Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Jobba hemma – Arbetsmiljö och Rutiner

Av april 17, 2020 Inga kommentarer

kvinna sitter på golvet med sin laptopOm du är ny på det här med att jobba hemma kan det vara svårt att hålla sina arbetsrutiner – åtminstone sina gamla. Därför att det viktigt att till en början definiera och optimera sin arbetsmiljö och sitt arbetssätt för att hitta de rutiner som passar en själv bäst.

Arbetsmiljö i hemmet

Nu när många är isolerade i sina hem och inte har möjligheten att utforska andra platser som potentiella kontor gäller det att vara kreativ. Det är viktigt att kunna separera hem och jobb även om dessa nu är på samma fysiska plats. Här är ett par saker att tänka på när man jobbar hemifrån.

hemma kontorHitta din bestämda arbetsplats i hemmet

Utse en plats i hemmet till din arbetsplats. Detta är givetvis olika enkelt beroende på hur ens boendesituation ser ut. Oavsett är det viktigt att det finns en specifik plats avsedd för jobb. Har man möjlighet att ha flera olika sådana platser i hemmet är det ett plus i kanten, variation är ett bra sätt att öka produktiviteten.

Tänk på att små detaljer kan göra stor skillnad för hur man trivs på en viss plats. Sånt som belysning, rumstemperatur och om det finns fönster i rummet kan spela stor roll. Även saker som lätt kan distrahera en bör tas i åtanke huruvida de borde finnas i rummet eller inte.

Jobba bekvämt, men inte för bekvämt

Visst är tanken att jobba från sängen frestande men detta är ett stort no no. Konsekvenserna är oftast ett av följande två scenarion:

 1. Man jobbar inte. Hjärnan är inställd på att detta är platsen för sömn och vila så man får ingenting gjort.
 2. Man sover inte. Hjärnan har kopplat samman sängen med jobb och kan därför inte stänga av när det väl är dags att sova. Även i detta scenario blir ytterst lite jobb gjort.

Undvik därför i så stor utsträckning som möjligt att jobba från allt för bekväma platser. Sen är det också minst lika viktigt att faktiskt komma igång med dagen, dricka sitt morgonkaffe och hoppa ur pyjamasen.

Arbetsrutiner

Att komma bort från kontorsrutiner och kontorstider kan ge en chansen att hinna med sådant man vanligtvis inte hinner med annars. Däremot är några fasta rutiner är alltid bra att ha oavsett varifrån man jobbar.

Ha en arbetsplats även utanför hemmet

I och med Covid-19 har många, om än ofrivilligt, fått känna på hur det är att behöva spendera dagarna isolerade i sina hem. I relation till detta är det många som just nu upplever känslor av rastlöshet och motivationsbrist på hög nivå. Att alltid jobba hemma och inte komma ut en liten stund varje dag kan frambringa liknande känslor.

Vi rekommenderar starkt att man försöker hitta en rutin där man byter arbetsmiljö ett par gånger i veckan. Caféer, bibliotek, co-working-ställen, parker, trädgården, you name it. Ett alldeles utmärkt tillfälle att upptäcka din hemstad, eller en ny stad för den delen, samtidigt som du får jobb gjort.

👉 Testa gärna på Workstation popcorn-metoden om du fått mersmak för miljöombyten

Träning

Se gärna till att planera in någon form av fysisk aktivitet varje dag då det hjälper till att hålla koncentrationsförmågan på topp. Att t.ex. jobba i kortare intervaller – något många distansarbetare rekommenderar, är ett bra sätt för att hitta tid till träning eller promenader.

💡 Det är bevisat att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på vår hjärna på flera olika sätt. Bland annat får man mer blod och syre till hjärnan vilket ger ökad koncentration och förbättrat minne. Likaså är mental träning ett bra sätt att lära sig hantera stress bättre.

👉 I Anders Hansens sommarprat från 2019 kan du lära dig mer om träningens effekter på vår hjärna

Tips på fysisk aktivitet

 • Gå en promenad
 • Yoga (även bra mental träning)
 • Styrketräna
 • Cykla en sväng
 • Ta en danspaus – lite aerobics som i klippet ovan får en att piggna till på nolltid 😉

Tips på mental träning

 • Andningsövningar
 • Kroppsscanning
 • Meditation
 • Olika mindfulnessövningar

👉 Headspace och Calm är två appar som är bra om man är ny på att meditera och utöva mindfulness.

aningsövning gifPlanering

Med ökad frihet följer ett ökat ansvar. När man jobbar på distans måste man själv se till så att jobbet blir gjort. Fortsätt därför planera ditt arbete och dina dagar fastän du bytt ut kontoret mot en annan arbetsplats.

 • Gör upp en plan dagen innan så du vet vad du ska göra nästkommande dag
 • Listor är alltid bra då det känns väldigt bra att checka av färdiga uppgifter

Sätt gränser! Att lägga upp vilka uppgifter som behöver bli klara under dagens gång gör det lättare att känna sig färdig med dagen.

två flaskor som skålarGlöm inte bort att umgås

Ibland kan det kännas ensamt att frilansa eller vara egenföretagare. Därför är det viktigt att komma ihåg att klämma in lite kvalitetstid med vännerna eller hitta andra som också arbetar på distans. I detta fall är co-working-ställen helt perfekta för att hitta likasinnade.

👉 Är du i Stockholm kan vi t.ex. tipsa om Creative Hub STHLM

Är man anställd på ett företag har man vanligtvis kontakt med kollegorna under dagen fastän man befinner sig på olika ställen. Passa ändå på att gå inom kontoret lite då och då eller föreslå en lunch med en kollega för att uppehålla gemenskapen och lagkänslan.

👉 Här hittar du fler tips på hur du jobbar bäst hemifrån

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar