldpaddor och kristallklart vatten. Här kan du välja att bada, snorkla eller testa på dykning i världsklass. De kända cenotes nära Tulum är Gran Cenote, Dos Ojos och El Pit.

Jag skulle rekommendera att komma dit i tid då det blir väldigt mycket turister senare på dagen. Vilket har en tendens av att förstöra lite av den magiska naturupplevelsen som annars väntar.

4. Hyr en cykel

Antingen bor man i Tulum stad eller på stranden. I vilket fall som helst är ett av de bästa sätten att ta sig fram med cykel. På många större hotell kan du låna cyklar men annars finns det också att hyra. Vi bodde i Tulum stad och använde cyklar för att ta oss ner till stränderna.

5. Ät tacos tills du spricker

Den lokala maten i Mexiko skulle jag säga är högt upp på listan av måsten. Mexiko är the ”mother of Tacos” och bästa Tacon hittar du inte på turisthaken utan de säljs på gatan.

6. Yoga på stranden eller djungeln

För bara några år sedan var Tulum kanske mest känt för sina hippie yoga-retreats. Idag, och i takt med ökat antal turister, så har den här hippie-känslan försvunnit lite. Nästan alla stora hotell erbjuder yoga och bor man inte på ett av dessa kan man testa på en av dessa klasser på stranden (se t.ex. Yoga Shala Tulum)

7. Maya-ruiner

Definitivt en slags ”turistfälla” men också ett måste då det är en häftig upplevelse att promenera runt bland gamla ruiner. Precis som för cenotes (tips #3) så gäller det att komma i tid för att undvika alla andra turister.

Rekommendationen är att avsluta med ett svalkande dopp på stranden.

8. Lyssna på livemusik och drick Mojito

I Tulum stad finner du bargatan med flera olika barer och en av mina favoriter är/var Batey Mojito Bar. Här lyssnar du på lokala band och dricker mojitos.

9. Hartwood

Om du vill lyxa till det ska man gå till Hartwood som för några år sedan öppnades av ett par från Brooklyn, New York. Här äter du middag med tända ljus i djungeln och lyssnar på spansk gitarr spelas live. Känner du för att dansa efteråt så kör de DJ på torsdagar. Däremot ligger priserna på ungefär samma som i Sverige om inte dyrare!

10. Instagram-fotot

I Tulum kryllar det av Instagram-stjärnor; det går nästan inte mer än 20 minuter innan man ser folk som poserar seriöst för bilder till sina Instagramflöden. Det bästa fotot tar du i ruinerna, här får du nämligen med både stranden, palmerna och ruinerna. Man känner sig lite som Indiana Jones!

Tulum Fakta

Vart ligger Tulum

Tulum är en liten by som ligger längs den Karibiska kustlinjen på den Mexikanska Yucatánhalvön.

Flygtid från Sverige till Cancun

Det tar cirka 11 timmar att flyga direkt från Stockholm till Cancun, många mellanlandar dock i Mexiko City eller i USA. Billigast flygbiljetter hittas vanligtvis på Momondo

Klimat Tulum

Temperaturen dagtid ligger runt 30 grader året runt och cirka 21 grader nattetid. Från Maj till November regnar det relativt mycket så bästa tiden att åka är defintivit under vintern.

Tulum priser

Även fast det går att hitta billiga ställen att äta och bo på i Tulum så är det generellt inte jättebilligt.

Valuta Mexiko

I Mexiko använder man sig utav Mexikanska Pesos. Du kan växla hemma eller växla på plats då det finns flera ATM och ställen att växla på i Tulum stad.

Visum till Mexiko

Du behöver inte ett visa om du har ett svenskt pass för att åka in till Mexiko. Ditt pass måste dock vara giltigt i minst 6 månader från och med dagen för inresa i Mexiko. På planet får du ett paper att fylla i som du sedan lämnar till passkontrollen.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar