Digital nomadResa

5 saker du kan göra i vardagen för att lära dig ett nytt språk

By juli 31, 2019 No Comments

Christoffer på en parkbänk med sin mobil i Jardim braancamp– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Efterhand som jag befäst Lissabon som min största bas har också törsten efter att lära mig språket kommit. Jag har aldrig tagit en lektion i Portugisiska – istället har jag på eget bevåg, med små hacks försökt traggla mig fram. Och med relativt små medel kommer man ganska långt – vilka jag också delar med mig av nedan.

1. Ställ om telefonen på ditt språk

Även om man kan bli lite galen på det några gånger så blir man pressad till att förstå. Särskilt när det kommer någon stor uppdatering och du får frågan ”Ja eller nej”. 😆

Det kommer vara tufft i början men när du börjar inse hur effektivt det är så kommer det bara bli en vanesak. Jag minns lite tillbaka till de gånger jag spelade något engelskspråkigt tv- eller datorspel då jag var yngre – man fick chansa en hel del. Men till slut lärde man sig vad som hände då man tryckte på vissa ord. Och jag tror nog att det är de hård som satt sig bäst i minnet.

2. Säg att du inte kan engelska

Min kompis berättade att han ofta brukade slänga sig in i lokala sammanhang och helt enkelt säga att han inte pratar engelska. Så utan reträtt får det helt enkelt gå som det går. Men, utöver konstiga miner, en massa skratt och övning i kroppsspråk kan det också vara så att du faktiskt plockar upp några ord av dessa interaktioner.

Plus, att jag tror, att hjärnan behöver gå på högvarv för att navigera sig runt en konversation med ett litet ordförråd.

3. Använd en app

I min dagliga rutin ingår 15 minuters användning av en app för språkinlärning och helst under lunchen och efter en kortare promenad (som kickar igång hjärnan lite). Den app jag just nu fastnat för är Babbel. Jag brukar vanligtvis ta en lunchpromenad, sätta mig på en parkbänk och sätta mig med appen.

Skulle säga att det är här den mest intensiva inlärningen sker varje dag. Och genom att gå igenom lektioner med de viktigaste uttrycken och orden så kommer man snabbt till ett stadie där man kan göra sig förstådd. Sen efterhand som man märker att man saknar ord i vissa sammanhang kan man börja specialstudera olika kategorier eller sammanhang.

Det jag nog framförallt gillar bäst med appen är att det är väldigt mycket fokus på konversationer. I vissa av övningarna så berättas bland annat en historia och du som användare får då fylla i vissa av orden i en pågående dialog. Perfekt sätt att förstå orden i sitt sammanhang!

Christoffer med appen Babbel framför ett bord på Zenith

Övar portugisiska konversationer med Babbel

En annan stor fördel med Babbel är att man även kan använda det med datorn. Vilket är bra då man både lätt och snabbt kan bli distraherad av annat på mobilen. Ja, ni vet hur det kan vara. 🤷🏼‍♂️

Det svåra med språkinlärning där du endast kan få underkänt av dig själv är att hålla ångan uppe och faktiskt göra det varje dag. Så, sätt en fast tid och/eller lägg in det i kalendern så att det inte kommer i kläm. Det är ju trots allt bara 15 minuter.

Läste även på deras sida att 73% av deras användare angav att de kunde föra ett enklare samtal på sitt nya språk efter att de hade använt Babbel i fem timmar. Så, med enkel matte räcker det att du håller uppe din rutin i 20 dagar. Det är ju också då man säger att något börjar bli en vana, sååå… testa! 🚀

👉🏼 Vill du inte lära dig portugisiska så erbjuder de bla även kurser i; Italienska, Engelska och Spanska.

4. Underskatta inte musikens kraft

Det är säkert olika men för egen del har alltid musik varit en central del för min inlärningsförmåga. Dels som brusreducerare då jag behöver finna koncentration men även för att lära mig uttal. T.ex. kommer inte min engelska från de sterila glosövningarna man gjorde i skolan. Och givetvis kommer det inte enbart från musik men mycket av mitt uttal kommer därifrån. För när jag sjunger kommer jag allt som oftast inte ihåg texterna – utan mest ljuden. Så mina otaliga försök att härma låttexter har helt enkelt lagt fundamentet till hur jag pratar engelska.

👉🏼 Språkreseförmedlaren ESL är inne på samma spår

5. Ändra undertexterna när du ser på film eller serier

Jag älskar serier och ser gärna något/några avsnitt av någon serie varje vecka. Nyligen har jag gett mig på nya säsongen av La casa de papel! Men, den är kanske inte optimal för vad jag tänkte föreslå – vilket nämligen är att byta ut språket på undertexterna till språket du vill lära dig. Vilket jag bland annat brukar göra på engelsktalande serier. Det är perfekt att kunna höra ett uttal man förstår samtidigt som det kopplas till att se hur ett ord skrivs/stavas.

Vill du skruva upp svårighetsgraden en aning kan du ju alltid se TV-serier där de pratar språket som du vill lära dig. 😉

👉🏼 Sugen på mer sånt här? Läs mer om lifehacking.

👉🏼 Har du något bra lifehack att dela med dig av? Låt oss veta på hej@svenskanomader.se

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Gästskribent

Author Gästskribent

More posts by Gästskribent

Leave a Reply