Det flexibla arbetslivet

Frilansrapporten 2021: Skärmfrihetens tid är här

Av september 22, 2021 One Comment

freelance

Efter den skärmfria trenden 2019 har skärmfriheten tagit världen med storm – mångt och mycket på grund av pandemin. Allt eftersom både arbetare och företag har vant sig vid omställningen har Cool Company i Frilansrapporten 2021 tagit tempen på hur svenskarnas inställning till distans- och frilansarbete har förändrats över året som gått.

Frilansrapporten 2021 är resultatet av en sifo-undersökning gjord av Cool Company i juni 2021.

Svenskarna har fått mersmak på frihet

Efter 1,5 år av pandemi och hemmakontor har många svenskar fått upp ögonen för den frihet som distansarbete medför. I Frilansrapporten 2020 svarade fyra av tio (40%) svenskar med fast anställning att de kan tänka sig att frilansa framöver, en siffra som nu ökat till hela 49 procent i samma grupp. Av dessa vill hälften (25%) fortsätta arbeta med samma jobb som de har idag, men gå över till att frilansa istället för att vara fast anställd.

frilansrapporten 2021

6 av 10 svenskar vill leva som digitala nomader

Hela 6 av 10 svenskar (58%) med fast anställning uppger att de skulle vilja ta med sig jobbet på en längre resa eller flytta utomlands under en längre period om de kunde ta med sig jobbet. Denna siffra är högst i unga åldrar där hela 69 procent mellan 18-29 år uppges vara positiva till ett liv som digital nomad.

Av de som redan frilansar uppger 77 procent att de skulle vilja testa på livet som digital nomad på resande fot.

frilansrapporten graf
Frilansare upplever en positiv förändring på arbetsmarknaden

Parallellt med Sifo-undersökningen har även 1052 frilansare och konsulter som är egenanställda hos Cool Company intervjuats. Av dessa upplever de flesta (39%) att omvärldens inställning till frilansande har blivit mer positiv till följd av pandemin. Ungefär en fjärdedel (22%)
 upplever ingen förändring i attityd, medan 14 procent uppger att andras inställning blivit mer negativ till följd av pandemin.

frilansrapporten 21

Fler möjligheter att hitta uppdrag för frilansare idag

En stor fördel som kommit från pandemin och hemarbete är att fler företag blivit mer positiva till att jobba med frilansare. Till följd av detta upplever 31 procent av frilansarna att det finns fler arbetsmöjligheter och uppdrag att tillgå som inte begränsas av geografiska krav. Däremot menar 33 procent på att jobbmöjligheterna är samma som innan pandemin.

👉 Läs förra årets rapport; Frilansrapporten 2020

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar