Digital nomadNomadporträtt

En klimatsmart livsstil med digitala nomaden Anna Högström

Foto: @waveos_rancheros

Digitala nomaden Anna Högström befinner sig för tillfället på andra sidan jordklotet där hon lever en livsstil som yogi, surfare och vegan. Hon har en stor passion för miljöfrågor och hur vi kan ta klimatsmarta val i vardagen för att minska vårt avtryck på planeten.

Var befinner du dig för tillfället och vad gör du där?

Jag befinner mig vid Northern Rivers i Australien, där jag jobbar som massageterapeut och studerar klinisk massageterapi för rehabilitering.

Berätta lite mer om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och din livsstil som yogi, surfare och digital nomad?

Min plan var faktiskt aldrig att ha en platsoberoende livsstil, men jag upptäckte tidigt mitt intresse för att resa och blev snabbt beroende av att förflytta mig och besöka nya platser. Nu kan jag maximalt stanna 1 år på en plats, sen kliar det i hela kroppen och det är dags att resa vidare.

2008 introducerades jag till nomadlivet i Fuerteventura där jag blev ”bitten by the surf bug”. Många av mina vänner surfade och pratade om magiska platser i världen och rekommenderade surf spots som jag var tvungen att besöka. Jag reste iväg som 18-åring och visste med detsamma att detta var rätt väg för mig. Min intuition har alltid varit min ledstjärna och mina livsbeslut fattas nästan alltid på impuls. Jag minns att jag sa till en vän att ”om tio kommer jag surfa i Australien”, och nu är jag här! Man kan säga att alla till synes slumpmässiga beslut trots allt ledde till orginalplanen.

“Jag älskar att inte veta vad som väntar runt hörnet.”

I yogans värld gled jag in lite på en räkmacka. Jag blev intresserad av meditation efter att ha jobbat som nakenmodell för konstnärer (ett bra exempel på vad som kan ske när man fattar livsbeslut på impuls men det är en helt annan story). Några år senare gick jag igenom en tuff period i livet och bestämde mig för att resa till Indien i hopp om att finna redskap till att reda ut min mentala oro. Det fungerade och jag kunde inte få nog! Efter en tid reste jag tillbaka till landet och blev så frälst att jag ville dela med mig av Indiens lärdomar, så jag började undervisa yoga. Och passande nog är det ett yrke som man lätt kan ta med sig i resväskan.

Australien

Du har ett stort intresse för klimatfrågor och en mer hållbar framtid – var kommer det ifrån?

Min kärlek till havet och surfing har sammanfört mig med många miljömedvetna människor och definitivt påverkat mitt intresse för klimatfrågor. Men precis som många andra aktiviteter som utövas i naturen blir människans negativa påverkan av miljön omöjlig att förneka när man sitter där på första parkett. Att dyka genom en våg och komma upp med en blöja i pannan eller att trassla in sig i fiskenät är inte mina favorit stunder i havet, men ack så insiktsfulla.

Plastföroreningar i havet är bara ett av alla miljöproblem och kanske det vi pratar mest om, även om det sker mycket mer under ytan. Tyvärr är det så att vi tror att det vi inte ser lider vi inte av, men havets hälsa är en spegel av mamma Tellus hälsa och hon mår inte helt bra. Det finns fler läxor att lära genom att uppmärksamma hur vi tillåter och kanske till och med sponsrar den hjärtekrossande plundringen av havets botten som pågår just nu. Om du läser detta och inte vet vad jag menar med det kan jag rekommendera ”Seaspiracy”, en ny och väldigt informativ dokumentär på Netflix.

Vilka aktiva val tar du som digital nomad dagligen för att minska ditt avtryck på vår planet?

Ett dagligt aktivt val för mig är att undvika alla slags djurprodukter och leva som vegan, både av etiska och miljövänliga skäl. Djurindustrin har en enorm negativ påverkan på miljön och den vill jag inte vara med och bidra till. Förutom det så handlar jag naturliga råvaror som är närproducerade och tycker att det är värt att betala lite extra för ekologiska produkter. “Spendera mer och shoppa mindre”, är mitt motto.

Irland

Vilka är dina främsta tips till digitala nomader på resande fot som vill ta klimatsmarta val?

Det första tipset jag vill ge för att ta mer miljösmarta val är att våga välkomna information om klimatet, utan att känna sig personligt attackerad. Genom att diskutera problemet kan vi lära av varandra, fatta medvetna beslut och skapa förändring tillsammans.

Jag älskar hur Simen Knudsen från Nordic Ocean Watch uttrycker det:
”Because you are a living being you will always have a footprint, so instead of feeling guilty about your footprint not being zero, you can leave a positive handprint that can compensate for the footprint you have. And that’s much more fun, to talk about how you can contribute and actually do something”.

Att plocka plast och att inte använda engångs plastprodukter är också bra, men för att påverka från grunden behöver vi reducera förorening vilket vi kan göra på så många sätt. Reduce, Reuse, Recycle är fantastiskt, men Refuse är i min åsikt det allra viktigaste. Jag skulle kunna skriva en novell om detta ämnet men tror jag sätter punkt här och hänvisar ännu en gång till ”Seaspiracy”.

👉 Hållbart resande – ta aktiva val för en mer klimatsmart livsstil
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

 

 

Linda Svensson

Skribent Linda Svensson

Fler artiklar av Linda Svensson

Skriv en kommentar