Co-workingDigital nomad

Coworking Bansko – en växande nomadhub i de bulgariska bergen

Coworking Bansko är en sprudlande nomadhub i Bulgarien som snabbt växt i populäritet bland digitala nomader. I den bulgariska bergstaden kombineras närhet till vacker natur med en internationell community, inspirerande arbetsplatser och billiga levnadskostnader. Vi har pratat med medgrundaren Matthias E Zeitler, ursprungligen från München, om charmen med att arbeta på distans från Bansko. 

– Jag tror att det finns stora möjligheter för digitala nomader från Sverige och andra platser runtom i Europa att komma till Bansko för att bootstrapa sitt företag och njuta av bergen. Levnadskostnaden är låg här vilket innebär att även nya entreprenörer kan njuta av en väldigt hög levnadsstandard. Bulgarien är också en del av Europa, så det finns inte några bekymmer med varken tidzoner eller visum. Och så det bästa – naturen är helt magisk, säger Matthias.

Coworking Bansko driver två hubbar i staden Bansko, en i det livliga centrumet i Gamla Stan och en i närheten av gondolen; så att man på vintern direkt kan ta sig upp i bergen och åka skidor efter arbetsdagen. Medlemskap varierar från några dagar till flera månader, och i snitt har man runt 80 – 100 medlemmar åt gången på plats.

Bansko är en mindre stad i en stor dal mellan de tre bergskedjorna i Bulgarien: Pirin, Rila och Rhodope. Staden är belägen 900 meter över havet vilket ger ett bra klimat året runt. Människor som besöker platsen gillar den råa, orörda naturen jämfört med Alperna, berättar Matthias. Många medlemmar uppger också att de gillar känslan av att vara en del av det lokala samhället, då Bansko inte är någon turistort. Totalt bor drygt 13 000 personer på platsen, och Coworking Bansko driver de enda coworking spacen idag.

– Vi hjälps åt att bygga communityn tillsammans. Vi är en mötesplats för digitala nomader, frilansare och entreprenörer från hela världen, men främst är det européer och nordamerikaner som har hittat hit. Vi är en självorganiserande community där mycket av aktiviteterna drivs av medlemmarna själva. Vi uppmanar alla att komma med förslag och att vara en del av att fortsätta utveckla och förbättra Coworking Bansko, förklarar Matthias.

På plats på Coworking Bansko finns allt som behövs av en arbetsplats: ergonomiska kontorsmöbler, bra internetuppkoppling, flera olika typer av arbetsytor och sociala ytor, arbetsområden utomhus när vädret tillåter, Skype-rum, kostnadsfritt kaffe och tillgång till lokalerna 24/7. Det går även att plocka grönsaker direkt från den egna trädgården och att låna cyklar för att ta sig runt i staden och bergen. Flera aktiviteter anordnas av medlemmarna själva varje dag och inkluderar allt från restaurangbesök och barhopping till skidåkning, vandring och termiska bad.

– Vi trodde att det var vintersport som skulle locka flest medlemmar till Bansko, berättar Matthias. Men när vi pratar med medlemmar på plats förstår vi att det är för att vara en del av vår community som man kommer hit.

Matthias berättar att Bansko växer som populär destination för digitala nomader och att det är främst via word-of-mouth som medlemmar hittar till platsen. Det finns idag ett antal digital nomadhubbar runtom i världen dit många av medlemmarna rest eller planerat att resa; inkluderat Hubud på Bali, Indonesien, Koh Hub i Koh Lanta, Thailand, Sun and Co i Alicante, Spanien, Hub Hoi An i Hoin An, Vietnam och Sundesk i  Taghazout, Marocko, samt andra destinationer som Chiang Mai, Tarifa och Dahab. Coworking Bansko har blivit en naturlig del av det globala ekosystemet för digitala nomader. 

Matthias har själv en bakgrund som digital nomad, och jobbade innan starten av Coworking Bansko med att anordna nomadresor till medelhavet tillsammans med kollegan Romy Sigl som driver Coworking Salzburg. De hade ett pop-up koncept som hette Coworking Camp där de tog med sig en grupp på 30 personer till ett femstjärnigt hotell vid medelhavet under lågsäsong i ungefär 6 veckor varje år. Den erfarenheten inspirerade Matthias att skapa en mer permanent plats för nomader i södra Europa. Han träffade medgrundaren Uwe på en seglingsresa i medelhavet, och de bestämde sig tillsammans för att starta något i Bansko.

– Jag kände själv att jag ville ha en mer permanent bas som digital nomad, och hittade till Bansko. Många digitala nomader som precis är i början på sin nomadresa kommer till Bansko, troligtvis på grund av att det är en av de mest prisvänliga platserna i Europa. Det är även många mer rutinerade nomader som söker sig till Bansko som söker efter en mer fast bas och som attraheras av att den låga inkomstskatten i landet.

Bulgarien har en låg inkomstskatt, med en fast skatteprocent på 10 %. Det är något som lockat Matthias så väl som flera andra medlemmar att göra Bansko till en mer permanent bas för sig själva. Idag har flera medlemmar valt att investera i fastigheter i närheten av hubbarna, och spenderar flera månader varje år i bergstaden och på Coworking Bansko.

Coworking Bansko driver också en aktiv aktiv Facebookgrupp där nuvarande och gamla medlemmar blandas med dem som är intresserade av att besöka platsen. Man har i dagsläget inget co-living space kopplat till sig, även om planerna finns längre fram. Däremot finns hjälp att få med att hitta lägenheter eller hotellrum att hyra.

– Nästan alla våra medlemmar jobbar med något digitalt och online. På plats har vi haft designers, skribenter, utvecklare, översättare, affärscoacher, rekryterare, drop-shippers, marknadsförare, entreprenörer och konsulter samt allt däremellan. Den yngsta medlemmen är 21 år och den äldsta långt över 70 år, men de flesta är i 30-års åldern. Bulgarien hade en väldig sträng lockdown under våren som en följd av pandemin, vilket har hindrat oss från att växa som ursprungligen var planerat. Men vi ser positivt på 2021 och framåt, avslutar Matthias.

👉 Vill du veta mer om Coworking Bansko? Besök deras hemsida
👉 Sugen på coworking i Lofoten? Läs mer om Arctic Coworking space

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar