Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Lista: 10 globala företag som främjar distansarbete

remote work

Många menar på att pandemin har påskyndat en utveckling på arbetsmarknaden när det kommer till att arbeta på distans som hade varit oundviklig oavsett. Allt fler företag har under det gångna året valt att se över sina arbetsmodeller och infört nya policys för distansarbete.

Vi har listat 10 globala företag som kommer att fortsätta erbjuda distansarbete även efter att pandemin är under kontroll.

Microsoft

Amerikanska Microsoft har sedan 2012 varit relativt remote friendly men har i spåren av Covid-19 blivit ännu mer positiva till distansarbete. De har, som så många andra företag, tagit fram en hybrid arbetsmodell som innebär att samtliga anställda får lov att jobba två dagar i veckan hemifrån. Därefter är det upp till var team manager att godkänna anställda för permanent distansarbete. De öppnar även upp för att anställda enklare ska kunna flytta både inrikes och utomlands.

Buffer

Företaget Buffer hjälper företag stärka sitt varumärke och sin sociala närvaro. Likaså är det de som står bakom den årliga rapporten State of Remote Work där de tar tempen på just distansarbete. Buffer är sedan 2012 ett remote first-bolag.

remote work

Automattic

Automattic kanske inte är ett namn alla känner igen, men om jag säger att de ligger bakom bl.a. WordPress, Tumblr, WooCommerce och Gravatar kanske det ringer en klocka. Med anställda utspridda i 81 olika länder världen över ligger Automattic långt fram i hur man som företag ställer sig till distansarbete.

Trello

Inte bara är Trello ett riktigt bra management- och planeringsverktyg att använda för den som jobbar på distans, men också ett företag som är byggt helt och hållet remote. Företaget tar fram produkter som underlättar distansarbete både för team, ledning och den anställde.

Revolut

Revolut är fintech-startupen som tagit finansvärlden med storm och som under pandemin lyckats skörda stora framgångar. Därför har de valt att ställa om till att bli remote first men kommer samtidigt att fortsätta erbjuda kontorsplatser för de anställda som trivs bättre med en hybrid arbetsmodell.

Salesforce

Tidigare i år gick Salesforce ut med uttalandet “the 9 to 5 workday is dead” och att det kommer krävas mer än ett pingisbord för att anställda ska trivas på arbetsplatsen i framtiden. Som resultat av detta har de själva tagit fram tre olika, flexibla arbetsmodeller där de anställda väljer själva vilken som passar dem bäst – flex, fully-remote eller office-based.

remote work

Gitlab

För den som jobbar inom utveckling är Gitlab ett välkänt namn. Företaget med strax över 1300 anställda ser bara fördelar med att vara remote first. Allt ifrån att man sparar in på kontorskostnader, till att de anställda trivs bättre med en flexibel vardag.

Siemens

Sedan 2020 har Siemens tillåtit vad de kallar för “Mobile Working” vilket är en typ av hybrid arbetsmodell där anställda jobbar från valfri plats 2-3 dagar i veckan. De går alltså inte över till en helt remote företagsmodell än, men skiftar fokus från arbetade timmar i veckan till resultat och tillit mellan anställda och chefer. En mer än välkommen omställning som främjar en mer flexibel livsstil.

Google

Sakta men säkert börjar Google ta fler steg mot att låta fler anställda jobba på distans. En hybrid arbetsmodell har införts, men beroende på vilket roll man har kan man få ansöka om att arbeta 100% på distans. Företaget ser också att fler kommande roller kommer vara på distans från start.

Slack

Slack används idag flitigt av många företag världen över och är ett perfekt kommunikationsverktyg att använda inte minst vid distansarbete. I och med pandemin har företaget valt att själva gå över till att erbjuda sina anställda möjligheten att arbeta på distans permanent.

👉 Lista: 10 svenska företag som främjar distansarbete
👉 Så blir man en attraktiv arbetsplats 2021

 

Ronja Missler

Author Ronja Missler

More posts by Ronja Missler

Join the discussion One Comment

Leave a Reply