Co-workingDet flexibla arbetslivet

WeWork Stockholm öppnar i juni

Hotdesking på WeWork Berlin - snart öppnar företag i Stockholm.

I juni 2019 öppnar WeWork i Stockholm, världens största företag inom coworking. Stockholm blir den första basen för WeWork i Norden. Det första kontoret kommer att öppna i nya Urban Escape på Malmskillnadsgatan, ett stenkast från Brunkebergstorg och Sergels torg.

WeWork grundades år 2010 av Adam Neumann och Miguel McKelvey i New York. Utöver sina 400 coworking-kontor, som finns spridda över 100 städer i 28 länder, tillhandahåller även WeWork en digital communityplattform. Företagets över 400 000 medlemmar kan på så vis komma i kontakt med varandra och även ta del av olika digitala erbjudanden. Som medlem går det också att boka in sig på att jobba från de andra WeWork-kontoren världen över inom samma medlemskap; något som kan vara av intresse för digitala nomader och mer platsoberoende personer som reser mycket.

Stockholm är hem till en av världens ledande tech-scener och har en oerhört innovativ anda. Vårt uppdrag är att tillhandahålla våra medlemmar med den community, de tjänster och den flexibilitet de behöver för att få energi och inspiration i sitt arbete, samtidigt som vi vill främja samarbete mellan olika individer för att hjälpa företag att växer, säger Wybo Wijnbergen, General Manager av WeWork Nordeuropa.

Redan från början var målet med WeWork att bygga en global community. Grundarna såg att människor världen över delar behovet av att omringas av likasinnade personer. Som företag verkar man därför idag fortsatt för att skapa samarbeten mellan medlemmarna på varje kontor, med hjälp av community managers som lär känna alla lokala medlemmar.

Globalt hittar man WeWork-kontor på centrala platser med bra kommunikationsmöjligheter. Kontoren följer liknande design så att man känner igen sig oavsett om man jobbar från WeWork New York, Berlin eller Singapore. Varje lokalt kontor anpassas också efter den lokala platsen.

– WeWork är ett globalt företag med en lokal strategi. Vårt Stockholms-team kommer att utveckla högklassiga utrymmen med hög tillgänglighet genom en kombination av lokal kunskap och lärdomar från våra över 400 andra kontor världen över. Genom att expandera WeWork i Norden kommer WeWork-medlemmar att kunna dra nytta av fler platsalternativ och en bredare grupp medlemmar från olika branscher som kan dela affärsidéer och nyttja varandras färdigheter, fortsätter Wybo Wijnbergen.

WeWork Stockholm kommer att bestå av ett antal öppna community-ytor som passar för Hot Desking (ett medlemskap som ger tillgång till de öppna ytorna men inte till en fast plats) så väl som fasta skrivbordsplatser och kontor. Coworking-spacet kommer att sträcka sig över flera våningsplan i Urban Escape.

Vi fick möjlighet att ställa frågor till en lokal representant från företaget om den kommande öppningen av WeWork Stockholm:

Hur har ni valt plats för det första WeWork-kontoret i Stockholm?

– Att hitta rätt adress är viktigt för att skapa en glad och livlig community. Urban Escape är en perfekt första adress för oss att ta ett steg in i Stockholm inför en fortsatt expansion.

Vad kommer ni att erbjuda medlemmarna på WeWork Stockholm?

– Utöver arbetsplatser jobbar vi mycket med community. Vi kommer ha nästan dagliga event och wellness-erbjudanden för alla medlemmar i byggnaden – från gratis frukost till yogaklasser och techevent på kvällarna. Vår ambition är att medlemmarna ska lära känna, inspirera och lyfta varandra. Globalt har 70% av våra medlemmar jobbat ihop tidigare, och hälften av dem har pågående aktiva affärssamarbeten. Så vill vi ha det även i Stockholm.

– Vårt community team i Stockholm kommer jobba nära våra medlemmar för att erbjuda relevanta och högkvalitativa event som intresserar den lokala community. Utöver fysiska event jobbar vi även digitalt med vår community – och har en medlemsapp som kan liknas med en mix mellan Facebook och LinkedIn. Där kan medlemmar boka konferensrum, komma i kontakt med lokala community managers men även nå ut till den globala WeWork-communityn för samarbeten eller support.

– Vårt första kontor i Stockholm kommer också ha en takterrass för medlemmarna, duschar, wellness-rum och tre stora eventytor där vi kan anordna events, fester eller workshops. Medlemmar är även varmt välkomna att hosta egna event.

Hur skiljer sig WeWork från andra coworking-ställen?

– Vi kopplar samman vårt nätverk av över 400 000 medlemmar som regelbundet interagerar med varandra både online och offline. Det skapar möjligheter för internationella samarbeten och att träffa nya människor. Vi är samtidigt väldigt personliga – vårt community-team känner varje medlem personligen och lär sig om deras intressen för att kunna matcha ihop dem med andra medlemmar.

Vad är fördelen med att WeWork finns på så många platser jorden runt?

– Våra medlemmar har möjlighet att reservera vilket som helst av våra 400+ kontor världen över. Ens vanliga nyckelkort kommer att ge access till de andra kontoren 30 minuter innan och 30 minuter efter den tid de bokat. Medlemmar är också välkomna att gå på event i alla våra WeWork-byggnader.

Passar WeWork den digitala nomaden?

– Absolut, särskilt med tanke på att det går att jobba från 28 länder världen över. Vårt stora utbud av event och flexibla medlemskap (som tillåter dig att säga upp ett medlemskap inom en månad) gör det ännu mer passande.

– Genom våra digitala ’service stores’ får våra medlemmar också många attraktiva rabatter från våra partners, t.ex. på träningsstudios, mjukvara eller resesajter.

Vad är WeWorks plan i Norden framåt?

– Vi undersöker fler möjligheter att expandera i de nordiska länderna. Vi har däremot inget specifikt att berätta om än.

Mer om WeWork Stockholm och olika medlemskap finns att läsa på: wework.com

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 2 kommentarer

Skriv en kommentar