Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Fem lärdomar från boken 4 timmars arbetsvecka

Av februari 13, 2019 Inga kommentarer

Om du redan är digital nomad har du med all säkerhet hört talas om boken 4 timmars arbetsvecka. För den som ännu inte har anammat livsstilen skulle man kunna säga att boken är lite som en helig skrift för den digitala nomaden.

Jag sträckläste 4 timmars arbetsvecka för första gången på en uteservering i Dubai, Förenade Arabemiraten. Detta var 2014 och jag hade aldrig hört talas om uttrycket digital nomad. Även fast jag tyckte boken var något ”cheesy” så blev jag ändå otroligt inspirerad.

Författaren Tim Ferris har blivit nominerad som en av världens mest innovativa personer av Fast Company, skrivit två bästsäljare (däribland 4 timmars arbetsvecka) samt investerat i Uber, Facebook, Shopify och Duolingo. Vill du veta mer lyssna på hans podcast eller läs hans blogg. På hans blogg finns det både mycket och bra information att ta del av.

Tips och insikter från boken 4 timmars arbetsvecka

Jag har läst om boken flera gånger och nedan delar jag med mig av mina största lärdomar.

1. Undvik för mycket information

I dagens samhälle är vi överrösta med information från alla håll och kanter. Onödiga notifikationer tar upp vår uppmärksamhet och vi missar det som verkligen betyder något. Tim menar på att man ska se mindre på TV, stänga av mobilnotifikationer och läsa mindre nyheter. På så sätt kan man fokusera på vad som verkligen betyder något, som t.ex. familj och vänner. Genom att ta in mindre information är man även mycket mer effektiv och kan få mer jobb gjort på kortare tid. Så lärdom nummer 1 är att helt enkelt se över all information man tar in dagligen och sedan försöka minska det informationsintaget.

2. Automatisera delar av ditt arbete

”Maximal inkomst av så lite arbete som möjligt” är något Ferris förespråkar starkt. Första gången jag hörde det resonemanget tänkte jag att han var lat och att det lät lite konstigt då jag själv faktiskt gillar att jobba. Så även fast jag inte till 100 % håller med finns det en del lärdomar att ta med sig från att ha en passiv inkomst. Det handlar om att testa sig fram med små medel och sätta upp smarta digitala lösningar som kan göra större delar av jobbet åt en. Ett typiskt exempel på en sådan företagsidé är dropshipping.

3. Lev ett proaktivt liv istället för ett reaktivt

Enligt Tim så besvarar de flesta av oss e-post och sociala medier-notifikationer på direkten. Han beskriver det som att man sitter och väntar på det där mejlet och när man väl får det så svarar man på en gång. Detta gör att man tappar fokus. Och med tanke på alla dagliga mejl och notifikationer vi får tappar man såklart också tid och vår effektivitet minskar.

Istället ska man sätta av särskild tid till att enbart svara på t.ex. mail och sedan stänga av dessa för att inte blir störd under dagen. Personligen kan jag verkligen hålla med om detta. Jag har förlorat mycket tid på att påbörja och avsluta uppgifter hela tiden. En lösning för mig är att jag får kolla mina sociala medier 3 gånger per dag. Jag har även stängt av alla min notifikationer på min telefon och jag kan lova er, det är så skönt med en tom skärm.

4. Bli mer effektiv igenom att outsourca enkla uppgifter

Något Tim tar upp ett flertalet gånger i boken är olika metoder för att bli mer effektiv så man helt enkelt kan få mer gjort på kortare tid, därav namnet 4 timmars arbetsvecka. Tim anser att man ska undvika att göra alla mindre och enklare jobbuppgifter själv och istället anställa eller anlita en virtuell assistent att hjälpa en med sitt arbete. Han tipsar om att använda en av de större frilansplattformarna som t.ex. Freelancer för att hitta duktiga virtuella assistenter. På så sätt kan man fokusera på de svårare och viktiga delarna av sitt jobb, vilket Tim menar på inte bara kommer ge dig mer tid utan även hjälpa dig att bli mer framgångsrik i ditt arbete.

5. Lev ditt bästa liv redan idag

Det sista och viktigaste tipset i boken är att börja leva redan idag och inte vänta på att livet ska börja. Tim skriver mycket om uttrycket ”The New Rich” – detta uttryck handlar inte om pengar utan om tid. För vad spelar pengar för roll om man inte har tid att njuta av livet? De nya rika lägger mer värde på att ha fritid och en helt okej inkomst istället för en hög inkomst och ingen fritid. Jag tror även detta är något som många digitala nomader lägger stor vikt vid. Att kunna befinna sig till exempel på Bali och ha en helt okej inkomst men leva i ett paradis istället för att sitta på ett grått kontor och bara vänta på nästa semester.

Slutsats 4 timmars arbetsvecka

Jag kan verkligen rekommendera boken 4 timmars arbetsvecka. Visst, vissa delar kan man ta med en nypa salt men det är verkligen en bok som får en att tänka till!

För dig som vill ha fler effektivitetstips kan vi rekommendera vår artikel 7 produktivitetstips som får dig att leva mer och jobba mindre.

Vill du ha fler boktips? Kolla då in vår lista på 6 böcker du bör läsa som digital nomad

Nyfiken på jobbet som virtuell assistent, läs vår intervju med Frida Smedberg som arbetar som virtuell assistent

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar