Det flexibla arbetslivet

Att arbeta interimt kan vara ett bra sätt att testa på livet som digital nomad

Kvinna sitter utomhus och jobbar med sin dator och sitt te

Att arbeta interimt kan vara en bra början att känna på livsstilen. Alltså att du väljer perioder under året då du jobbar mindre eller inte alls med din huvudsakliga sysselsättning. Eller att du helt enkelt tar med dig ditt nuvarande jobb till annan ort. Två veckor eller två månader – det väljer du själv utifrån dina förutsättningar.

Åk på workation – med eller utan nuvarande sysselsättning

Byt ort och byt jobb. Vi har tidigare skrivit om workation här på bloggen men då fokuserat på att du tar med dig nuvarande sysselsättning. Men, vill du arbeta interimt kan du samtidigt som du byter miljö också byta jobb. Ta dig an kortare uppdrag/gig – hemifrån eller på din nya plats. Eller varför inte driva igenom den här affärsidéen du har gått och tänkt på ett tag.

👉🏼 Det kan t.ex. vara att familjen flyttar till Bali i 2 månader under föräldraledigheten.

Ett sätt att dryga ut kassan är även att ta dig an ett välgörenhetsprojekt eller volontärarbete för att täcka dina levnadskostnader under dina ”fria” perioder. Dessutom ger du ett fint bidrag till världen. Den typen av uppdrag går bland annat att hitta på workaway.info

Sök jobb med gräns på hur mycket du vill jobba per år

Att hitta en anställning som passar med en interim livsstil kan vara svårt, speciellt om du söker anställning istället för att driva eget företag. Med vissa rekryteringsbolag som t.ex. Brightmill kan du få hjälp att hitta ett arbete som passar den livsstil du vill ha. Du kan själv sätta din gräns på hur mycket du vill jobba per år. Det + dina kunskaper och erfarenheter matchas sedan med potentiella arbetsgivare.

Dock får du vara beredd på längre pauser i resandet. När du anlitas av ett företag brukar de vilja träffa dig och du kommer då börja ingå i en grupp som ska samarbeta på plats. Det går så klart att hitta interimsuppdrag som går att genomföra på distans men det är lite ovanligare.

Man ligger i en naturlig källa och badar med berg i bakgrunden

Kanske resa med husbil och bada i varma källor mellan interimanställningarna?

Har du redan kontakt med företag sedan tidigare, gamla arbetsplatser och liknande, kan du möjligen arbeta på distans förutsatt att det finns arbete som är platsoberoende och att dina gamla chefer litar på din förmåga att göra jobbet oavsett avstånd mellan dig och kontoret.

Frilansa och justera din restakt efterhand

Vill du kunna byta stad eller land ofta är det säkrare att bli egenföretagare eller egenanställd och hitta egna projekt. Här gäller det att gå balansgång mellan det du vill göra, det du kan tjäna pengar på och vad som är möjligt. Kolla gärna runt på vår sajt för affärsidéer och tips hur du kan genomföra din dröm. Exempelvis kan du starta en platsoberoende e-handel eller satsa på en reseblogg.

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar