Jakob Österberg har jobbat på distans från tolv olika länder under det senaste året, samtidigt som han lett ett team utspritt över Europa. Att det går att jobba på distans blev tydligt under pandemin, och när ett jobberbjudande sedan kom från Fintech-bolaget Deel kunde Jakob inte tacka nej. Idag är han säljchef på Deel i Norden, och befinner sig just den här veckan i Barcelona för att njuta av den spanska sensommaren.
“Idag har jag kontroll över mitt liv på ett helt annat sätt. Jag kan resa tillsammans med sambon och jobba från olika länder och sen komma tillbaka till Sverige i perioder för att träffa familjen, vänner eller gå på bröllop. Samtidigt är mina kollegor också utspridda över hela världen. Så fort jag kliver in på ett WeWork-kontor, nästan oavsett i vilken stad jag befinner mig, springer jag på någon från Deel,” berättar Jakob.
Under flera år jobbade Jakob Österberg på Salesforce i Dublin tillsammans med människor från hela världen. Det var en internationell och utvecklande arbetsplats, inte minst för karriärutvecklingen, men innebar också arbete från kontoret fem dagar i veckan och inte så mycket fritid. När pandemin kom och hemarbete blev norm, började Jakob att tänka om kring möjligheterna med att kunna arbeta oberoende av fysisk plats.
Sedan han började på Deel för ett drygt år sedan har Jakob rest och jobbat från allt från Sydafrika och Tanzania till Serbien, Frankrike och England. Han spenderade också en vecka hemma hos sin kollega Daniel Eisenberg i Nairobi, som förra vintern tog med sig hela familjen och flyttade ner till Kenya ett år för att samla nya upplevelser och minnen tillsammans.
“Det skedde ett skifte under pandemin och idag är det tydligt att många människor trivs med att jobba på distans och att ha en större flexibilitet i sin arbetsvardag. Man märkte direkt när företag började be sina anställda att komma tillbaka till kontoren, att det var många som inte ville det längre,” säger Jakob och fortsätter:
“Som ledare idag måste du förstå människors behov av flexibilitet. Du behöver vara lyhörd och kommunikativ, och också tänka på dina medarbetares mentala hälsa. Det är stor skillnad om jag tänker på min första chef för tio år sedan, kontra vad som förväntas av en bra chef idag.”
Tillit centralt för att kunna leda på distans
Just nu sitter Jakobs team bestående av åtta säljare utspridda över England, Spanien, Italien, Danmark och Sverige. Den dagliga kontakten sköter de via Slack, med ett antal fasta digitala mötespunkter varje vecka när de checkar in med varandra.
“Det finns ingen manual för hur man är chef på distans. Ledarskapsmässigt handlar det om tillit, man måste lita på människor, annars fungerar det inte, särskilt inte på distans. Jag försöker lära mig hela tiden.“
Att leda på distans kan vara svårare än att sitta i samma rum och ha översikt över sina medarbetare hela dagarna, då det kräver andra rutiner för att följa hela teamets arbete, men också känna av deras mående.
“Vi har vissa hålltider, men sen lär man sig också att känna rytmen av varje individ. Vissa i mitt team är morgontrötta, men presterar gärna senare på eftermiddagen. Andra vill hämta barn tidig eftermiddag och loggar in igen på kvällen. Det kan vara lite utmanande att lägga pusslet kring hur tillgänglig man själv ska vara, och vid vilka tider. Här försöker jag sätta egna gränser och föregå med gott exempel. Det är viktigt att kunna vara ledig på riktigt också.”
Av princip svarar Jakob sällan på mail sent på kvällen eller helgerna. Han vill inte ge intrycket av att han förväntar sig att hans team ska vara tillgängliga alla tider på dygnet. Det är något som blir särskilt viktigt vid distansarbete eftersom man då i teorin kan vara online hela tiden.
“Anställda är på låns, det ska man aldrig glömma. Studier visar att lojaliteten hos arbetsgivare har gått ner jättemycket, inte minst nu i tuffare tider när varsel och uppsägningar blir vanligare. Väldigt kompetenta människor som varit på ett och samma bolag i över tio år börjar tänka om, och ser sig om efter något nytt när de märker av osäkerheter och krympande team. Om en arbetsgivare inte kan erbjuda tillit och flexibilitet så riskerar de att förlora människor.”
Jakten på kompetens – flexibilitet viktig för talangattraktion
Deel jobbar som global HR-partner för företag som vill ha hjälp med att anställa och anlita kompetenser från hela världen, just nu med stöd i 150 länder. Jakob pratar dagligen med företag som står inför utmaningar kopplat till att jobba mer globalt, både vad gäller att jobba med utländska talanger så väl som att möta upp önskemål från svenskar som vill jobba på distans från utlandet.
“Den största utmaningen jag kommer i kontakt med hos företag är kompetensbristen. I Norden och särskilt i Sverige har vi en fantastisk historia och kultur när det kommer till entreprenörskap. Vi skapar många möjligheter, men problemet är att vi är ett litet land och att kompetensen inte räcker för att driva alla de här bolagen. Då måste vi titta utomlands för att hitta talanger, vilket kan föra med sig massa administration och hinder när man väl hittat rätt person.”
Deel hjälper till med allt praktiskt kopplat till att anställa på distans, för såväl anställningar som att anlita konsulter från eller i andra länder. Genom Deel går det även att säkerställa att personalen över hela världen får betalt.
“En annan utmaning många jag träffar står inför är att deras företag vill expandera till andra marknader, men inte vet hur de ska ta tag i allt det praktiska. Här kan Deel hjälpa till med kontrakt, regler och skatter. Sådana frågor som bolagen inte har någon egen kompetens inom, och som hade kostat mycket att skaffa sig på varje enskild marknad.”
Jakob träffar bland annat företag som vill anställa utvecklare från Östereuropa och Indien, där personalkostnaderna är lite lägre. Det är även många som vänder sig till Jakobs team för att få hjälp med att få till fungerande samarbeten med engelsmän efter Brexit. I dagsläget hjälper Deel svenska bolag med att samarbeta och betala ut lön till personal i hela världen, inklusive länder i Sydamerika, Asien och Nordamerika.
“Vi öppnar upp möjligheterna till mer globala team och organisationer. Vi märker också av att det inte sällan är individerna själva som driver på utvecklingen, och ställer krav på sina arbetsgivare att kunna jobba mer flexibelt och på distans.”
Frihet i arbetslivet viktigt framåt
Jakob spår en arbetsmarknad framåt där distansarbete förblir ett vanligt inslag, även om trenderna just nu pekar åt lite olika håll. En del större företag börjar kräva sina anställda att komma tillbaka till kontoren, något som lett till rätt negativ publicitet. Samtidigt är det många andra företag som ser möjligheterna med att vara en mer flexibel arbetsgivare för att kunna attrahera de kompetenser de behöver.
“Pandemin gjorde att många började söka mer flexibilitet och inte längre ville förlita hela sina liv på ett och samma företag. Jag tror att flexibla jobb och gigjob kommer att öka. Sen finns det givetvis alltid dem som kommer vara på kontoret och trivas med det också, men mixen kommer att bli större. Distansarbete är här för att stanna, och därför måste vi hitta metoder för att få det att fungera.”
Deel är världens snabbast växande SaaS-företag genom tiderna, och de jobbar helt på distans utan några fasta kontor. Jakob menar att nyckeln är att bygga team där alla tror på samma vision, i Deels fall att man internt delar bilden av en mer global arbetsmarknad. Det gör också att man kan bygga en tillit inom hela organisationen.
“Jag tror att de bolag som kommer att attrahera talanger framåt är de som kan erbjuda frihet. För vissa kanske det handlar om att kunna flytta runt, som jag just nu, medan andra kanske kommer vilja jobba andra tider på dygnet på grund av familjeliv. Jag är övertygad om att flexibilitet kommer att styra tillgången på talanger framåt.”
👉 Jakobs kollega Daniel jobbar på distans från Nairobi – med hela familjen
👉 Kom igång med Deel? Deel är en partner till Svenska Nomader. Genom Svenska Nomader får du 50% på den första anställda i Deels system (EOR) eller 50% på IC premium (för konsulter), samt gratis HR-system för alla bolag under 200 anställda. Boka en demo här.