Digital nomad

Ella kickade igång nomadlivet på Bansko Nomad Fest

Bansko Nomad Fest 2023

Under en hel vecka i slutet av juni har hundratals digitala nomader från hela världen samlats i Bansko, Bulgarien för att ta del av Bansko Nomad Fest 2023. Ett event där det globala nomadcommunityt möts upp för att nätverka, utbyta idéer, lyssna på talare och mycket mer. Sedan uppstarten 2020 har intresset för Bansko Nomad Fest växt enormt och i år deltog hela 750 nomader från fler än 30 länder. Ella Persson från Lund var en av dem.

Hej Ella! Berätta – vem är du?

Jag växte upp utanför Lund men har levt som expat de senaste 14 åren. Jag har alltid varit nyfiken på andra länder och kulturer och älskar att resa, så jag tog chansen och drog iväg direkt efter gymnasiet. Jag åkte på en kort resa till Spanien och sen blev jag helt enkelt kvar där. Därefter har jag bott sex år i Nederländerna och sex år i Tel Aviv, i Israel.

I februari i år beslutade jag mig för att ta steget att bli nomad på fulltid. Jag jobbar nu som projektledare för ett företag i Tjeckien helt på distans.

Bansko Nomad Fest 2023

Ella Persson till höger

Vad är det bästa med att vara digital nomad enligt dig?

Det jag älskar mest med att vara digital nomad är att få chansen att resa vart jag vill, när jag vill. Att få utforska nya ställen på helgerna och träffa intressanta människor längs vägen som jag har så mycket gemensamt med. Det fina är att många digitala nomader ofta drar sig till samma områden och ibland också samma coworking-ställe, så man träffar ofta upp vänner man lärt känna på andra ställen.

Varför valde du att åka till Bansko Nomad Fest?

Det var ett perfekt sätt att kicka igång livet som digital nomad. Jag fick träffa så många andra nomader som redan gjort mig till en del av community:n. Och även om man redan har varit nomad ett tag så får man träffa och inspireras av så många andra som lever ett liknande liv.

Vad har varit lärorikt under veckan?

Där har varit väldigt många intressanta talare att lyssna på under veckan som pratat om allt möjligt nomadrelaterat t.ex. att starta podcast, driva företag på distans och affiliate marketing. Men där var en talare som pratade om skatt och hur det fungerar när man är platsoberoende och det tyckte jag var väldigt lärorikt. Det beror helt på vad man är intresserad av, men det finns något för alla!

Sen får man bara inte missa poolpartyt på sista dagen som var en perfekt avslutning på veckan. Där samlades både deltagare och talare och man fick chansen att ställa sina sista frågor och bara umgås och ha kul.

Hur får man ut det mesta av eventet?

Gör allt. Var med på allt, ta del av allt. Du kommer vara helt slut i slutet av veckan och kommer säkert behöva ett par dagar själv efteråt för att fylla på det sociala batteriet igen, men det är det värt! Då kommer du garanterat åka därifrån med nya vänner, nya idéer, ny kunskap, och kanske till och med nya företagspartners, och du kan vara digital nomad på ett nytt, smartare sätt.

3 highlights från Bansko Nomad Fest

  • Alla intressanta människor man träffar med gemensamma intressen eller liknande jobb som man kan lära sig från
  • Möjligheten att ställa specifika frågor till experter
  • Lyssna till historier om hur andra lever som digitala nomader och få ta del av tips och tricks som är relevanta för dig som reser på fulltid

Dina bästa tips för den som vill åka på nästa års nomadfest?

Jag skulle rekommendera att stanna kvar lite efter själva konferensen är slut. Det är skönt att komma tillbaka till tysta och lugna Bansko efter att alla gäster åkt och de som är kvar är folk du redan känner. Vi ordnar middagar, utflykter och annat kul tillsammans hela tiden, så du kan jobba från en liten by där du känner folk överallt – jättemysigt!

Jag stannar i Bansko i en månad och bokade in mig på ett coworking-ställe. Boende kan vara ganska dyrt via Airbnb och Booking.com så jag rekommenderar att kolla de lokala boendesidorna. Vi betalade till exempel bara 250 euro för en hel månads boende.

👉 Kolla in Bansko Nomad Fest på YouTube och Instagram
👉 Följ Ellas resa som digital nomad

 

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar