Det flexibla arbetslivet

“Hjälp, jag vantrivs på mitt jobb!”

Nella Lisserow, frilanscoach och grundare av Precious Time går igenom några av de viktigaste tipsen och tankarna kring att våga följa sin dröm. Hon var själv en av de som brottades med fördomar och orostankar kring att starta eget. Till slut körde hon igång med bara 3 månadslöner som buffert. Ta del av hennes erfarenheter och tips i den här gästartikeln.

Så du vantrivs på ditt jobb och drömmer om att kunna starta ditt eget och jobba som du vill? Inga problem kompis, jag har befunnit mig i samma sits. Jag bytte jobb nästan varje år, försökte hitta ett nytt ställe där jag kunde få mer frihet, och fler olika typer av uppgifter. Jag ville känna att min potential togs till vara på. Jag arbetade tidigare i flera år inom marknadsföring på stora företag som exempelvis Microsoft och arbetade även på några byråer, och sedan fick jag möjlighet att börja frilansa istället.

Long story short, så förlorade jag ett jobb och det var då jag äntligen insåg – jag ska starta eget! Jag hade såklart tänkt på det flera gånger, drömt om att styra över min egen tid, kunna arbeta hemifrån eller på distans och att själv ha makten över mina samarbeten. Sagt och gjort, jag hade 3 månadslöner sparade, så det var bara att sätta igång. Jag började frilansa inom marknadsföring 2018 och utbildade mig senare till coach och arbetar mer och mer med coaching istället. Men innan jag hamnade i det här så brottades jag med samma orostankar som jag är säker på att jag delar med många andra.

Jag har varit där du är och förstår tankarna som snurrar runt i ditt huvud, därför ska jag dela med mig av tre tips som hjälpte mig att ta steget: mindset, katastroftankar och såklart, ekonomi.

Omprogrammera ditt mindset

Gå från ett “fixed mindset” till ett “growth mindset”. I korta drag innebär det att när du är i ett fixed mindset så utgår du från att din intelligens och dina talanger är något statiskt, medan i ett growth mindset förstår du att dina färdigheter är något som hela tiden kan utvecklas och att du omfamnar våra utmaningar för att kunna växa.

Så, det var precis det jag gjorde. Jag hade förlorat ett jobb och såg min chans att starta eget och själv ta kontrollen. Jag peppade mig själv med att här kommer bli en väldigt spännande utmaning, och såg det som en chans där jag kan utveckla mig själv ytterligare. Vi alla behöver lite spänning ibland, kanske är det dags för dig? Fler tips på hur du boostar ditt mindset är:

Lista alla dina skills, och välj ut de som du tycker är allra roligast.
Fråga vänner, familj, bekanta och nuvarande eller tidigare arbetskollegor om det du är bra på för mer input.
Fundera över tidigare utmaningar, när har du gjort något som kändes läskigt och svårt? Hur fick det dig att känna att du ändå vågade?
Samla dessa bevis för dig själv och skriv ner dom. Du har bevis på att du är modig och kan utvecklas och klara saker du inte trodde du skulle klara av. Stort som litet.

Hantera katastroftankarna

Kanske har du ändå tankar kring att du inte kan, vågar eller tror att det ska gå åt helskotta.. Vad är det värsta som kan hända? Att du misslyckas? Vad är ett misslyckande? Det bestämmer du. Min inställning har hela tiden varit att det värsta som kan hända är att jag få söka jobb som anställd igen. Nu med facit i hand vill jag aldrig gå tillbaka till en fast anställning, men jag känner mig trygg i att alternativet alltid finns.

Andra sätt att hantera dina katastroftankar är:
Fråga om dina tankar verkligen är sanna. Tankar är inte automatiskt fakta. Du behöver inte tro på alla dina tankar – faktachecka de ofta.
Gör en plan, om du är rädd för att något ska gå åt skogen, gör en plan för vad du kan göra om du känner att det inte fungerar.
Sök professionell hjälp hos en psykolog, coach eller terapeut och red ut om det är något annat som ligger till grund för din oro.
Fråga ditt 80-åriga jag vad hen skulle säga om att du inte vågade följa din dröm. (Jag vet att mitt 80-åriga jag hade blivit ganska besviken om jag aldrig hade prövat!)

Ekonomisk förberedelse

I den här fasen kan en del människor fastna alldeles för länge. Tron om att du behöver vara miljonär innan du sätter igång och vågar satsa på din dröm. Det är fel, det du behöver är att sätta ett mål för hur mycket budget du vill ha och sätta en deadline för när den budgeten ska var uppnådd.

Kanske vill du ha 3 månadslöner, 6 eller ett helt år. Personligen körde jag igång direkt efter att bara ha sparat ihop 3 månadslöner! Det är fullt möjligt. Beroende på vilken typ av person du är såklart. Jag hävdar än idag bestämt att en av anledningarna till att det gick bra för mig redan i början var just att jag tvingades sätta igång och arbeta direkt då min budget var begränsad. Men detta är helt upp till dig, akta dig dock för att stanna för länge i planeringsstadiet.

“Jag kan inget om ekonomi och bokföring” kanske du tänker. Vilken tur att det är år 2021 och det finns hur mycket alternativ för oss som helst som inte gillar att lägga för mycket tid på admin, ekonomifrågor och bokföring. Jag satte mig direkt och började googla efter digitala tjänster som kunde sköta allt detta åt mig.

Några schyssta tjänster du kan spana in är exempelvis: Red Flag, Frilans Finans, Cool Company och Wint. En del av de hjälper dig till och med att starta företaget!

Du behöver inte traggla och lära dig allt om ekonomi för att sätta igång, det finns alltså de som hjälper dig redan från start och svarar på alla dumma frågor en har (jag har fortfarande massor av dumma frågor som jag ställer). Det jag vill säga är att ursäkten att du inte kan något om ekonomi inte är en giltig ursäkt till att slippa sätta igång, eftersom det finns massor av företag som kan hjälpa dig med detta, så kan du fokusera på det du är bra på istället.

Lycka till, you got this!

Om skribenten

Nella Lisserow är frilanscoach och grundare av Precious Time. För att veta mer om henne eller få hjälp att komma igång som frilansare kan du läsa mer och boka coaching på precioustimecoaching.se eller prova hennes onlinekurs “Bli frilansare”. Följ Precious Time på instagram för fler tips.

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar