Digital nomadResa

9 temarestauranger och temabarer i Tokyo

Av september 27, 2019 Inga kommentarer

Tokyo är en stad fylld av udda och galna temarestauranger, temabarer och temakaféer! Ett besök i den japanska huvudestaden kan bjuda på allt från robotar som dansar Gangnam Style till hemliga ninjabyar och mentalsjuksköterskor som låser in dig i en cell. Som boende i Tokyo under 1,5 år hade jag möjlighet att testa en hel uppsjö mat- eller barupplevelser utöver det vanliga. Här tipsar jag om 9 favoriter för den som är på besök i Tokyo.

1. Shinjuku Robot Restaurant

Robotrestaurangen i Shinjuku är en av de kändaste temarestaurangerna i Tokyo. Här får besökaren uppleva robotar som dansar tillsammans med halvnakna kvinnor till ljudet av Psy’s Gangnam Style, en panda som rider in på scen på en robotkossa, en sjöjungfru som graciöst glider fram längst golvet ridandes en robothaj och så en gigantisk spindelkvinna som givetvis flyger in i rummet upplyst av röda strålkastare, samtidigt som power rangers sitter på scen och spelar piano på roterande plattor. Maten är i all ärlighet inte den bästa, men upplevelsen är av en annan värld. Plats bokar du med fördel på hemsidan.

2. Star Club

Super Mario-baren Star Club är hemmakväll med polarna med extra allt. Här finns allt en äkta 8-bitars fan kan drömma om – från gröna rör i taket, Mario-hattar, bombformade kuddar och peach princess-drinkar på menyn till en nintendoformad servetthållare och stjärnlampor. På tv-skärmen i den lilla baren, som bara rymmer ett dussin gäster, finns ett stort urval av Nintendo-klassiker att välja från; Super Mario Bros 1, 2, 3 och 4, Mario Kart, Donkey Kong och så Super Smash Bros. Spelar gör du tillsammans med de andra gästerna runt bardisken, och alla vill vara med och heja på. Menyn består givetvis av allt den perfekta spelkvällen kan önska – chips, popcorn, chokladtryfflar och jordnötter; allt i en helig blandning.

3. Maid Cafés

Vad vore Tokyos Akihabara-distrikt utan sina Maid Cafés? Från lunchtid och fram till sent på kvällen ser du unga flickor utklädda till franska 30-tals maids stå och glatt skratta på gatorna i ett försök att locka gäster till sina söta fik. Väl inne bjuds du på gulliga drinkar med djurmönster och omeletter med kattungar på. Du får ett val att fota dig med en maid eller att utmana dem på ett familjespel, som UNO. Den största kedjan är Home Café. Favoriten är Maiddreamin eftersom man där kan få se tjejerna uppträda i den typ gulligaste dansuppvisningen jag någonsin sett – med alla fikets gäster, klädda i katt- och kaninöron och utrustade med light sticks, på-hejande. Maid Cafés må kännas sexistiska, men med åren har de blivit en given del av Akihabara och andra delar av Tokyo och Japan. Besökare är allt från kompisgäng, par och så en och annan ensam man. Vissa går även så långt som att kalla maids för den moderna tidens geishor. Jag förhåller mig smått kluven till konceptet, men det är en annorlunda och kul upplevelse.

4. The Lock-Up

Även kedjan Lock-up specialiserar sig på fängelsetemat, här med fångklädda servitriser och en meny med spöktema. Välkomnas gör du av ett spökbarn… Inte lika maffigt som Alcatraz E.R. men ändå en kul upplevelse. Restauranger finns i flera stadsdelar, bland annat Ueno och Shibuya.

5. Kattcafé

Tokyo är känt för sina många kattcaféer och de finns att hitta i princip överallt i staden. Här betalar du per timme för att komma in och leka med katter och dricka en kopp kaffe. Jag har läst att kattkaféerna kom till i Japan då flera lägenhetsföreningar inte tillåter husdjur och japanerna som älskar djur därför inte har någon att leka och mysa med hemma. Svaret är att besöka ett kattcafé eller något av de andra djurcaféerna i staden.

6. Kawaii monster café

Drick kaffe och ät en blå hamburgare tillsammans med söta monsterflickor på Kawaii Monster Cafe i Harajuku. Fiket känns som något taget direkt ur en sagobok, eller kanske snarare ett Super Mario-spel. Med starka färger, plastinredning och en gigantisk karusell med rosa kaniner som snurrar runt precis vid ingången och en gång i timmen fungerar som scen för monsterflickorna som ger sig upp och dansar. Du hittar fiket på 4e våningen i byggnaden precis bredvid Tokyu Plaza. Stundvis är kön lång, så försök komma på en vardag.

7. Golden Gai

Golden Gai is sig är inte känt under just kategorin “galna temabarer” men likväl har de här över 200 minibarerna i Shinjukus Kabuchiko-distrikt alla distinkta teman; allt från Flamenco, 60-tal och Rock till Fjällstuga, Karaoke, Leksakstroll och Rymden. Här trängs du runt en bardisk och småpratar med barägaren tillsammans med de runt ett dussin andra gäster som får plats på varje ställe. Helt klart en av Tokyos bästa platser för en barrunda!

8. Ninja Restaurant

Ninja restaurant i Akasaka – där du leds av en ninja genom hemliga gångar till den dolda ninjabyn. Här äter du din middag i små ninjahus och blir underhållen av “Master Ninja” som framför trolleritrick. Den bästa matupplevelsen av alla restauranger jag nämnt i detta inlägg; och en plats som självaste Beyoncé har dinerat på.

(Bild lånad från Japan Times.)

Bild lånad från Japan Times. Foto: Yoshiaki Miura

9. Zauo – fiska din egen middag!

I Kameido, tre stationer ifrån Akihabara på JR Sobu Line, ligger en restaurang där du själv får fiska upp middagen. Mitt i lokalen breder sig en gigantisk pool ut, fylld med olika fiskar, skaldjur och ålar. Bord står utplacerade i ett stort träskepp, varifrån du lätt kan sitta direkt vid bordet och fiska i poolen nedanför. När du till slut får napp väljer du själv hur du vill förbereda rätten – som sashimi, sushi, grillat eller friterat som tempura. Restaurangen hör till kedjan Zauo som har flera lokaler runtom i Tokyo, bland annat i Kameido och Shinjuku.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar