Det flexibla arbetslivet

Så blir man en attraktiv arbetsplats 2021

work from home

Efter att ha jobbat hemifrån större delen av 2020 är det inte många som vill gå tillbaka till en vardag där de är helt och hållet låsta till ett kontor. Därför är flexiblare arbetsvillkor och möjligheten att arbeta på distans högt på listan över hur man blir en attraktiv arbetsplats 2021.

Teamet är A och O

När kontoret flyttats till hemmet och företagets materiella tillgångar inte längre är en del av ekvationen, har det blivit ännu tydligare hur viktigt det faktiskt är att de anställda trivs med och litar på varandra. Att lägga ner tid och energi på att skapa en stark företagskultur där de anställda känner sig uppskattade, inspireras av varandra och strävar mot gemensamma mål lockar i sin tur fler jobbsökande.

👉 Lapoints flexibla företagskultur lockar talanger

Som ledare är det därför viktigt att fundera över vilken typ av människor som man vill ska ingå i ens dream team och när man väl hittat dem, vara en ledare som tar hand om sina anställda. Inte bara för att man måste, men för att man genuint bryr sig om dem.

Om möjlighet finns är det också alltid en bra idé att uppmuntra utbildning och personlig utveckling som ett sätt att visa att man investerar både i medarbetarna och företagets framtid.

team

En flexibel arbetsplats

Att gå tillbaka till kontorsjobb 9-17 är sedan länge passé och kan du inte erbjuda dina anställda flexiblare villkor kommer du inte längre ses som en attraktiv arbetsplats. Detta måste däremot inte innebära att företaget helt och hållet går över till en remote-first approach, men att det behöver finnas utrymme för hemarbete, workations och hybrida teams.

Frihet vinner över coola kontorsytor

Trenden med coola kontorsytor som kom i samband med att Internetjättarna Google och Facebook växte fram har svalnat en aning. Ska man som företag satsa på en hybrid arbetsmodell kan det dock fortfarande vara värt att investera i att skapa en kreativ kontorsmiljö med ett aktivitetsbaserat fokus. Däremot kommer friheten att arbeta platsoberoende i slutändan ändå vinna över biljardbord, videospel och massagestolar.

En företagsvision som genomsyrar allt

För att bli en attraktiv arbetsplats 2021 måste ni som företag ha en tydlig vision och ett mission som genomsyrar allt ni gör. Ett mission som är så enkelt att pitcha in för att ni genuint är stolta över att arbeta med det ni gör. Om er vision är för bred eller otydlig skapar det också otydlighet i vad företaget vill åstadkomma, något som som i sin tur gör det svårt att anställa rätt personal.

Rätt person på rätt plats

Som redan nämnt, men som kan vara värt att upprepa – ett starkt team är en enorm del i ett företags framgång. Därför kan det vara värt att fundera över vilka värderingar och personlighetsdrag som är viktiga för att nyanställda ska kunna passa in i gruppen och ta hänsyn till detta när ni rekryterar. Men ta det med en nypa salt och kom ihåg att mångfald alltid är någonting positivt.

Öppnar man upp för distansarbete öppnas även möjligheten att rekrytera globalt istället för att vara begränsad till ett visst område. På så sätt blir det lättare att hitta medarbetare som är både kompetenta och som kommer att leva och andas företagets vision och mission på samma sätt som ni redan gör.

work from home

Den digitala arbetsplatsen

Med flexibla arbetsvillkor följer också kravet på ett välfungerande digitalt kontor. Var öppen för feedback och lyssna till dina medarbetare om vad som fungerar och inte när det gäller era digitala lösningar. Våga testa olika verktyg och olika sätt att sköta er interna kommunikation tills ni hittat vad som fungerar för just ert företag.

Onboarding

Att få nya medarbetare att känna sig välkomna är alltid viktigt, men speciellt om ni är ett remote-first företag eller om ni jobbar på distans pga pandemin. Det kan vara svårt att känna sig som en del av gänget om man aldrig träffat sina kollegor, eller sin chef för den delen, ansikte mot ansikte. Kom ihåg att första intryck är otroligt viktigt och färgar ens uppfattning av arbetsplatsen.

Var en trygg arbetsgivare

Det har länge diskuterats kring trygghet och förmåner i relation till frilansare, gigarbetare och distansarbetare. I många fall har de personer som arbetat med en mer traditionell anställning fått tillgång till sjukförsäkring, friskvårdsbidrag och pension, något som kommit i kläm för de med andra arbetsvillkor. Men i och med att arbetsvillkoren nu förändras för större delen av Sveriges (och världens) befolkning är det extremt viktigt att som företag se över dessa punkter.

Ett företag kan därför bli en attraktiv arbetsplats genom att erbjuda en trygghet som många företag idag ligger efter med. Norska SafetyWing har länge varit ledande inom försäkringar för digitala nomader och erbjuder bland annat en sjukförsäkring för de som arbetar på distans. Genom denna försäkring kan du som arbetsgivare erbjuda försäkring på lika villkor oavsett var i världen dina anställda befinner sig. SafetyWing är även igång med att ta fram en pensionsplan som kommer att fungera på liknande sätt och som kommer att lanseras senare i år.

👉 Läs mer om försäkringar för digitala nomader och distansarbete

Två tjejer pratar och jobbar på Creative Hub STHLM

Gå steget längre

Beroende på företagets budget kan det också vara värt att fundera över hur man kan gå steget längre för att visa uppskattning gentemot sina medarbetare. Vissa större företag har valt att erbjuda ordentlig kontorsutrustning för hemarbete, medan andra ger sina anställda en daglig summa som de själva får spendera på mat, kaffe eller dylikt om de t.ex. vill arbeta från ett café eller coworking-ställe.

👉 Erbjud dina anställda en dag + lunch på Creative Hub STHLM

Är man ett mindre företag, en start-up eller helt enkelt bara har en begränsad budget finns det ändå små, enkla saker man kan göra. Exempel på detta är företag som har infört så kallade “self care days” – alltså en ledig dag då och då där medarbetaren uppmuntras att bara ta det lugnt och ta hand om sig själv. Under pandemin har många också skaffat gemensamma företagsplaner på appar som Calm och Headspace för att främja den psykiska hälsan hos de anställda.

Genuin och äkta är nyckelorden för 2021

För att knyta ihop säcken är det ord som genuin och äkta som sätter stämpeln för hur man skapar en attraktiv arbetsplats 2021. De anställda vill synas, kunna bidra och känna sig uppskattade (på riktigt!) för att trivas och rekommendera arbetsplatsen till andra.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar