Digital nomadNomadporträtt

Oskar driver eget inom digital marknadsföring på distans

Oskar Söderlund poserar framför bergigt landskapOskar Söderlunds intresse för affärer ledde in han på en karriärbana inom marknadsföring och sedermera digital marknadsföring. Genom självstudier och att lära sig av andra, smarta marknadsförare, har han nu dessutom tagit steget att starta eget – detta för att kunna bli helt platsoberoende.

Var befinner du dig för tillfället?

I dessa tider är jag hemma i Malmö, för att undvika smittorisken i största mån möjligt.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar med digital marknadsföring, det hela började med mitt intresse för affärer. Det kändes som en naturlig väg för företag att utvecklas genom digital marknadsföring och hade en stark dragning mot det.

Vart jag lärde mig det? Det mesta har jag lärt mig från att läsa böcker, artiklar och jobba i projekt med smarta marknadsförare. Det bästa sättet att lära sig är enligt mig genom en mentor som du kan jobba med i ett projekt eller en anställning.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Jag gillar att kontakta bolag direkt som jag vill jobba med. Om man har någorlunda koll på ens styrkor, så kan man med lite finess hitta frilansuppdrag eller anställning genom att höra av sig till relevanta bolag direkt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Dagen börjar med att jag prioriterar de tre viktigaste uppgifterna. Sen försöker jag göra dessa innan jag kollar mejlen.

Vanliga arbetsuppgifter innefattar att skriva copy, bygga landningssidor och koordinera frilansare som jobbar i olika webbprojekt.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Min väg till platsoberoende har inte varit en rak väg, utan tvärtom. Jag har egentligen aldrig haft chansen helt att vara helt platsoberoende förrän jag valde att satsa fullt ut på mina egna projekt.

Som tur är så har jag lärt mig väldigt mycket om företagande och hur man driver bolag online i tidigare anställningar, så för mig var det ett naturligt nästa steg att bli egen.

Det viktigaste för att våga enligt mig är att 1) ha en buffert för 6-12 månader framåt och 2) ha en tydlig plan för hur du ska överleva ekonomiskt.

Sen är det ju bara köra fullt ut på din egen grej. Och vara stolt över att du tar tag i hur du vill leva ditt liv.

Oskar på promenad i Prag, Tjeckien

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Börja med något du gillar, om du t.ex. gillar att läsa så kan du brainstorma produktidéer eller platsoberoende yrken där du får jobba med just det. Jag började med att jag älskade kaffe, och driver idag Kaffekassan som hjälper skolklasser och föreningar att tjäna pengar med just kaffe.

Det finns massor av sätt att nå dit, du behöver bara en game-plan.

Några fler tips:

  • Fråga någon som gjort det du vill göra efter hjälp. Folk är mer hjälpsamma än vad du kanske trott.
  • Testa ditt projekt i en så liten skala som möjligt istället för att hitta på ursäkter.
  • Lär dig fokusera på en sak (första steget i detta är att stängs av mobilen eller alla notifikationer på mobilen)

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om? (tex Trello, Slack etc)

Notion är en all-in-one lösning för to-do’s, kanban boards och wiki’s jag använt på sistone och jag fullkomligt älskar det! Det är det fulländade verktyget för en kreativ nörd som mig själv.

👉 Följ Oskar via hans Instagram.
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar