Co-workingDet flexibla arbetslivet

Intresset för coworking fortsätter att öka i Sverige

Av april 1, 2021 One Comment

Två kreatörer arbetar från Kaffe & Wifi-ytan på Creative Hub STHLM

Att coworking-trenden har fått ett uppsving av pandemin är det ingen fråga om, men redan innan Covid-19 bröt ut var konceptet enormt uppskattat bland digitala nomader, egenföretagare och entreprenörer. Vi har pratat med några av Sveriges coworking-experter om vad det är som gör coworking så populärt.

Därför gillar vi coworking

Vad är det då som lockar med coworking? Fredrik Henningsson, grundare av Common Grounds, menar på att coworking fyller både affärsmässiga och mänskliga behov som växt fram tillsammans med digitaliseringens och distansarbetets framfart. Med ett fokus på community känner vi oss mindre ensamma, och med en delningsekonomi blir vi bättre på att utnyttja samhällets resurser genom att bl.a. dela på just kontorsytor.

“Coworkingens korta och flexibla avtalsformer svarar bättre på marknadens behov än mer traditionella modeller. Varför vara låst i ett långt hyresavtal när du istället kan få tillgång till hundratals coworking-ställen för samma pris?”

– Fredrik Henningsson, Common Grounds

 

I Skandinavien är vi generellt sett bra på att kunna balansera arbets- och vardagslivet, men detta går att optimera ytterligare genom coworking menar Joakim Hamnstedt och Christian Ehrström, grundare av Opus. Det finns en känsla av lyx i möjligheten att själv kunna bestämma varifrån man jobbar bäst.

Sebastian Martinez, medgrundare av Creative Hub STHLM, menar på att magin ligger i den dynamik som skapas när människor med olika bakgrunder och erfarenheter samlas under ett och samma tak. Ett coworking-ställe blir då en plats för inspiration, kunskapsutbyte och nya insikter.

Mycket mer än en arbetsplats

Coworking-ställen erbjuder många gånger mycket mer än bara en flexibel arbetsyta. Människor lockas bl.a. av möjligheten att kunna nätverka, utbyta kunskap och delta på olika events. Utomlands är det inte heller helt ovanligt att man stöter på coliving-ställen i koppling till coworking-ställen som ett sätt att bygga community och skapa ett ännu större värde för medlemmarna.

“För frilansare och småföretagare är coworking ett sätt att känna sig som en del av något större. För större företag är det en möjlighet att ingå i nya konstellationer man inte tidigare kunnat föreställa sig“

– Sebastian Martinez, Creative Hub STHLM

 

Ett exempel på ett coworking-ställe som verkligen utnyttjar sina lokalers fulla potential är A House som är beläget i Gamla Arkitekturskolan i Stockholm. Förutom kontorsutrymmen finns här också eventlokaler för konserter och musikarrangemang, ett större kök där man kan anordna matlagningskurser eller experimentera med food-tech, föreläsningssalar och en stor uteplats för en grillfest eller varför inte ett utomhusmöte när solen väl kikar fram.

Kvinna arbetar på sin laptop från Scandic lobby

Co-working på Scandic

Allt fler satsar på coworking

Hotellkedjan Scandic lanserade i september 2020 sitt coworking-pass med vilket man får tillgång att jobba från deras hotellobbys, hotellrum och mötesrum. Med 270 hotell är Scandic det största nätverket för flexibla kontorsytor i Norden.

Även två av Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan och Castellum, har investerat i coworking och flexibla kontorsytor. Samtidigt ser många redan befintliga coworking-aktörer möjligheten att utöka sina verksamheter allt eftersom intresset ökar. T.ex. satsar Dospace med sina sju olika coworking-ställen idag på att ha hela 30 stycken platser runt om i Sverige år 2025.

Olika slags medlemskap för en ännu flexiblare arbetsplats

Visst finns det många fördelar med coworking men en stor styrka ligger i de flexibla medlemskapen. Och det är precis som det låter – coworking-ställen erbjuder vanligtvis olika slags medlemskap för att kunna möta behoven hos sina medlemmar. Månads- vecko- och endagspass. En flexibel eller en fast skrivbordsplats, ett mötesrum eller en plats på gemensam yta – you name it. Coworking har något för alla.

Två tjejer pratar och jobbar på Creative Hub STHLM

Nomadpasset

Som en del i vårt arbete med att påverka den svenska arbetsmarknaden åt ett bättre håll har vi på Svenska Nomader under en längre tid haft en tajt dialog med vår partner Creative Hub STHLM. Våra diskussioner om framtidens arbetsplats och vilka behov som finns för digitala nomader har bland annat resulterat i Nomadpasset. Med Nomadpasset får vårt community för en billig peng exklusiv tillgång till arbetsytan Kaffe & Wifi för en dag, samt en hälsosam lunch och kaffe med påtår.

👉 Boka ditt Nomadpass nu
👉 Få rabatt på både OPUS och Common Grounds tjänster med rabattkoden SVENSKANOMADER

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar