Det flexibla arbetslivet

Tranås satsar på nya projekt – bygger Remote Work City

birger borgström håller en skylt där det står remote work city

Tranås kommun har nappat på trenden och satsar stort på nya projektet Remote Work City som ska främja distansarbetare. Beläget mellan Stockholm och Göteborg hoppas de kunna locka till sig nya invånare från båda håll som önskar flytta från storstäderna.

Det självklara valet efter Bali

Birger Boström, kommunens näringslivschef, menar på att Tranås är “det självklara valet efter Bali” för de distansarbetare som vill landa lite efter ett liv som digitala nomader. Dessa människor är en stor del av målgruppen för Remote Work City – alltså de som hamnat i en fas i livet där de vill leva vad Birger kallar för “det attraktiva livet”.

Med det attraktiva livet menar han att man ska kunna få livspusslet att gå ihop på ett högkvalitativt sätt, t.ex. genom att bo nära naturen och just i Tranås, den vackra skärgården med över 365 öar. Det ska också finnas bra skolor, mycket fritidsaktiviteter i närheten och man ska enkelt kunna ta sig runt i staden.

“I andra småstäder säger man att allting finns på tio minuters avstånd, men här säger vi att allting finns inom sju minuter. Längre än så är det inte till någonting i Tranås.”

birger boström trains remote work city

Många vill flytta från storstäderna

Om distansarbetet fortsätter pekar många undersökningar på att en stor andel svenskar skulle vilja flytta ut till mindre städer och landsbygden. Allt fler lockas av att komma bort från storstadsstressen och istället hitta en lugn och balanserad vardag.

Remote Work City ska, förutom att vara en fördelaktig stad för distansarbetare, också jobba för att främja det sociala umgänget hos stadens invånare. Detta är något Tranås kommun hoppas kunna göra både genom att bygga områden anpassade för specifika målgrupper och i andra områden blanda olika målgrupper med varandra. Till exempel kommer boenden för barnfamiljer att blandas med “55-plussare” samtidigt som det just nu byggs ett så kallat “kanalboende” med lägenheter precis vid kanalen – för de som är intresserad av båtliv eller som vill kunna ta en runda med kajaken på lunchrasten.

“Tanken är att jaget blir mer av ett Vi – Vi i familjen, Vi i vår stad. Frihet, tid över och ett livspussel i balans kommer bli framtida statussymboler.”

Nytt coworking-ställe byggs i centrala Tranås

För att se till att distansarbetare har allt de kan tänkas behöva rent jobbmässigt satsar staden även på att bygga ett supermodernt coworking-ställe mitt i stan. Bara ett stenkast från centralstationen ska den 5000 kvm stora mötesplatsen byggas. Coworking-stället kommer bl.a. att bestå av både öppna arbetsytor och slutna mötesrum, lounger och en inspelningsstudio. Det kommer även att finnas tillgång till spa, vinkällare, restaurang och cafe – allt för att skapa en så attraktiv kontorsplats som möjligt, som också kan utmana storstädernas coworking-utbud.

👉 Distansarbete bidrar till en ökad deurbanisering
👉 Distansjobb möjliggjorde flytt till landsbygden

 

 

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar