Digital nomadNomadporträtt

SEO-experten Johan jobbar från Leksand på somrarna

Johan Sunnanäng på en bänkJohan bor i Vallentuna med sin familj men på somrarna spenderar de ofta och gärna tid i Leksand där han är uppväxt. Johan har i många år arbetat inom digital marknadsföring och ska i mitten av januari gå från anställning på Nordnet till att driva en egen SEO-byrå. Något som kommer skapa en frihet i han och hans familjs liv att kunna vara mer flexibla – särskilt då familjen nyligen fått tillskott.

Var befinner du dig för tillfället?

Jag bor i Vallentuna utanför Stockholm med min familj. Som många andra jobbar jag sedan länge hemifrån på grund av Covid-19.

Vad jobbar du med?

Jag har arbetat med digital marknadsföring på Nordnet i över sju år nu. Sedan ett år tillbaka arbetar jag där på deltid med det som jag gillar allra mest, det vill säga SEO (sökmotoroptimering). Men från årsskiftet avslutar jag min anställning helt för att jobba heltid med mina egna projekt. Det ska bli riktigt kul!

Sedan jag började på Nordnet har jag haft flera olika ansvarsområden inom digital marknadsföring. Jag har bland annat jobbat med content marketing, marknadsföring i sociala medier, CRM, affiliates och nu senaste året med SEO.

Från och med årsskiftet kommer jag jobba fullt ut med min egen SEO-byrå JSDigital.se. Sedan tidigare driver jag även ett par affiliate-sajter som har tiotusentals besökare varje månad. Mycket tack vare lyckad SEO och marknadsföring i sociala medier. Målet nu är att jag ska hjälpa andra företag med deras digitala tillväxt på samma sätt.

”Friheten har ett stort värde för mig. Känslan av att närsomhelst kunna göra i stort sett vad som helst är något som jag verkligen uppskattar.”

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

På grund av Corona jobbar jag, som många andra, hemifrån hela tiden så rutinerna ser lite annorlunda ut just nu. Jag går upp vid sex-tiden när min lilla son (4 år) vaknar. Sedan blir det en ganska lugn morgon då vi leker och äter frukost innan förskolan.

På somrarna spenderar vi mycket tid i Leksand där jag är uppväxt. Tanken är väl också att det ska kunna bli mer av den varan när jag jobbar med mina egna bolag.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag startade Travcash.se som ett hobbyprojekt med en tidigare kollega för ett par år sedan. I takt med att den sajten växte har jag minskat ned på arbetstiden hos Nordnet. Så det växte fram successivt.

Nu kommer jag att kunna spendera större delen av somrarna med min familj i Leksand på ett sätt som inte hade varit möjligt tidigare. Och tanken är väl att det bara ska bli mer och mer av det nu när jag kan styra mitt arbetsliv helt fritt.

Just nu är min sambo också föräldraledig med vår yngsta son (5 veckor gammal), så kommande 1-2 åren är vi faktiskt inte bundna till någon plats alls.

Men just i dessa tider så kommer det såklart inte bli så mycket resande ändå, tyvärr.

En vy över skog och sjö i Leksand

Bild från byn Sunnanäng i Leksand

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Starta upp och testa. Våga prova. Det finns oändliga möjligheter för den som vill jobba med exempelvis digital marknadsföring eller driva affiliatesajter inom sina intresseområden. Och… lär dig SEO! 😏

Det finns sån enorm potential om man lyckas med sökmotoroptimeringen av sin sajt. Då kan man få nya kunder och besökare månad efter månad, år efter år. Utan att behöva spendera massa pengar på marknadsföring.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Några av de verktyg som jag använder i mitt dagliga arbete är:

  • Semrush: Är ett SEO-verktyg där du bland annat kan göra sökordsanalys och konkurrentanalys. Det är ett väldigt effektivt verktyg när du ska lägga grunden för din contentstrategi. Jag har själv skrivit en egen guide om Semrush här för den som vill lära sig mer om det.
  • Asana: Är ett enkelt verktyg som jag gör för att skapa en överblick över mina olika projekt och kunder.
  • Mailchimp: Enkelt och billigt verktyg för utskick av dina mailkampanjer.

👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar