Det flexibla arbetslivet

Lista: 10 svenska företag som främjar distansarbete

Av mars 17, 2021 2 kommentarer

spotify work from anywhere

Till följd av pandemin är det är allt fler företag som väljer att se över sina arbetsmodeller och inför nya policys för distansarbete. De företag som lyckats hålla sig på banan, eller till och med presterat bättre än väntat under pandemin, är positiva till att låta anställda fortsätta jobba på distans i framtiden.

Vi har listat 10 svenska företag som kommer att fortsätta erbjuda distansarbete även efter pandemin.

1. Spotify

Den svenska internetjätten Spotify meddelade tidigare i år att de introducerar sitt Work From Anywhere Program med kommentaren “Work isn’t somewhere you go, it’s something you do”. Från och med sommaren 2021 kan de anställda själv välja varifrån de vill arbeta, med viss hänsyn till tidszoner och regionala krav.

4 surfarkillar som tar en bild ifrån vattnet från Lapoint

2. Lapoint

Med hållbarhet och effektivitet som huvudsakliga fokus har Lapoint sedan start lagt all sin energi på att bygga en flexibel arbetskultur som lockar drivna individer till företaget. Med surfing som gemensam nämnare prioriteras inte bara en grym surfingupplevelse för Lapoints besökare, men också surfing som livsstil för de anställda.

3. Viseo

För grundarna på Viseo var den främsta faktorn till att starta ett remote first-bolag att alla anställda ska få leva livet på sina egna villkor. Genom att få sätta egna regler för var och när arbetet utförs presterar de anställda bättre och det skapas en högre trivsel inom företaget.

4. Acast

Framgångssagan Acast har sedan start 2014 tagit över den globala podcast-marknaden. Med kontor runt om i hela världen jobbar de ändå med team på distans för att kunna möta behoven från deras anställda. Redan innan pandemin var distansarbete en integrerad del av deras företagsmodell.

qte teamet på cyklar i Sverige

Delar av teamet på qte development

5. qte development

Grundarna var redan utspridda över Sverige när de bestämde sig för att starta qte development och såg därför inget skäl till att låsa sina anställda till ett kontor. De har erbjudit hybridvirtuellt arbete sedan start 2018 och upplever att möjligheten till att arbeta på distans har medfört en ökad produktivitet, bättre fokus och högre motivation hos de anställda.

6. Yepstr

Yepstr siktar högt och vill år 2025 vara världens största arbetsgivare för personer mellan 15-24 år. För att nå sitt mål erbjuder de en flexibel arbetsmodell som lockar rätt personer för rätt jobb utan att de behöver vara knutna till en viss geografisk plats.

Johan och David som driver Whitespace

Johan och David som driver Whitespace.

7. Whitespace

Att övergå till distansarbete när pandemin slog till var inga problem för Whitespace. De har sedan start varit remote friendly men tog steget och gick över till att bli remote-first när samtliga anställda tvingades att arbeta hemifrån.

8. MinDoktor

Digital sjukvård fortsätter att växa och det finns idag många stora svenska företag som erbjuder vård online. Hos MinDoktor kan man arbeta på distans både inom medicin (som läkare, psykolog, sjuksköterska etc.) men också inom mer operativa roller.

9. Appjobs

Appjobs ser distansarbete som ett sätt att locka kompetens från hela världen men också som ett sätt att ligga i framkant när arbetsmarknaden förändras. Genom att bygga en stark digital infrastruktur ser de till att arbetsprocesser ständigt utvecklas och förbättras, och att distansarbetet kan skötas smidigt.

10. Storytel

Efter att ha blivit utsedd till en av Sveriges mest attraktiva arbetsplatser 2020 har ljudboksjätten Storytel sakta men säkert börjat erbjuda tjänster som kan skötas på distans. Huruvida distansarbete kommer att bli en integrerad del i företagets arbetsmodell återstår att se men det är kul att se ännu ett stort svenskt företag ta steget mot en flexiblare framtid.

👉 10 distansjobb som betalar bäst
👉 Hitta spännande distanstjänster på vår jobbplattform

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion 2 kommentarer

  • David skriver:

    Väldigt intressant! Önskar fler företag gjorde samma.
    Det jag undrar är hur alla dessa företag löser TGL försäkringar och liknande.
    Om företaget är registrerat i Stockholm och man jobbar på distans hemifrån inom Sverige verkar någorlunda OK…. men hur löser företagen om en medarbetare vill tillfälligt jobba från t.ex Portugal eller Spanien eller annat land?

    Vänliga försäkringar gäller ej och arbetsgivare har bara ansvar om man skickar arbetstagare på utlandandstjänst eller tjänsteresa.
    Men om arbetstagare väljer själv att jobba 2-3 månader från Marbella istället för Skövde eller Malmö så gäller inte längre några försäkringar.

    Någon som vet hur dessa 10 företag har löst problemet?

Skriv en kommentar