Rikard Hegelund är en av grundarna bakom det omtalade företaget Workaround som håller på att förändra kontorsmarknaden i grunden. Företaget startade för tre år sedan med målet att göra något smartare och mer hållbart med tomma lokaler, särskilt i en tid där arbetslivet blir allt mer flexibelt.
– Fastigheter är en av Sveriges största energislukare. Vi kände att det fanns smartare sätt att jobba med lokaler och kontor som helt eller delvis stod tomma, och bestämde oss för att starta en slags Airbnbtjänst för kontor, förklarar Rikard.
Företaget startades av Rikard tillsammans med Andreas Broryd och jobbar idag med kontorsuthyrning och co-working-koncept i partnerskap med fastighetsägare. Delvis har de en databas med tusentals lediga kontorsplatser och rum som de matchar med bolag som söker nytt kontor under varumärket Workaround. Förmedlingen sker direkt och ofta går det att börja jobba från det nya kontoret redan dagen efter.
– Om det finns en lokal eller del av en lokal som är ledig så kan man lägga ut den hos oss och så matchar vi den med folk eller mindre bolag som söker nytt kontor. Sen hjälper vi till med allt administrativt runt omkring uthyrningen.
Den andra delen handlar om att omvandla outnyttjade, större lokaler till co-working spaces under en begränsad period för att motverka att utrymme står tomt.
– Vi kallar det för en delningsekonomi-tjänst; utifrån vårt perspektiv bygger allt på att dela och nyttja resurser. Vi hjälper till med enklare omställning av exempelvis rivningslokaler som annars hade stått tomma så att de kan nyttjas som co-working space av andra under en period.
Workaround samarbetade med Skanska för att hyra ut platser i ett co-working space vid centralen. I väntan på en planerad renovering stod hela huset tomt under cirka 2 års tid. Workaround såg till att lokalerna gick att använda samt matchade hyresgäster mot vakanserna i det temporärt co-working space som skapades under tiden. Under knappt två år samsades totalt 150 startup-företag i lokalerna.
– För en fastighetsägare kanske det hade varit bekvämt att hyra ut ett stort centralt kontor till ett och samma företag, men det är svårt att hitta hyresgäster som söker så stora lokaler till såna villkor. Därför vänder sig företag till oss istället och låter oss omvandla tomma lokaler till temporär co-working-yta. För hyresgästerna är det också en bra lösning eftersom vi kan erbjuda lägre månadskostnader, samtidigt som alla som sitter tillsammans delar på funktioner i huset.
Community-aspekten är också en stor anledningen till varför Rikard tror att deras koncept blivit så populärt bland egenföretagare och startups. Att sitta i en miljö med andra mindre företag innebär att arbetsplatsen också blir mer social.
– Vi försöker skapa en trevlig kultur med afterworks, löpklubbar och seminarium för alla som använder oss, sådant som kan vara svårt att fixa själv om man bara är fem stycken på ett företag. Vi försöker även tänka lite nytt inom ramen för en kontorsmiljö. På ett ställe skaffade vi ett musikrum och på ett annat har vi kört darttävlingar.
Rikard tror samtidigt att behovet av att ha en permanent adress som företag blir allt mindre relevant framåt. Bland kunderna är det vanligt att man sitter någonstans i mellan 4 till 12 månader och sedan väljer att byta lokal. Att ha med sig samma community-känsla mellan alla företagets co-working-kontor blir därför också viktigt.
– På sikt planerar vi att skapa ännu mer rörliga lösningar som tillåter våra medlemmar att vara mer flexibla. Att kunna anpassa platsen efter dagen, istället för dagen efter platsen.