Co-workingDet flexibla arbetslivetDigital nomad

Så håller du dig och dina enheter säkra på publikt wi-fi

En kill med knutna händer som funderar och tittar på sin macbook

Som resande digital nomad kopplar du upp dig på x antal trådlösa publika nätverk som t.ex. på caféet, i hotellobbyn och/eller via mobilen när du är på språng. Med detta kommer också x antal säkerhetrisker som vi tycker du bör känna till och framförallt vidta förebyggande åtgärder för att minimera.

Var säker på att du kopplar upp dig på rätt wifi-nätverk

Det finns många hackers som använder publika nätverk för att locka till sig folk och för att komma åt deras enheter och sedermera deras filer och lösenord. Det de vanligtvis gör är att de sätter upp nätverk med namn som t.ex. Great café guest för att du, när du tar upp din mobil och kollar tillgängliga nätverk, ska tro att det är nätverket som gäller för caféet du just då sitter på. Dubbelkolla alltid med personalen på caféet, biblioteket, lobbyn vilket nätverk det är som gäller.

Det gäller även publika s k stadsnätverk som ibland kan verka för bra för att vara sant. Det är det också oftast så vänta då hellre och anslut senare. Av erfarenhet är nämligen stadsnätverk väldigt sällan bra (om inte du är i t.ex. Sydkorea där det går undan) och kan likaså skippas oavsett.

En enkel säkerthetsåtgärd är att slå av automatisk fildelning på alla nätverk så att du undviker att en ev. hacker ser och kan komma åt dina filer.

En annan är att se till så att du inte automatiskt ansluter om det finns ett tillgängligt och publikt nätverk.

Surfa via VPN

Vill du ta din säkerhet ett steg längre är det rekommenderat att sätta upp ett s k virtuellt privat nätverk, oftast förkortat VPN (Virtual Private Network). Använder du ett trådlöst nätverk som delas med andra kan du via valfri VPN-service sätta upp ett eget privat nätverk i det publika nätverket.

Det låter komplicerat men det är det absolut inte. Det finns många smidiga tjänster och jag kan bland annat rekommendera Express VPN som jag själv använder och som också finns listat på vår sida över digitala verktyg. Fördelen med att använda VPN är också att du kan bestämma vart det nätverket ska anses finnas. Väljer du att ditt privata nätverk ska anses finnas i Sverige kan du t.ex. komma åt och nyttja svenska tjänster (som t.ex. streamingtjänster) som annars stoppas på grund av att du befinner dig på annan ort. Det hörde du inte från mig. 😉

Använd tvåfaktorsautentisering

Många webbplatser, applikationer och enheter ger dig möjlighet att sätta upp s k tvåfaktorsautentisering. Det är en säkerhetsmetod som används för att med högre precision säkerställa att det är rätt person som loggar in på en webbplats,applikation eller enhet. Namnet kommer ifrån att du måste gå igenom två steg för att kunna logga in. Istället för att bara logga in med hjälp av användarnamn och lösenord tillkommer ytterligare ett steg du måste slutföra för att komma in. Det kan  t.ex. vara en kod som skickas via SMS till ditt telefonnumer som du sedan måste knappa in där du försöker logga in.

Utan att ha testat själv ska det även finnas särskilda appar som skickar en notifiering (ofta med IP-adress och tidpunkt) då någon försöker logga in på en registrerad webbplats/applikation där du måste godkänna inloggningsförsöket separat. Det tar lite längre tid och innebär lite dubbeljobb men du får då också notifieringar ifall andra försöker komma åt dig och dina filer och det kan det kanske vara värt?

Låt din brandvägg vara aktiverad

Vi är många som säkert upplevt att vi försökt ladda ner något och då dyker det upp en pop-up som säger att det brandväggen blockerat nedladdningen. Frestelen är ju då stor att stänga av brandväggen för att komma åt det man ville från början. Ett enkelt råd, åtminstone om du befinner dig på ett publikt nätverk, är att låta bli.

Om du aldrig fått det meddelandet eller bara vill vara säker på att brandväggen är på bör du kolla så att brandväggen är aktiv . Det gör du i respektive operativsystems panel för inställningar.

Skapa och använda säkra lösenord

När du registrerar ett nytt användarkonto är det många tjänster som ställer krav på att du anger ett säkert lösenord genom att bara acceptera en viss sammansättning (t.ex. minst 8 tecken och både stora och små bokstäver). Du bör satsa på att ha ännu säkrare lösenord än det de rekommenderar! Använd en mix av symboler, nummer och bokstäver (stora och små). Det finns en rad olika tjänster för att testa lösenord och/eller generera säkra lösenord – vilka som känns säkra att använda och gå in på avgör du.

Om du känner det blir svårt att hålla koll på alla dina säkra lösenord kan vi även rekommendera att du använder en s k lösenordshanterare som t.ex. Roboform som vi också listat på vår sida för digitala verktyg.

Se till så att du har ett antivirus-program installerat.

Snacket om virus och antivirus-program har väl hängt med sedan de första kommersiella datorerna så du känner säkert till att du bör ha ett antivirus-program installerat på din enhet.

 


 

Även om du följt alla råd listade ovan är din säkerhet inte garanterad på ett publikt nätverk. Hanterar du känsliga uppgifter och/eller tycker att nätverket/platsen upplevs osäker, vänta tills du är på en säkrare plats helt enkelt.

 

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar