Digital nomadNomadporträtt

Sandra hittade sitt senaste jobb via vår plattform och jobbar idag ifrån Prag

Sandra Backman selfieSnö, slask och kyla har aldrig varit ett alternativ för Sandra och hennes sambo. En vinter, för några år sedan, hade de möjlighet att ta studier och jobb med sig till sydligare breddgrader – och de älskade det. Idag har de skapat sig samma möjlighet och nu har de baserat sig i Tjeckiens huvudstad Prag. Det som är extra roligt är att vi via vår jobbplattform och vår partner Cool Company har kunnat vara med och bidra till den här möjligheten! 😀

Var befinner du dig för tillfället?

Jag bor nu i Prag, vi har flera vänner som bor här så det kändes som ett naturligt val att flytta hit.

Vad jobbar du med?

Mitt senaste uppdrag hittade jag faktiskt via er sajt med lediga distansjobb och det är som intervjuare för Cool Companys nya satsning TopSkills, som är en app där frilansare och uppdragsgivare matchas med varandra. Det är otroligt roligt att få vara med på resan med en så nyskapande och smart plattform, dessutom i ett så härligt gäng.

Utöver det jobbar jag mest med olika projekt inom SEO och affiliate. Som sidoprojekt driver jag också en liten blogg om skönhetsprodukter.

Hur hittar du jobb?

Många jobb och uppdrag har jag fått via kontakter, vänner och bekanta. Jag är ingen fena på att nätverka men man kan komma långt bara genom att prata med människor man känner. Det kan förstås vara svårare inom vissa branscher och när man bor någonstans där man inte känner så många.

Svenska Nomaders webbplats på en dator på ett litet träbord

Sandra hittade sitt senaste distansjobb via Svenska Nomader

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Förr kunde arbetsdagen vara i stort sett vara som helst, hemma likväl som på ett café eller på resande fot. Nu spenderar jag de flesta dagarna hemma.

Mina dagar kan se ganska olika ut, i synnerhet innan Covid. Några delar finns dock alltid med. Det första jag gör på morgonen är att gå till min bästa vän i köket, Moccamastern. I vårt hushåll är kaffe ett måste för att komma igång. Sedan dricker jag helst mina första två koppar kaffe i sängen medan jag startar datorn och kollar igenom mail.

Jag förbereder en kanna kaffe till och sätter mig vid skrivbordet. Sedan fylls dagen med möten, mail, planering och administration. Är det fint väder försöker jag ta mig ut på en promenad i en av parkerna som ligger i närheten. Livet i allmänhet är ganska likt ett vanligt liv i Sverige, men på en annan plats. Den största skillnaden är möjligheten att få uppleva en ny stad med nya intryck och att träffa nya människor.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Sambon är inte jätteförtjust i snö, slask och kyla, så att vara i Sverige på vintern blev helt enkelt inte optimalt. Så en vinter när jag studerade på distans och han hade möjlighet att jobba hemifrån bestämde vi oss för att prova bo utomlands. Nu, flera år senare, kan man nog säga att det var rätt beslut.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Funderar man på att bli digital nomad finns det många saker som värda att tänka på. Samtidigt finns det många människor som knappt gör några förberedelser alls och det verkar lösa sig ändå. 🤷‍♀️

Om du är osäker på vart du vill åka kan du ta hjälp av andra nomaders berättelser, t.ex. exempel kan du se hur nomader har betygsatt olika platser på Nomad List. När du vet vart du vill åka så är det bara att börja leta information. Det finns Facebook-grupper för de flesta platser i världen. Där kan man få otroligt mycket nyttig information, som vad man bör ta med sig, hur man fixar (stabilt) internet och vart man kan hitta olika saker man kan behöva eller saknar. I vissa fall finns det särskilda grupper för svenskar.

Viktigt är också att kolla hur det fungerar med visum och liknande. Exempelvis i Tjeckien behöver man inte ansöka om uppehållstillstånd som EU-medborgare, men stannar man längre än en månad behöver man gå till foreign police för att få en stämpel i passet.

Helt enkelt, desto bättre förberedd du är desto större är sannolikheten att flytten och vistelsen blir smidigare.

Utsikt över Prag och en bro under kvällstid

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Inget digitalt verktyg i sig men det som jag har uppskattat mest genom åren är att använda Apple-produkter. De har många brister men det är så otroligt praktiskt att de kommunicerar med varandra. Jag kan börja på en sak på datorn och sedan fortsätta på telefonen om jag behöver gå ut.

👉 Se mer om Prag och 9 andra heta destinationer i Europa.
👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll då i vårt Typeform-formulär

TopSkills-teamet:

👉 Talent agent Melanie Temml om hur man lyckas på en jobbintervju.
👉 “Frilansväktaren” Matilda Konkell reder ut myterna kring egenanställning.
👉 Rickard om att leda ett team på en föränderlig arbetsmarknad.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar