Det flexibla arbetslivet

Fler ombes återvända till kontoret

Nu går vi tillbaka till kontoret. Efter semestern, men kanske också i högre utsträckning än i våras.

Det råder nämligen en trend kring att allt fler företag börjar backa när det kommer till att tillåta sina medarbetare att jobba på distans. Tidningarna pratar om hur bland annat Google och Elon Musk ställer sig skeptiska till att låta anställda jobba hemifrån. Samtidigt visar det sig att drygt varannan svensk chef anser att samarbetet försämrats sedan ’hybridmodellen’ infördes på arbetsplatsen, enligt Di-barometern.

Det flexibla arbetslivet. Den individanpassade arbetsmarknaden. Där jobbet ska kunna designas efter livet, och inte tvärtom, verkar få backa lite. I en tid av lågkonjuktur och ekonomisk instabilitet. Det kanske inte längre är ’arbetstagarnas’ marknad? Kanske går det inte längre att ställa krav på samma sätt om att få möjlighet att jobba på distans eller ute på resande fot – trots att man i månader, ja till och med flera år nu, ändå kunnat bevisa för sin chef och sina kollegor att det ju faktiskt går.

Det är en liten dipp nu. Ett osäkert läge. Vi pendlar mot att hitta tillbaka till en office-first policy på arbetsplatser, precis som det rådde innan pandemin.

Jag tror ändå på de företag och chefer som vågar anstränga sig lite mer och som ser möjligheterna med flexibelt arbete. De som hittar lösningar för att få hybridsamarbeten att fungera istället för att vända ryggen till. Jag tror att de kommer att gynnas i längden – genom att bli mer attraktiva arbetsgivare som både kan behålla och attrahera bra människor.

Det landar någonstans i organisationers vilja att satsa eller inte på att få ett digitalt arbetssätt att fungera. Och då menar jag mer än att bara integrera digitala verktyg och lägga med en Teams-länk i fysiska mötesinbjudningar. Att verkligen tänka om strukturen – digital-first,  asynkroniska arbetssätt, ’working out loud’, mer transparenta arbetsflöden och att släppa in varandra i ofärdiga dokument.

Nej det kanske inte är lika enkelt som att fortsätta som man alltid har gjort förut. Men tekniken finns där. Människorna som vill jobba på det här sättet finns där. Och viljan kommer finnas kvar när en yngre generation som är än mer digitala kommer ut på arbetsmarknaden. Så varför inte lägga grunden och våga satsa nu? Lista ut hur ni kan få rutiner att fungera på distans på riktigt. Skapa förutsättningar för att omfamna både den som vill jobba hemifrån, från ett co-working space från utlandet eller från kontoret.

För det är klart det går. Även om det inte är den enklaste vägen.

👉 Experterna om framtidens morgondagens arbetsplats

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar