Det flexibla arbetslivetDigital nomadNomadporträtt

Monica Falk driver redovisningsbyrå helt på distans

Monica Falk tog drömmen om att jobba på distans i egna händer och startade eget företag som ekonom 2018. Inspirationen kom från att ha läst om andra som också kunde jobba helt platsoberoende med ekonomi. Nu hoppas hon kunna inspirera fler att våga ta samma steg genom att dela sin resa. 

– Mitt jobb är helt på distans idag. Jag har inga fasta möten på plats förutom vissa delade utbildningar. Jag upplever att det är unikt att kunna komma och gå fysiskt på det vis som jag gör. Nästan alla redovisningsbyråer kan skötas remote och de flesta har en mycket hög grad av digitalisering, men ändå, så är det väldigt många som inte vill att anställda ska arbeta remote, säger Monica Falk.

För Monica innebär möjligheten att jobba på distans att verkligen kunna omfamna det stora intresset för att resa med att också jobba inom ekonomi som varit en plan under många år.

– Alla vill inte leva som mig, men för någon som mig som har vänner över hela världen och en partner som bor utomlands och också har familj och vänner utspritt i olika länder, så är det en livsstil.

Även när hon befinner sig på hemmaplan i Sverige ser hon idag stora fördelar med möjligheten att kunna jobba på distans hemifrån.

– Jag är inte stressad längre. Det är tack vare den friheten jag har idag. Jag kan tex hänga tvätt istället för att titta på när andra dricker kaffe. När eftermiddagen kommer är man helt plötsligt helt fri, och har man haft lite att göra den dagen, ja då slutar man tidigare. Det betyder mer tid till träning och vänner eller annat man vill göra.

Ett karriärskifte till ekonom

Monica började studera ekonomi år 2014. Planen var då att skifta från en mångårig karriär inom vården och bevakningsbranschen, bland annat som väktare.

– Några år innan jag började studera så hade jag börjat resa intensivt och bodde utomlands under perioder om sex månader åt gången. Jag gjorde detta flera gånger och reste fram och tillbaka till Asien flera gånger per år.

En tanke om att kunna få till längre vistelser i utlandet kom efter ett besök i Thailand där hon kom i kontakt med andra som spenderade mycket tid utomlands. Hon började söka information och sätta de ekonomiska planerna för att kunna jobba periodvis och sedan ha råd att resa i längre perioder. Under 2012 – 2013 tog hon tjänstledigt från sitt jobb som väktare och reste i ett halvår.

– Jag började jobba med ekonomi 2015 och efter det kom jag iväg på flera längre vistelser. Jag lyckades resa med en mix av studieledighet, genom att säga upp mig från jobb, tacka nej till fortsatta uppdrag som underkonsult osv. Varje gång jag reste iväg under en längre tid så innebar det att tömma sparkontot, planera ekonomin och att senare, väl hemma i Sverige, arbeta på mina gamla jobb som väktare och inom vården som timvikarie under sommaren för att täcka upp det ekonomiska och samtidigt söka nytt jobb inom ekonomi, som var det jag ville jobba med.

Under de här åren skapade hon sig ett stort nätverk på många olika platser, med vänner över hela världen. Det väckte också en dröm hos Monica att kunna bo utomlands.

– Jag började leta upp information och idéer om hur man skulle kunna leva, hur man skulle kunna göra. Jag googlade massvis med information, hela tiden utan någon röd tråd. Det kom upp resultat med sjuksköterskor som jobbar med rådgivning på distans, redovisningsekonomer bosatta i Bangkok med som jobbade mot Sverige och mycket annat.

Till slut kom hon över en artikel på Svenska Nomaders hemsida. Artikeln handlade om ekonomen Maria Lofors som drev redovisningsbyrån Jomalo AB med digitala tjänster på distans.

– När jag läste artikeln så tänkte jag “jag vill vara som hon”, “det är henne jag vill vara”. Jag Googlade upp henne och hennes företag och skickade ett mail och bad om ett möte. Hon accepterade mötet och när vi pratade visade det sig att hon just då hade kunder i kö som hon inte hann med och därför satt och skrev på en jobbannons. Jag blev under samtalet tillfrågad om jag ville jobba med henne vilket jag såklart ville.

Efter samtalet bestämde Monica sig för att starta eget företag på nytt och att gå in som underkonsult och jobba tillsammans med Maria. Till en början blev ekonomisysslorna en bisyssla till övriga anställningar, men också ett sätt att för första gången jobba på distans när hon 2019 åkte iväg till Thailand för ytterligare en halvårsresa.

– I maj 2019 när jag var tillbaka i Sverige så träffades jag och Maria för första gången IRL på en middag. Då hade vi jobbat ihop i över ett år men aldrig träffats fysiskt.

I början på 2020 kom pandemin, som tillsammans med en rad andra händelser och erbjudanden ledde till att Monica valde att säga upp sig helt från sin dåvarande anställning och satsa allt på det egna företaget. Sedan dess har hon jobbat helt platsoberoende med sitt bolag, ILVA Consulting.

Att jobba med redovisning och bokföring på distans 

– Jag säljer idag tjänster inom redovisning och bokföring samt administrativa tjänster men även utbildningar inom ekonomi och digitala lösningar, inom allt från ledarskap på distans till att hitta tekniska lösningar. Jag jobbar än idag en del som underkonsult, bland annat med redovisningsbyrån Stelly Ekonomipartner där alla anslutna ges möjlighet att jobba flexibelt. De flesta arbetar hybrid och en stor del kommer in till kontoret varje vecka men jag arbetar helt remote och kommer bara in vid speciella tillfällen.

Monica uttrycker en stor glädje över att ha hittat andra företagare som tror på samma framtid som hon själv, där flexibilitet i arbetslivet är en viktig faktor. Hon har stor respekt för alla som sitter i ledningen på Stelly Ekonomipartner, och för sina andra kollegor.

– Varje morgon kan man läsa meddelanden i den gemensamma Teams-chatten från dem som ofta kommer till kontoret om deras planer för dagen. Det är 100% tillit i företaget och kunderna och medarbetarna matchas på ett unikt sätt som passar just dem. Man försöker inte matcha en morgonlärka med en nattuggla tex utan man accepterar varandras olikheter och arbetar med dem. Det finns alltid någon kund som passar en person bättre än den andra, säger Monica och fortsätter:

– Jag har en lång karriär ända sedan 10-11 års åldern, inom massa olika branscher men jag har faktiskt aldrig stött på något liknande hos något annat företag. Det är verkligen unikt i sitt slag.

Vad är de största fördelarna du ser med att jobba på distans?

– En fördel som märktes under pandemin var att vårt arbete aldrig blev stört av skiftet till distansarbete. Allting har bara flutit på eftersom vi redan hade de rutinerna.

– En annan fördel är att man kan åka och hälsa på vänner och familj och se världen utan att förlora semesterdagar vilket jag anser ska vara till för återhämtning, men så är det inte idag. Många använder sin semester till att göra massa aktiviteter, såsom att resa, för att de inte har den möjligheten annars.

– Även den tiden jag är hemma i Sverige så sparar jag otroligt mycket tid och pengar på att kunna jobba fria tider, hemifrån. Har jag sovit dåligt? Ja, då kan jag ställa fram alarmet någon timme eller vila på soffan en timme mitt på dagen. Tänk vad fantastiskt att kunna göra det när livet är lite jobbigt, vilket det kan vara i så många olika former!

Vilka utmaningar har du stött på?

– De utmaningar som jag ser är främst i form av lagar och regler, försäkringar och liknande. Jag drömmer om ett globalt arbetsvisum för digitala nomader och försäkringar som täcker gränsöverskridande mellan länder men även mellan jobb och fritid.

– Jag upplever också att det finns en relativt stor andel personer som faktiskt inte har kunskap och färdighet för hur man ska arbeta digitalt och jag tycker att vi har ett ansvar att hjälpa dessa personer. Det finns idag flera företag på marknaden som erbjuder hjälp med detta, även mitt företag.

Vilka råd vill du ge till andra som funderar på att starta eget, och att jobba mer på distans?

– Sök information och kom ihåg att när andra säger att det inte går är det enbart för att de inte kan själva. Det säger ingenting om din förmåga eller vad man faktiskt kan göra. Det är enbart din kunskap som begränsar dig, så sök kunskap. Och nätverka och umgås! Både digitalt och IRL. Prata med andra, ta kontakt, maila, ring.

Varför vill du dela med dig av din resa? 

– Nu flera år efter jag själv kom igång med att jobba på distans fick jag ett nyhetsbrev i inkorgen från Svenska Nomader. Där skrev man en artikel om hur många företag som nu förväntar sig att anställda ska komma tillbaka till kontoret, tillsammans med ett önskemål från prenumeranterna att dela egna berättelser om när distansarbete faktiskt fungerar.

– Det är väl helt fantastiskt att man intervjuade Maria 2017 och att jag fann den artikeln och startade ett företag tack vare det. Nu 6 år senare så får jag själv det här mailet och ser att det var just Emelie, som då hade skrivit om Maria, som jag nu kom i kontakt med. Den där röda tråden fanns helt plötsligt där, i efterhand.

Vad tror du om framtiden?

– Jag är övertygad om att det digitala kommer att finnas kvar. Det är enligt dagens undersökningar lika många som vill jobba helt på distans som dem som vill stanna på kontoret. Däremellan finns det den största skaran som vill jobba hybrid.

– Det är absolut framtiden för den som vill. Det är en stark önskan och en livsstil som är otroligt stark hos många människor över hela världen. Jag är inte den enda som aldrig mer kommer gå tillbaka till ett kontor.

Inspireras av andra digitala nomader i vår serie med Nomadporträtt 

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar