A och O när man lever som digital nomad och ofta byter arbetsplats, land och förutsättningar är att ha koll på vilken teknisk hård- och mjukvara som behövs för att kunna göra ett bra jobb, arbeta ergonomiskt och hålla sig säker. Efter runt 5 års erfarenhet av att leva som digital nomad har jag hunnit samla på mig en del erfarenhet och tips – något jag gärna delar med mig av.
Din närmaste reskompis, datorn
Datorn är lika mycket en reskompis som ditt absolut viktigaste verktyg – och därför är det viktigt att du både håller den säker och att den klarar av de uppgifter som du har tänkt att använda den för.
Att hitta rätt i djungeln av RAM-minnen, processorer och storlekar är inte enkelt. Och jag skulle aldrig få för mig att utse mig själv som en expert av vilka tekniska specifikationer som fungerar bäst för varje enskilt ändamål. Men sådant kan vår vän Elin Häggberg (Teknifik) – ta del av av hennes guide för att välja rätt dator för dina ändamål.
Personligen har jag i princip alltid kört på en Macbook då jag gillar både gränssnitt och bekvämligheten i hur jag lätt kan koppla ihop datorn med mina andra Apple-enheter. Idag kör jag på en Macbook Air (2019) eftersom jag de senaste åren inte längre sitter i flera tunga redigeringsprogram (som Adobe-serien) samtidigt. Prestandan i den räcker gott och väl för min multitasking; Enklare former av grafisk redigering i 1-2 redigeringsprogram (som t.ex. Adobe Indesign, Photoshop, Figma eller Sketch), köra mailprogram, ha öppet 3 olika webbläsare (med tyvärr alldeles för många flikar i varje 🙈), lyssna på Spotify, ha igång VPN, skriva anteckningar i Evernote etc.
Datorn väger endast runt 1,3 kg och är därmed väldigt lätt att bära med sig då jag är på resande fot men skulle inte rekommendera att använda en Macbook Air utan de essentiella datortillbehören över längre tid.
De essentiella datortillbehören
Kroppen är inte byggd för att endast arbeta på en laptop dag in och dag ut – särskilt inte då arbetsplatsers ergonomiska förutsättningar kanske också ändras från dag till dag. Det blir lätt att man sjunker ihop med axlar, rygg och nacke i och med att man lutar sig lätt framåt samt använder sig av tangentbord och musplatta på laptopen. Med andra ord, över tid behöver du investera i lite tillbehör som gör arbetet både lättare och mer ergonomiskt.
4 datortillbehör jag idag inte klarar mig utan under längre tid:
- Extern skärm (Använder en av Samsungs curve-modeller)
- Extern mus (Logitech MX Master 2)
- Ett externt tangentbord (Apple Magic keyboard)
- Ett par riktigt bra (noise cancelling) over ear-hörlurar (Bose QuietComfort 35)
Något jag dessutom måste ha för min Macbook air är en adapter för att få tillgång till HDMI och USB-portar. En annan bra grej att ha för din laptop är ett laptop-stöd – för att lyfta upp skärmen samt ge den fritt luftflöde undertill.
💡 Visste du att arbetsgivaren har ett ansvar för din arbetsmiljö även när du jobbar på distans?
Digitala tjänster
Det finns många bra digitala verktyg för att göra ditt arbetsliv flexiblare, och framförallt, säkrare.
VPN
I livsstilen som digital nomad blir det ju ofrånkomligen så att du kopplar upp dig mot väldigt många nätverk. Och tyvärr finns det ondsinta människor och opålitliga nätverk där ute.
En tumregel är ju att du bör tänka två gånger innan du ansluter till ett gratis och öppet nätverk utan lösenord. Men överlag, för att surfa säkrare, rekommenderar vi, som många andra, att du därför använder dig av en VPN (Virtuellt Privat Nätverk).
När du ansluter via en VPN dirigeras all din Internettrafik till en av VPN-tjänstens alla servrar, där den sedermera krypteras. Till exempel kan du skapa en krypterad “tunnel” av trafik som går från det land du befinner dig i till ett annat valt land där VPN-tjänsten har servrar. Något som både skyddar din dator från spårning och intrångsförsök men även gör det möjligt för dig att besöka vissa webbplatser som en myndighet kanske valt att blockera – vilket till exempel kan vara väldigt användbart i Kina. Något jag själv erfarit då jag försökte komma åt Facebook, Google och Instagram (å jobbets vägnar) då jag reste runt i Kina.
En annan riktigt fin fördel är att du med VPN kan göra så att du får tillgång till ett visst medieinnehåll. Till exempel kan du komma åt medieinnehåll från Sverige (som annars inte får visas utanför Sverige) eller få åtkomst till streamingbibliotek via t.ex. Netflix som kanske inte släppts i Sverige (eller det land du befinner dig i) ännu.
Lösenordshanterare
Man hinner samla på sig en hel del tjänster och konton under sin livstid. Det gör att man kanske blir bekväm och använder samma lösenord till flera tjänster och/eller skriver ner sina lösenord i ett dokument någonstans. Det är dumt!
Dessutom, om man som vi på Svenska Nomader, arbetar remote-first så vill man ju också på ett smidigt sätt dela lösenord sinsemellan team-medlemmar utan att man lämnar för många digitala spår i sin kommunikation.
En lösenordshanterare gör det möjligt för dig att lagra, generera och hantera dina personliga lösenord för alla dina onlinetjänster på ett och samma ställe. Den hjälper dig även att generera komplexa lösenord och lagra dessa i en krypterad databas – vilken du kan komma åt i utbyte mot ett enda (helst komplext) lösenord som du behöver memorera.
De jag testat hittills och som jag kan rekommendera är; Lastpass, Bitwarden och 1Password.
Backup och molnlagring
Olyckan kan vara framme och din dator kan både bli stulen och gå sönder. Tyvärr också något jag har fått erfara. 😕 Så, för att låta som en gammal IT-stofil; “Glöm inte att göra backup” eller lagra dina filer via en molnlagringstjänst – ditt framtida jag kan komma att tacka dig.
Om du använder dig av molnet kan du dessutom komma åt dina filer över flera enheter, och var som helst. Något som gör ditt arbetsliv än mer flexibelt. Och säkert i form av att du är förberedd på det värsta.
De vanligaste tjänsterna är Google Drive, Dropbox och OneDrive. Där jag av erfarenhet skulle rekommendera den förstnämnda – helt enkelt för att jag gillar enkelheten.