Digital nomadNomadporträtt

Att våga ta steget till att bli digital nomad

Av september 4, 2019 One Comment

distansjobb-bali

Mycket har hänt sedan vi sist pratade med Alexandra Eriksson, då var hon en digital nomad som bodde på Malta. De senaste åren har Alexandra hunnit besöka 15 länder, bott i digitala nomad meckat Bali, rest i Asien och startat flera nya bolag. Idag har hon flyttat sin bas från Malta till Bulgarien. I intervjun här nedan berättar hon för oss om hur hennes FOMO (fear of missing out) helt enkelt tog över och det var på så sätt hon vågade och blev pushad till att ta steget att bli digital nomad.

Var är du just nu?

Just nu befinner jag mig i Bulgarien – vi har en lägenhet i Varna som vi har renoverat under våren/sommaren. Min mamma är från Bulgarien, så jag har rest fram och tillbaka hit ända sedan jag var liten. Jag älskar att vara här – det är varmt, oförskämt billigt och perfekt om man är en digital nomad.

Vart var du innan?

Innan vi reste hit bodde vi i Kuala Lumpur i två månader och därefter Bali en månad. Kuala Lumpur är en häftig stad som jag kan rekommendera alla att åka till. Det är en häftig kontrast att komma till en sådan storstad när man som jag är ifrån en liten ort i Värmland. Bali är – enligt mig – paradiset på jorden. Här finns allt: bra mat, strandliv, djungel, fest och riktigt bra co-working ställen.

frilansjobb-asienVart tänker du åka härnäst?

Just nu ser det ut som att vi kommer att stanna i Bulgarien fram tills årsskiftet. Därefter är planen att antingen flytta tillbaka till Malta (där vi bodde för några år sedan) eller att åka till Bali i några månader. Vi har även tänkt på Portugal, men inget är bestämt. Vi tar det lite som det kommer helt enkelt!

Distansjobb MaltaVarför valde du att bli digital nomad?

När jag jobbade på kontor i Stockholm kände jag att nio till fem-jobbet inte var något för mig. Det enda jag gjorde om dagarna var att längta hem och känna mid fångad i min egen vardag. Jag ville vara fri och kunna vara vart som helst, när som helst. Dessutom är jag en väldigt disciplinerad person och att jobba självständigt har aldrig varit några problem.

Jag och min pojkvän sa upp oss, fick jobb hos en SEO-firma i Malta och flyttade dit. Några månader senare startade vi vårt eget företag och på den vägen är det. På bara några år har vi besökt 15 länder och njutit av varje sekund. Beslutet att säga upp mig var det bästa jag någonsin gjort.

Hur försörjer du dig?

Just nu jobbar jag för mitt eget företag som driver jämförelsetjänsten Econello.com, där jag skriver alla artiklar, samtidigt som jag frilansar vid sidan av. Vi håller dessutom på att starta upp två nya projekt inom företaget som vi hoppas ska vara igång innan årsskiftet. Det är mycket på gång, men det är verkligen roligt.

Hur ser din vardag ut?

Det som är lite roligt när man jobbar som jag gör är att många tror att man bara slappar om dagarna, men det är faktiskt helt tvärtom. Jag har aldrig jobbar så intensivt som jag gjort de senaste åren. Vi har ingen väckarklocka på morgonen, utan går upp när vi känner oss utvilade. Därefter äter vi frukost och gymmar innan det är dags för stenhårt jobb ända fram till klockan 21-22.

Visst tar jag lediga dagar då och då, fördelen är att jag kan göra det när jag själv känner för det (om jag inte har deadlines förstås). Då brukar vi gå ner till stranden som bara ligger en kvarts promenad bort eller åka på roadtrips. Vi planerar till exempel att åka till Kappadokien, Turkiet, inom de närmsta veckorna och besöka min vän som jobbar i Sunny Beach.

Digital nomad MaltaVad är den största utmaningen med att vara digital nomad?

Det är faktiskt att ta ledigt. Det är nästan omöjligt för oss att vara helt lediga eftersom vi ständigt tänker på jobb – som det lätt blir när man driver eget företag. Dock hade vi semester nyligen – vi besökte min pojkväns by i Italien – och där fanns det varken wi-fi eller mottagning, så vi hade inget val än att koppla bort, vilket var väldigt skönt. Man behöver verkligen sina lediga dagar, även om det ibland inte känns som det.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?

Ja, vi har en rad olika projekt på gång inom företaget – och ännu fler idéer inför framtiden. Vi är bland annat sugna på att ge oss in i e-handel, men då behöver vi först slå oss ner någonstans istället för att bo i en resväska. När man jobbar som digital nomad upptäcker man hela tiden nya saker man vill göra, men det gäller att inte ha för många bollar i luften – den läxan har jag lärt mig flera gånger om.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?

Bali, utan tvekan. Denna lilla ö har allt man tänkas behöva när man jobbar online och det är dessutom väldigt billigt att leva där. När vi var där i våras bodde vi på ett riktigt bra lägenhetshotell – Bali Bustle – i Seminyak där hela undervåningen var ett kontor. Kaffe och vatten var gratis och det fanns både pool, gym och ett café som serverade både frukost och lunch. Rekommenderar verkligen detta ställe till alla som vill åka till denna paradisö och jobba därifrån.

Ett annat plus med Bali är att man kan göra så många aktiviteter på sina lediga dagar, till exempel surfa, åka till trendiga beachklubbar, besöka vattenfall i Ubuds djungel eller bestiga vulkaner. Bali får helt enkelt tio poäng.

Distansjobb BaliVad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?

Det är att faktiskt våga. Jag tror att många vill bli digitala nomader och kunna jobba på sina egna villkor, men få av dem vågar satsa på det. Förmodligen är de rädda för att inte ha den trygghet som ett fast jobb ofta innebär. Jag kände samma sak, men sedan tog nog FOMO (fear of missing out) över och hjälpte mig ta beslutet som jag aldrig kommer att ångra. Även om allt skulle gå åt skogen med företaget och frilansadet, så har jag i alla fall testat. Bara det är att lyckas enligt mig.

jobba på distans

👉 Följ Alexandra Eriksson på Instagram eller ta en titt på hennes webbplats entreprenören.nu
👉 Läs även nomadporträttet med Emelie Ering.
👉 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Join the discussion En kommentar

  • Marcus skriver:

    Kul läsning Alexandra! All lycka till 😀 Ska absolut följa dig och din resa som digital nomad. Arbetar även själv med SEO och en jämförelsetjänst gällande kreditkort. Hade vart intressant att utbyta erfarenheter!
    /Marcus
    @satherstromphoto på Instagram

Skriv en kommentar