I en ny rapport som Svenska Nomader varit med och tagit fram står det klart att nästan nio av tio svenskar (89,6 %) anser att det är viktigt att kunna jobba på distans. Drygt sju av tio (71,8 %) uppger att de till och med skulle välja bort en arbetsgivare om möjligheten till distansarbete inte fanns.
Det blir viktigare för arbetsgivare att tillåta mer flexibla arbetsformer för att attrahera och behålla rätt kompetens. Det menar Svenska Nomader, Wise Consulting och Wise IT som står bakom rapporten “Svenskarnas inställning till distansarbete”.
– Anledningarna till att vilja jobba på distans är många. Från att bättre få ihop livspusslet med barn och familj till att man bor på en annan ort än sin arbetsgivare eller att man helt enkelt känner sig mer produktiv när man arbetar utanför kontoret. Att så många uppger att de skulle tacka nej till ett jobb om möjligheten till distansarbete inte fanns är en tydlig signal att det är viktigt för företag att börja se över vilken typ av flexibilitet man erbjuder, säger Emelie Fågelstedt, medgrundare Svenska Nomader.
Yrkesområden som design, media, kommunikation, marknad och försäljning anser att det mycket viktigt att kunna arbeta på distans (93,8%). Dessa yrken är redan väldigt digitaliserade, vilket kan vara en anledning till att distansarbete anses mer självklart. Samtidigt svarar personer inom administration och HR att intresset för distansarbete fortfarande är stort (88,6%) även för dem.
Trots ett stort intresse för att jobba på distans svarar enbart 61,7 % av cheferna att de uppmuntrar sina medarbetare att göra det.
– Det är, och har länge varit, kandidatens marknad. Våra framtida kollegor tänker alla “What’s in it for me?” och för vi som arbetsgivare ska kunna vara intressanta för de vassaste talangerna så behöver vi bli bättre på att möta kravet på distansarbete, säger Ida Åqvist, Digital marknadsspecialist på Wise IT.
Fördelar och nackdelar med distansarbete
De största fördelarna med att jobba på distans som lyfts i undersökningen är att få mer gjort och effektivisera sin tid (70,5 %), flexibla arbetstider (48,7 %) samt mer tid för familj och fritid ( 40,6 %). Den största nackdelen som lyfts är är svårigheten med samarbeten och den sociala kontakten mellan individer (53,5 %).
– Utifrån ett ledarskapsperspektiv är det extra viktigt att tydliggöra förväntningar vid distansarbete. Hur tillgängliga ska vi vara; via telefon/mail osv och hur följer du som chef upp och stämmer av läget och visar engagemang? Denna typ av frågeställningar blir än mer viktiga i takt med att fler och fler arbetsuppgifter hamnar utanför den ordinarie arbetsplatsen, säger Anna Ferneman, ledarutvecklare på Wise Consulting.
Rapporten visar att chefer anser att den främsta fördelen med att låta medarbetare arbeta på distans är att de blir gladare och stannar längre på bolaget. Kvinnliga chefer lyfter i större utsträckning att deras medarbetare blir mer hållbara vid distansarbete medan manliga chefer lyfter att medarbetarna blir mer effektiva.
👉 Ladda ned rapporten ”Svenskarnas inställning till distansarbete” här
—
Om rapporten
Rapporten “Svenskarnas inställning till distansarbete” baseras på svar från 774 personer under hösten 2019, varav 29,8% hade personalansvar. Rapporten är en kartläggning av svenskarnas inställning till distansarbete och initierades av Svenska Nomader, Wise IT och Wise Consulting.
Kontaktuppgifter
Emelie Fågelstedt, Svenska Nomader, emelie@svenskanomader.se, 073 068 54 52
Ida Åqvist, Wise IT, ida.aqvist@wiseit.se, 076 620 29 24