Det moderna arbetslivetDigital nomad

Work + Vacation = Workation

Man i kostym och med skägg jobbar utomhus

Workation är en trend (och ett buzzword) som tittat fram i samband med den nya eran av arbetsliv. Fler byter regelbundet jobb och allt färre stannar på en och samma plats hela livet. Flextid har fått en helt ny innebörd och digitala verktyg gör att vi kan göra vårt jobb på andra orter än där företagets huvudkontor ligger. För den som gillar att återvända till sin bas i Sverige (eller annat land) är detta en perfekt form av semi-digital nomad-liv och kan skapa frihet även i en fast anställning. En typ av semester som kan göras flera gånger per år, inte behöver ett stort kapital och som förhoppningsvis både utvecklar och stimulerar dig som person. Jag tycker det låter hur bra som helst!

Tips på workation-upplevelser

Det finns mängder med aktörer som erbjuder workation-upplevelser. För en vecka eller för alltid, vid stranden eller i staden, ensam eller med andra. Det finns många alternativ och vill du inte hänga med på en förutbestämd resa kan du skapa dig din egen. Låt oss presentera några alternativ för att få igång dina tankebanor.

Nomad life

Pris: Från 156 $/vecka
Var: San Juan Del Sur
Webbplats: http://nomad.life/

NomadLife är Nicaraguas första co-working och co-living-plats för digitala nomader. Du bor och arbetar från ett hus i San Juan Del Sur tillsammans med likasinnade. Istället för vita kontorsväggar och öppna kontorslandskap har du hängmattor och havslandskap. Arbeta från loungen, skrivbordet, hängmattan eller varför inte från poolkanten (på eget ansvar).

När du är färdig med jobbet finns det gott om möjligheter och aktiviteter att fylla dygnets andra timmar med tillsammans med andra sköna människor. Upptäck Nicaragua, var med på quiz night, gör yoga eller bara häng i poolen och titta utöver havet.

Wifi Tribe

Pris: Du betalar för antal chapters/år. 1 chapter = 1 land, 4 – 6 veckor. Priserna går från 1 chapters till 6+ om året och väljer du bara 1 chapter och bor i delat rum så kostar det från 1000 $/månad.
Var: Nytt land varje månad. Se deras webbplats (nedan) för vart de är nu och ska härnäst.
Webbplats: http://wifitribe.co/

WiFi Tribe byter destination varje månad och har med andra ord alltid något nytt att erbjuda. Det som är spännande med WiFi Tribe är att det just är en grupp av likasinnade som arbetar tillsammans samtidigt som de upptäcker världen tillsammans, ett land i taget. Antingen följer man med månad efter månad eller hoppar du av/på längs vägen. Som det är just nu finns det två Tribes/grupper igång, den ena befinner sig i Centralamerika medan den är i Europa och Asien.

“If you’re easy-going, excited about community, and love adventure, shape this journey with us and dive into a new lifestyle full of wonder! (WiFi Tribe)”

Wolfhouse

Pris: Från 30 € / team-medlem / dag
Var: Los Gigantes, Teneriffa, Kanarieöarna.
Webbplats: http://wolfhouse.co/

Ett näste för dig och ditt team. Wolfhouse ligger i Los Gigantes och sydvästra kusten av Teneriffa och erbjuder en tillflyktsort för t.ex. mindre startups men även för det större företaget som letar efter en plats att hålla bootcamps, workshops, events eller annan form av workation. De kallar det Team retreat.

“Team retreats are about getting work done, innovating, learning, bonding and meaningful playing. Retreats at the Wolfhouse are offering a transformative experience that will make your employees feel valued and return to the office with a renewed positivity & energy.” (Wolfhouse)

Huset och dess område sträcker sig över 1800 kvadrameter och innehåller fullt utrustade kontorsmiljöer, Skype-rum, siesta-rum, boendeytor, allmänrum och pool.

Sätt ihop din egen workation

Något som är klockrent för den digitala nomaden som vill ha en bas i Sverige samtidigt som den drar iväg på några avstickare ibland är AirBnB business. Lokaler/bostäder anpassade för affärsresenären, m a o, den digitala nomaden. Hyr in dig i en lägenhet/lokal på valfri ort och upptäck dina egna destinationer och skapa dig dina egna upplevelser, själv eller tillsammans med andra.

Vill du vara en riktig lifehacker kan du dessutom optimera din egen bostad för arbete och lägga upp densamma på sidan och hyra ut den samtidigt som du hyr in dig på annan ort för att kanske gå +/- 0 på din workation i boendekostnad (eller kanske tjäna en slant?).

Har du ett tips på en workation-upplevelse, svenska aktörer och/eller bara vill prata annat som rör digitalt nomadliv kan du höra av dig till oss på hej@svenskanomader.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar