Det flexibla arbetslivetDigital nomadResa

Vinter-workation i charmiga, fjällnära Östersund

Skridskoåkare på Medvinden

sponsrat inlägg

Drömmer du om att jobba från en plats som kan erbjuda en riktigt rolig, innehållsrik fritid och äkta vinterglädje? Då är Östersund ett intressant ställe att rikta blickarna mot. Många väljer att bo här under en kortare eller längre period för att uppleva den unika kombinationen av stadspuls och närhet till fjällen.

Här blir själva tanken med workation, att kombinera arbete med nya upplevelser på en annan plats än hemma, verklighet. Med flera trivsamma och genuina coworking-platser finns allt som behövs för en lyckad arbetsdag, inklusive den sociala samvaron med andra. Östersund är också en stad med rikt kulturliv, många restauranger och ett välkänt, prisbelönat mathantverk att njuta av. Men det som både besökare och bofasta ofta lyfter som något extra är ändå möjligheten att få ut mycket av sin fritid. Direkt utanför dörren. Östersund är också en stad som har ett av Sveriges bästa företagsklimat och ständigt klättrar i listorna över dit människor vill flytta. Här finns gott om eldsjälar, entreprenörer och världsledande forskning bl a inom vintersport.

Östersund - Creative city of Gastronomy

Östersund har utsetts till en ’Creative City of Gastronomy’ av UNESCOs ’Creative Cities Network (UCCN)’

Förälskade sig i staden direkt

En av dem som testat att bo och utforska Östersund är Nolwenn Lecompte från London. Efter sin master vid Lunds universitet tackade hon nej till jobb i London och valde spontant ”longstay” i Östersund istället. Nolwenn var nyfiken på norra Sverige och ville även komma bort från den stressiga livsstilen i en storstad. Hon ordnade snabbt boende och arbetsplats på coworking-stället Gomorron Östersund.

– Jag ville lära mig utförsåkning, testade lite längdskidåkning och åkte på olika äventyr. Det blev många coola naturupplevelser och mycket fotografering. Det bästa med min vistelse var naturen och att lära känna människorna, berättar Nolwenn.

Kallbad mellan broarna

Med sitt läge intill Storsjön och närheten till fjällvärlden finns mycket att upptäcka i staden eller dess omedelbara närhet. Ett exempel är uppfriskande kallbad som för många Östersundare är något självklart. Det är också en växande trend som allt fler vill testa. I Surfbukten, som ligger centralt mellan broarna, finns perfekta bryggor där vinterbadare enkelt tar sig ett dopp.

Vinterbad och naturpromenad vid Minnesgärde, Odensala.
Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Skidåkning mitt i stan

Det här är en stad där det är nära till allt. På gångavstånd finns bland annat skidstadion med nio mil elljus, motions- och tävlingsspår att välja mellan. När isen frusit till på Storsjön öppnar ”Vinterparken” nere vid Badhusparken, med skidspår och skridskobanor för den som vill ge sig ut på längre och kortare turer eller bara en skön promenad. Och på Frösöberget går det att njuta av härlig utförsåkning (och storslagen utsikt) för alla åldrar.

Det är här är förstås bara några exempel på vad som kan förgylla en workation – på lunchen, efter jobbet eller som roliga halv- eller heldagsutflykter där fjällen bara är en timma bort.

Längdskidåkning mitt i stan, i Östersund

Fler tips och inspiration om vinter-workation i Östersund:
👉 Samlad longstay-information: Longstayostersund.se
👉 Läs om aktuella aktiviteter och evenemang: Visitostersund.se
👉 Boka coworking-plats: Gomorronostersund.se, Norra-station.nu

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar