Det flexibla arbetslivet

Föreläsare tipsar: Så går du genom rutan i dina digitala presentationer

Föreläsare Tomas Eriksson pekar mot dig

Här får du fem träningstips från Tomas Eriksson, föreläsare på arbetsgladje.se. Konkreta tips att använda inför och under ditt nästa digitala möte eller digitala presentation. I tv-sammanhang pratar man om att ”gå genom rutan”. Men hur gör man det? Hur fångar och bibehåller du de övriga digitala deltagarnas uppmärksamhet?

1. Titta mig i ögonen – genom kameralinsen

Du och jag är vana vid att titta på varandra när vi har en dialog fysiskt på plats. Som föreläsare är jag van att se min fysiska publik i ögonen. Det fungerar inte lika bra på de digitala mötesplattformarna. När du tittar på videobilden av mig, kanske rakt in i mina ögon på den videobilden, blir min upplevelse att du tittar förbi mig eftersom kameralinsen inte sitter där mina ögon är på din skärm. Linsen sitter ju i överkant eller nederkant av skärmen. Så titta in i kameralinsen så mycket som möjligt när du har ordet och kasta ett öga då och då på videobilderna av dem du pratar med. Då känns det som du talar till mig i min skärm och du har ändå koll på hur jag och övriga reagerar när du pratar.

2. Använd rösten som en föreläsare

Gör dig själv intressant genom att variera din röst. Betona och variera din talhastighet. Stanna upp ibland där det är som viktigast. Du blir genast mer intressant när du färglägger ditt budskap med rösten. Hjälp mig som lyssnar att förstå vad som är viktigast att ta in. Det du betonar, där du sänker taltempot och där du lyfter fram ett ord genom att lägga in en stunds tystnad före och efter det ordet, där kommer jag att lyssna extra mycket. Använd rösten som en professionell föreläsare gör.

3. Mena det du säger med mimik

En del är så gott som orörliga i ansiktet när de pratar och andra använder mycket mimik. Gör dig själv medveten om hur mycket mimik du använder. Säg den här meningen flera gånger med olika mycket mimik och spela in dig själv: ”Jag heter (ditt namn), jag älskar (något du älskar), mår dåligt av (något du mår illa av) och längtar efter (något du längtar efter)”. Till exempel: ”Jag heter Tomas, jag älskar hundar, mår dålig av gnäll och längtar efter sommarens mjuka vågskvalp.” Testa på ett lekfullt sätt hur mycket extra mimik du behöver addera till din grundnivå för att det ska kännas som du verkligen menar det du säger.

4. Bjud på många leenden

Var är dina mungipor när du slappnar av i ansiktet? För en del lyckligt lottade lägger sig munlinjen som en rak linje i neutralläge, men för många av oss hänger mungiporna nedåt även fast vi är helt neutrala och inte det minsta sura eller uttråkade. Vill du komma igenom skärmen som positiv och engagerad? Bjud på många leenden i dina digitala presentationer.

5. Låt händerna få vara med

Visa dina händer i bild. Använd funktionella gester. Om du till exempel ska beskriva hur litet något är: Visa hur litet det avståndet är med tummen och pekfingret. Säger du något i stil med ”Har du tänk på att..”, håll då fram din hand mot kameran i en öppen gest och visa att du talar till mig.

Träna, träna, träna

Ta de fem tipsen, en i taget, och träna. Öppna kamera-appen i din dator. Det kan du göra utan att behöva vara uppkopplad på ett videomöte. Experimentera och öva. Ta ut svängarna och spela in. När du tittar på inspelningen, var snäll mot dig själv. Vilken feedback skulle du ge din bästa vän? Ge den feedbacken till dig själv. Vad av allt det du ser dig själv göra och hör dig själv säga framför kameran gör dig mer levande, roligare och intressantare? Sätt dig i en mötesdeltagares mottagarperspektiv och fråga dig själv när du blir som mest fångad och när du känner dig som mest engagerad. Då vet du när du når fram på riktigt.

Föreläsare Tomas Eriksson avslutar med ett extratips:

Använd din vilja att synas och höras. Ju mer du vill gå genom rutan, ju mer du vill nå fram till din publik, desto mer kommer du göra det.

👉 Läs mer om Tomas Eriksson på Arbetsgladje.se.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar