Det flexibla arbetslivet

Stanford-professorn: mer effektivt att jobba hemifrån

Av november 26, 2019 One Comment

Att kunna jobba hemifrån borde vara en självklarhet på alla företag. Det menar Nicholas A. Bloom, professor i ekonomi vid Stanford Graduate School of Business. Enligt Bloom är tvång på att jobba från ett kontor en föråldrad tradition som företag bör släppa i dagens högteknologiska samhälle. Att tillåta medarbetare att jobba hemifrån ökar produktiviteten hos den enskilda medarbetaren, och höjer på sikt även lönsamheten hos företaget.

Bloom var en av forskarna bakom en studie som gjordes vid Kinas största resebolag, Ctrip, för att testa hur distansarbete påverkar produktivitet. Crtip hade vid studiens start över 20 000 medarbetare med bas i Shanghai; en stad med skyhöga hyror. Ledningen beslöt sig för att testa vad som skulle hända om man lät delar av medarbetarna jobba hemifrån, för att på så vis spara in hyra. En testgrupp sattes samman inom företaget där hälften fick jobba hemifrån under nio månader, med ett besök i veckan på kontoret. Resten jobbade heltid från kontoret.

Efter att ha studerat båda testgrupperna under två års tid uttalade sig Bloom: ”Vi fann massiva förbättringar i produktivitet – en 13 % förbättring i prestanda bland de som jobbade hemifrån.”

Som förklaring till den ökade produktiviteten bland de som hade jobbat hemifrån lyfte Bloom två huvudorsaker. För det första så jobbade de som satt hemma hela sina pass, till skillnad från medarbetare på kontoret som kanske kom sent på grund av stopp i trafiken, tog en lång lunch med en kollega eller gick tidigt för att släppa in en hantverkare. Bloom menade att den som jobbar från kontoret faktiskt är lägre sannolik att jobba en full dag.

Den andra förklaringen handlar om koncentration, menar Bloom. Medan ett kontor kan vara stökigt och högljutt, med kollegor som tittar förbi eller en paus i fikarummet, så är det lugnare att jobba hemifrån. Det finns färre störningsmoment och avbrott.

Studien visade också att antalet medarbetare som sa upp sig under perioden sjönk med 50 % när det blev tillåtet att jobba hemifrån. Efter experimentet och dess positiva resultat valde Ctrip därför att erbjuda alla sina medarbetare möjligheten att jobba hemifrån.

I en artikel med Stanford Business från 2017 summerar Bloom lärdomarna från studien med att dra följande slutsats om fördelarna med distansarbete:

”Medarbetare blir mer produktiva och gladare. Chefer behöver inte lägga lika mycket tid på att rekrytera och utbilda människor. Företag blir mer lönsamma. Och för samhället finns stora besparingar i form av minskad köer, körtider och i slutändan även föroreningar.”

Se Nicholas Blooms TED-talk om fördelarna med att jobba hemifrån:

👉🏼 Läs hela studien: Does Working from Home Work? Evidence from a Chinese Experiment
👉🏼 Läs mer i Stanford Business: Why Working From Home Is a “Future-looking Technology”
👉🏼 Rekommenderad läsning: 100 företag som tillåter distansarbete

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

  • Sandra skriver:

    Tack för den fina sammanfattningen Emelie! Så härligt att ta del av studier som bekräftar dem positiva fördelar som finns med distansarbete. Startade eget då jag värderar min frihet högst av allt – finns ingen lön eller förmån som kan kompensera!

Skriv en kommentar