Digital nomad

Att tänka på vid deklaration om du bor utomlands

Kille sitter på café i Linne och jobbar på ett café

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Att resa omkring i olika länder eller att bosätta sig utomlands är ett drömliv för vissa. Men man måste ju försörja sig också, och många väljer att göra det genom att frilansa. Men vad gäller då när man ska deklarera egentligen? Vad måste du tänka på om du som svensk bor utomlands och har ditt företag där, eller om du jobbar för ett svenskt företag medan du bor utomlands? Reglerna kan skilja rejält beroende på omständigheterna.

Grundregler

Om du skattemässigt anses bo i Sverige ska du deklarera och betala inkomstskatt i Sverige, oavsett var din inkomst kommer ifrån. Då räknas det som att du är ”obegränsat skattskyldig”. Personer som uppfyller följande kriterier anses som bosatta i Sverige:

  • Den som är bosatt i Sverige.
  • Den som stadigvarande vistas i Sverige (minst 6 månader i följd).
  • Den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här.

Vid inkomst från utlandet

Du måste skicka in blanketten ”Flyttning till utlandet” om du planerar att bo utomlands i minst ett år. Blir det godkänt räknas du som ”begränsat skatteskyldig”. Då betalar du endast skatt för inkomster intjänade i Sverige. Om du alltså bor utomlands under dessa omständigheter och endast får inkomst från ditt företag i det landet ska du inte skatta något till Sverige, utan endast till det aktuella landet. Skatteregler skiljer sig naturligtvis åt i alla länder, så då måste du kolla upp vad som gäller där.

Vid inkomst från Sverige

Om du flyttar utomlands men har företag eller anställning i Sverige är du alltså ”begränsat skatteskyldig” och måste betala skatt för din inkomst i Sverige. Denna skatten kallas för ”SINK”, och du ansöker om den hos Skatteverket. För att se till att allt går rätt till och du inte får problem, låt en revisor hjälpa dig med din deklaration. De har koll på alla regler och kan göra tiden utomlands mycket lättare för dig.

Om du är utsänd av din arbetsgivare kan du fråga om företaget kan stå för kostnaden för revisorn. Då kan du fokusera på ditt arbete istället för på krångliga skatteregler. Är du utsänd som expert kan du ansöka om expertskatt, vilket är en lägre skatt.

Dubbelbeskattning

Ingen vill såklart betala skatt för samma inkomst i två länder. Detta kallas internationell dubbelbeskattning, och för att förhindra detta har Sverige avtal med ett antal länder. Om ett sådant avtal finns med landet du jobbar i så gäller i regel ett av följande alternativ:

  • Du får dra av det ena landets skatt i det andra
  • Bara ett av länderna ska dra skatt

Det är viktigt att du sparar alla kvitton, löneintyg och skattedokument. Vilka länder Sverige har dubbelskatteavtal med hittar du på Skatteverkets hemsida.

Gränsgångare

Om du bor i Sverige men jobbar i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz och återvänder till Sverige minst en gång i veckan räknas du som gränsgångare. Då är du skyldig att betala skatt I Sverige.

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar