Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Egenanställning kan vara början på din dröm

Något som kan vara ett hinder på vägen i att bli mer platsoberoende och ta kontrollen är en anställning. Det är inte alltid ens arbetsgivare är lika intresserade av din dröm som du själv är och därmed kanske inte det finns möjligheter att helt och hållet ta kontroll över din livsstil. Om lösningen att starta bolag känns avlägset, krångligt och ett för stort steg så kan vi varmt rekommendera egenanställning.

Många är vi anställa idag även om mycket pekar på att att vi går mot en större marknad av egna företagare och frilansare. Steget från anställning till att starta företag kan kännas väldigt skrämmande (själv tog det 30 år innan jag kom till skott) men i många finns en drivkraft av att vara vår egen chef och sjösätta häftiga affärsidéer. Tyvärr får många av alla dessa idéer inte se dagens ljus på grund av att det fort blir krångligt och byråkratiskt att starta företag. ´

Egenanställning kan vara första steget på din resa

Om starta bolag känns avlägset, krångligt och ett för stort steg så kan vi varmt rekommendera egenanställning. Egenanställningen kan både vara en väg in på arbetsmarknaden då man kan ta betalt för tillfälliga uppdrag eller ett första steg när man vill testa sin affärsidé då man funderar på att starta eget företag.

Det innebär kortfattat att du blir anställd i ett så kallat egenanställningsföretag under den tid du utför ett uppdrag för kund. När uppdraget är avslutat fakturerar du kunden via egenanställningsföretaget som i sin tur betalar ut lön till dig. Precis som om du vore anställd på företaget i traditionell form – skillnaden är att du kan välja när du vill vara ”anställd” och inte.

Den stora skillnaden mot att driva eget och frilansa är att egenanställningsföretaget tar en summa av det fakturerade beloppet för att ta fullt arbetsgivaransvar som t.ex. att redovisa moms, skatter och sociala avgifter till skattemyndigheterna.

👉🏼 Om det är av intresse kan vi rekommendera våra vänner på Cool Company – de erbjuder väldigt enkla verktyg och bra service.

👉🏼 Lyssna på vår intervju med cool company i vår podcast

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar