Det flexibla arbetslivet

Go Monday har varit remote first sedan start

Carolina Bolin

Allt för många människor trivs inte på sitt jobb eller känner att deras personliga utveckling på arbetsplatsen står still. Därför finns remote first-bolaget Go Monday som en PT för arbetslivet. Vice VD Carolina Bolin delar med sig om hur det är att driva ett företag där allting sköts helt digitalt.

Vad fick er att välja en remote first-modell?

Go Monday jobbade vi från dag ett helt på distans och hade inget kontor alls, något som där och då grundade sig i praktiska och ekonomiska anledningar. I en självfinansierad starup är det en omotiverad kostnad med kontor när det faktiskt går alldeles utmärkt utan. Teamet satt utspritt över hela världen, jag själv jobbade från Paris för det mesta och ville vi ses gjorde vi det i hotellobbys och på caféer.

När jag flyttade tillbaka till Stockholm permanent skaffade vi dock ett kontor till oss som jobbade heltid med att driva företaget eftersom jag saknade en fast plats att gå till och den sociala kontakten. Jag var trött på min lägenhet och att be främlingar vakta min dator när jag skulle gå på toaletten. Idag är vi tre personer som regelbundet ses på kontoret, men absolut inte varje dag. Resten av teamet på ca tio personer jobbar deltid helt på distans.

Vilka för- och nackdelar kan ni se med att vara remote first-bolag?

Friheten är helt klart den största fördelen utöver den ekonomiska aspekten och de personer som jobbar hos oss har sökt sig hit just för att vi jobbar remote. Vi som har kontorsplatser plockar russinen ur båda kakorna – fruktkorg, miljöombyte och social kontakt på kontoret och hemmakontor på balkongen när solen skiner, eller när man behöver vara nära tvättstugan. De som jobbar deltid gör så självständigt och helt digitalt och det känns poänglöst att tvinga dem till en fysisk plats, fastän de alltid är välkomna till kontoret om de vill såklart!

Carolina Bolin

Vad gör ni för att främja socialt umgänge mellan era anställda?

Eftersom vi alltid jobbat på det här sättet har vi från början aktivt lagt mycket fokus på att bygga en stark företagskultur. Vår främsta mötesplats är vårt digitala fikarum på Slack som enbart är till för att snacka skit, dela recept, tipsa om Netflix-serier och allt sånt där som man annars pratar om i ett fysiskt fikarum.

Vi har också skapat ett avslappnat sätt att prata med varandra på och kommunicera överlag vilket är extra viktigt när man inte ses fysiskt. Vi överanvänder emojis, gör egna emojis och skojar med varandra i skrift.  Vi har också en länk hos Jitsi som alltid är öppen att använda när man vill ta en video-fika. Gemenskap och kultur är ingenting som kommer av sig själv, det är någonting man får jobba med aktivt och ständigt underhålla som ledare till ett team på distans.

Vad är utmaningarna med att vissa jobbar på kontoret och vissa på distans?

Det var någonting som vi tänkte på och diskuterade mycket kring när vi bestämde oss för att skaffa ett kontor. Då mycket av det dagliga snacket förflyttades från Slack till kontoret var det viktigt för oss att det inte skapades en klyfta mellan teamen. Mycket av det som sägs är sådant som inte behöver delas med alla men det är ändå bra om alla får en inblick i vad vi heltidare gör på kontoret. Därför är vi noga med att vara transparenta och att i skrift sammanfatta vad som sker och sägs. Vi är också noga med att fortsatt vara aktiva i vårt digitala fikarum, även om vi får det sociala behovet uppfyllt på det fysiska kontoret.

👉 Utmaningar med att leda team på distans

Upplever du att Go Monday är en mer attraktiv arbetsgivare som remote first-bolag?

Absolut! Många av våra anställda har sökt sig till företaget pga just den aspekten då flera av dem har liv som är uppbyggda kring att inte behöva befinna sig på en fysisk plats. En del av dem har skapat en sådan livsstil efter att ha börjat hos oss också för att det faktiskt kan.

 

👉 Svenska Appjobs är ett remote first-bolag
👉 Revolut lämnar kontoret för en flexiblare arbetsmodell

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar