Digital nomad

Plugga på distans – testa livet som digital nomad som student

Av april 16, 2021 Inga kommentarer

Våren är på ingång och ansökningarna har öppnat upp för höstens utbildningar. Hur vore det att passa på att testa livet som digital nomad som student? Det kanske inte känns som det glamorösaste just nu i Corona-tider; fördelen med att vara platsoberoende är ju ofta att man har möjligheten att resa. Men om du bara vill testa på konceptet eller njuta av att kunna känna friheten av att vara platsoberoende för ett tag så är den här artikeln för dig.

Följande tips utgår från vad jag själv har gjort samt andra möjligheter jag har sett under min tid som remote student. Jag har själv varit intresserad av att vara digital nomad under en längre period, och sett studietiden som en perfekt möjlighet att testa på att vara mer platsoberoende.

Jag har pluggat på distans sedan februari 2018. Det har varit en omställning att gå från att vara analog till att bli digital. Det har tagit tid och jag har fått vara nybörjare men samtidigt lärt mig många nya färdigheter. Jag har valt att läsa flera olika kurser för att lära mig mer om olika områden. Fördelen med att plugga korta, enstaka kurser är att man kan prova på nya saker och få upp ögenen för nya intresseområden som man innan kanske inte visste att man tyckte var roliga eller intressanta.

Värt att nämna är också att vi just nu pga situationen med corona ser att mycket undervisning sker på distans, men säkerställa att du kontroller vad planen är framöver på den specifika utbildningen eller skolan du är intresserad av.

Folkhögskola

Det finns en hel uppsjö av distansutbildningar på folkhögskolor runtom i landet. På ​Folkhogskola.nu kan du hitta utbildningar på distans, med eller utan fysiska träffar. Det kan vara allt från en fysisk träff till flera beroende på vilken utbildning du väljer, men det finns även de som är 100% remote.

Folkhögskola kan vara ett roligt sätt för avslappnat lärande, som också kan ge mycket frihet och göra det möjligt att kombinera nytta med nöje.

Bland annat finns en hel del skrivarkurser att söka, men jag vill särskilt tipsa om Skriv ditt liv och Skriv för att nå ut. Jag har gått den sistnämnda och tyckte att det var en rolig och lärorik kurs. Om man är lite mer intresserad av datorer och utveckling så kanske Gamemaker eller Webbprogrammering är något. Eller varför inte kombinera att dokumentera din framtida resa som nomad med kursen Fotoprojekt? Även fast Yogalärare inte är helt remote sysselsättning, så är det många som uppskattar yrket i nomad-svängen och lär ut yoga på plats från de platser de besöker eller online, så varför inte lära sig det?

Jag hittade två till utbildningar på folkhögskolan som är värda att nämna även fast de har fysiska träffar. Bland annat en utbildning till att bli Virtuell assistent, som också nämner begreppet digital nomad i beskrivningen. Sen har vi även Online video creator som är värt att nämna för den framtida digitala nomaden.

Yrkeshögskolan (Yh)

Yrkeshögskolan kan man se vilka Yh-utbildningar som bedrivs på distans. Det förekommer ofta obligatoriska träffar även på dessa distansutbildningar, så var noga med att hitta de utan eller de med enstaka träffar om ni ska studera från utlandet. Det står på utbildningshaverens webbplats om de har fysiska träffar eller inte. (Under corona-pandemin har de flesta Yh-utbildningarna bedrivits helt på distans, men det kan komma att ändras efter pandemin.)
Här kommer några förslag på Yh-utbildningar som är helt på distans, som eventuellt kan leda till att bli en digital nomad.

Komvux

NTI-skolan finns över hela landet och är remote first under själva studietiden (dock måste proven skrivas i Sverige). Möjligheterna att bedriva studier utomlands finns, då man får gå och skriva prov på konsulat eller andra universitet. Det är i regel ett prov per utbildning. För kurslitteratur har NTI-skolan en egen bokhandel och kan skicka till utlandet. Man kan studera både del- och heltid. Obs! Ett handfull utbildningar går ej att köra remote, var uppmärksam och se vilka det är innan ev resa!

Högskola

På ​ antagning.se kan man söka högskoleutbildningar och det går enkelt att filtrera på distans och även söka på utbildningar utan sammankomster.. Jag har personligen inte läst på högskola och vet ej hur logistiken kring studentlitteratur ser ut, men det går väl alltid att be någon man känner att skicka det till en i värsta fall.

Några program på universitet och högskola som är helt på distans, som kan leda till ett platsoberoende liv är bla

  • Digital design 180 högskolepoäng
  • Utveckling av eTjänster 120 högskolepoäng
  • Webbredaktör 180 högskolepoäng

Kolla även in fristående kurser där finns det ganska mycket att välja på som är ortsoberoende.

Bootcamp

Code Institute är ett coding bootcamp som är CSN-berättigad och är remote first som bedrivs på 50% studietakt i 7 månader. De använder sig av slack för att kommunicera med varandra och lärare finns på plats 7 dagar i veckan 24h om dygnet. Man blir Full Stack Software Developer efter den utbildningen.

Technigo är också ett coding bootcamp som är grundat av tjejer som kodar. Jag blev intresserad av dem för att det är Front-End de fokuserar på. Tyvärr är de inte CSN-berättigade men det bedrivs på halvfart. Även de har ett gemensamt community. Utbildningen är på Engelska men det jobbar svensktalande personer där vilket kan kännas skönt och tryggt. Om man bara är ute efter Front End och tycker det är roligt så är Technigo rätt utbildning.

Avrundning

Det finns säkert massa fler alternativ till utbildningar, men det här är ett urplock av vad jag har hittat när jag letat distansutbildningar. Det är kul att plugga och kanske är det dags att byta karriär till ett remote first arbete? Eller har du andra mål och drömmar som du vill förverkliga som du inte redan tagit klivet till än? Självförverkligande är nått vi alla människor söker och livet bara ligger och väntar på dig!

 


Om gästskribenten – Rickard Zetterman

Artikeln är skriven av Rickard Zetterman, som var en av de första medlemmarna i Svenska Nomaders community och har hängt med oss sedan 2017. Vi fortsätter med spänning att följa hans resa mot att uppnå drömmen att leva som digital nomad även efter studierna!

”Efter 3 år som ’digital nomad’ känner jag att det är svårt att gå till ett arbete på en fysisk arbetsplats igen. Jag kan dock tänka mig att göra det i en övergångsperiod för att sen komma tillbaka till allt vad det här livet och friheten har att erbjuda!” – avslutar Rickard.

 

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar