Det flexibla arbetslivetDigital nomadNomadporträtt

Tim bor och arbetar från Digital Nomad Village i Madeira

Tim Haldorsson hörde av sig till oss och ville berätta mer om Digital Nomad Village i Madeira, Portugal. Själv har han bott på ön i ett par månader och trivs bra med att bo och jobba från en plats där det finns ett stort community av digitala nomader, något han hoppas kunna inspirera fler till att vilja göra.

Berätta om dig själv – var är du just nu och vad du jobbar med?

Just nu bor jag tillsammans med min flickvän i Funchal som är den största staden på ön Madeira som tillhör Portugal. För snart ett år sedan sade jag upp mig från mitt jobb på Google’s annonserings-support och valde att testa vingarna som frilansare inom digital marknadsföring. Just nu arbetar jag på konsultbasis på 50% för en marknadsföringsbyrå i Göteborg och 50% frilans med att hjälpa techbolag med deras marknadsföring.

Hur det kommer sig att ni hamnat i Madeira?

Vi flyttade hit efter att ha bott och arbetat i Lissabon i nästan två år och har bott här i drygt tre månader nu. Dagligen jobbar vi antingen hemifrån eller från ett coworking-ställe här i närheten. Som många andra turistorter runtom i världen har Madeira drabbats hårt av minskad turism och som ett försök att kick-starta igång ekonomin igen erbjuder därför Madeiras regering gratis coworking för digitala nomader.

coworking madeira tim

Hur det är att leva och bo i Madeira som digital nomad?

Vi upplever det väldigt enkelt att bo här då det överlag är väldigt modernt och det finns en bra digital infrastruktur. Coworking-stället vi jobbar från har snabb fiber-uppkoppling vilket finns i stort sett över hela ön – även på caféer och liknande vilket gör att man kan känna sig trygg i Zoom-möten var man än jobbar från. När det kommer till levnadskostnader får man mycket för pengarna här – vi hyr t.ex. en modern tvåa med centralt läge för 700€ i månaden.

Madeira har blivit en riktig hotspot för digitala nomader och här är väldigt många av oss just nu vilket gör att det är mycket på gång varje dag. Vi har en Slack-kanal med grupper för allt från yoga, dykning, crossfit och för rent nätverkande. Förra veckan spelade jag t.ex. padel med en amerikan, en tysk och en italiensk digital nomad och vi alla träffades genom just denna Slack-kanal.

tim i madeira digital nomad village

Berätta lite om Digital Nomad Village

Digital Nomad Village består ett par hotell som haft erbjudanden för digitala nomader som vill stanna i längre än en månad, samt att organisatörerna för Digital Nomads Madeira Islands hjälper de som behöver att hitta boende. Detta i sin tur har gjort att de flesta nomaderna hamnat nära varandra runt staden Funchal eller i den mindre staden Ponta Do Sol.

I början på maj öppnade Madeira upp ytterligare för digitala nomader och turister genom att lyfta på utegångsförbudet på kvällarna som tidigare har gällt sedan januari. Detta gör att vi nu kan njuta av de vackra solnedgångarna och ta en drink på stranden, något som varit otroligt efterlängtat.

Personligen tycker jag att Madeira passar bra för den som vill befinna sig i ett exotiskt land men fortfarande vara kvar i Europa. Att det finns ett etablerat community här gör det lättare att få hjälp med att hitta boende, skatter och nätverkande för din verksamhet, plus att man alltid har människor från hela världen omkring sig att umgås med.

Hur är det att driva företag från Madeira?

Att arbeta och driva företag på Madeira är väldigt enkelt och speciellt fördelaktigt för de personer som kvalificerar för att bli en så kallad non-habitual resident. Detta innebär att man kan få en fast inkomstskatt på mellan 0-20% om man driver sitt företag utanför landet, vilket är ett sätt för Portugal att locka utländska företagare och samtidigt stärka sin egen ekonomi. Att just Madeira erbjuder lägre avgifter för utländska företag med en låg företagsskatt på 5% har gjort att många av dessa utländska företag har sitt huvudkontor på ön.

 

👉 Följ Tims liv i Madeira på Instagram och kolla in hans hemsida.
👉 Läs mer om Digital Nomad Village i Madeira.

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar