Digital nomad

Estland först med digital nomad-visum, och Barbados strax därefter

Utsikt över staden Tallinn i Estland

I dagarna blir Estland först i världen med att lansera ett ’digital nomad-visum’ som tillåter digitala nomader att bo och jobba på distans från landet i ett år. Samtidigt tittar flera turismländer på möjligheten att locka distansarbetare för att stärka ekonomin under coronapandemin, däribland önationen Barbados som nu öppnar upp för att låta digitala nomader stanna i upp till ett år.

Distansarbete har blivit allt vanligare under pandemin. I takt med att resandet minskat och fler hållit sig på hemmaplan har ekonomin påverkats på många sätt, inte minst för turismländer som ser en stor nedgång i intäkter. För att ta tillvara på möjligheterna med distansarbete lanseras nu en rad initiativ från olika länder för att välkoman distansarbetare under längre perioder.

Lev som digital nomad i Estland

Estland har länge varit ledande när det kommer till att skapa förutsättningar för en digital arbetsmarknad, bland annat med möjligheten att bli digital medborgare med e-Residency. Nu är landet först i världen med att lansera ett visum för digitala nomader, som ett sätt att boosta ekonomin under coronapandemin. Med det nya visumet går det att ansöka om att stanna i Estland under ett år och att jobba på distans från landet. Samtidigt får visumhållare från utanför EU möjlighet att resa och upptäcka resten av Schengen-området under 90 dagar.

– Det digitala nomad-visumet kommer att stärka Estlands image som en e-stat och hjälper Estland att vara mer inflytelserik på den globala arenan. Det hjälper också att exportera Estlands e-lösningar, vilket är särskilt viktigt för att återhämta sig från den nuvarande ekonomiska krisen, säger landets inrikesminister, Mart Helme, i ett uttalande.

Det nya Digital Nomad-visumet är till för digitala nomader som kan jobba online och platsoberoende, antingen som anställd eller som frilansare. På den officiella statliga sajten bjuds intressenter in att läsa mer och att prenumerera på uppdateringar om det nya visumet.

Strand på Barbados

En av många populära stränder på Barbados – som du nu kan jobba från i ett år

Jobba på distans i ett år från Barbados

För den som vill ta med sig datorn och jobbet till kritvita sandstränder och turkosa vågor lanserar den karibiska önationen Barbados nu ’Barbados Welcome Stamp’. Programmet börjar gälla i veckan och innebär att besökare får stanna på ön i ett år utan visum. Det diskuteras även att ta bort skattekravet som annars börjar verka efter 6 månaders vistelse i landet.

– Covid-19 belastar människors mentala välbefinnande. Solskenet är kraftfullt. Havsvatnnet är kraftfullt. De är båda terapeutiska på ett sätt som är svårt att förklara. Och vi kände, varför inte dela med oss? säger Barbados premiärminister Mia Mottley i en intervju med Today’s WorldView.

Med lanseringen av två nya initiativ för att göra det enklare för distansarbetare att bo och jobba från Estland och Barbados förespås fler möjligheter öppnas upp för digitala nomader under de kommande månaderna.

👉Estonia is launching a new Digital Nomad Visa for remote workers
👉Estonia to implement a digital nomad visa
👉Barbados wants you to work from its beaches during the pandemic
👉Estonia launches ’digital nomad visa’ as remote working becomes the norm

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar