Digital nomad

Getbonde i Blekinge och HR-specialist på distans

Claire Sjöström kommer ursprungligen från Stockholm men valde för drygt tre år sedan att köpa en gård och flytta ned till Blekinge med sin man. Idag är de getbönder på den egna gården FramtidaBruk samtidigt som båda två jobbar på distans mot sina respektive arbetsgivare i Stockholm.

-För mig är det här livskvalitet. Det är klart att distansarbete har sina utmaningar, men nu har jag livsstilen jag vill ha nära naturen. Jag ville göra något annat än att pendla till kontor i flera timmar varje dag. Det är jättestort för mig att det ens är möjligt för oss att göra så här, säger Claire.

Claire jobbar som HR- och IT-specialist och är personalvetare och sociolog i grunden. Hon kommer från en förort till Stockholm, men har alltid varit en typisk hästtjej med en längtan efter att bo nära djur och natur.

– Det kan vara en utmaning att leva ett liv på landet men fortfarande ha ett jobb. Det är tyvärr lite svårare på landsbygden att hitta olika typer av kvalificerade jobb än vad det är i storstan. Därför är det jättebra att det går att hitta arbetsgivare som tillåter en att jobba på distans.

Det var i samband med att Claire blev sjuk i cancer för några år sedan som hon och hennes man bestämde sig för att ta steget och flytta från Stockholm. Det kändes plötsligt viktigare att passa på och följa drömmen om livet på landet som de båda delade.

– Jag kände att livet är kort. Om man vill göra något så måste man göra det nu; det räcker inte att vänta tills man har gått i pension.

Paret började leta efter gårdar i södra Sverige för att komma till ett lite varmare klimat där lantbrukssäsongen är igång längre. Efter en del research hade de också bestämt sig för att starta en verksamhet med getter, eftersom de är lättskötta djur som inte kostar så mycket att underhålla samtidigt som de kan användas för att producera getost.

– Vi hade varit på studiebesök på en getgård och det var jättekul. Vi hängde och åt glass och lekte i en killinggård. Det var en mörk period i livet för mig, men jag mådde bra av att vara nära djuren.

Claire Sjöström med mejeriprodukter från gården framtidabruk

Claire med ett urval av mejeriprodukter från gården FramtidaBruk.

Efter ungefär ett års sökande på Hemnet dök plötsligt drömgården upp i Blekinge, på landet mellan Karlshamn och Växjö. Med vacker natur, kulturlandskap, dalar, sjöar och närhet till kust och hav så väl som utspridda små gårdar och byar.

– Vi bestämde oss för att köpa gården. Vi bodde kvar i Stockholm i ungefär ett år efter det, och planerade och sparade pengar. I samma veva blev Nils headhuntad till ett jobb inom IT-säkerhet. Vid anställningsintervjun frågade han hur de såg på att han skulle jobba på distans från andra sidan landet, och de såg inte att det skulle vara ett problem.

Claire gjorde sig redo för att berätta för sin chef att de båda skulle flytta ner till Blekinge, och visste först inte hur det skulle tas emot.

– Jag och Nils hade kommit överens om att om jobbet löste sig för en av oss så skulle vi båda flytta oavsett. Jag pratade med min chef om våra planer, beredd på att säga upp mig, men fick istället till svar att vi kunde ge det en chans och hitta ett upplägg där jag också kunde jobba på distans

Det är nu drygt tre år sedan Claire och Nils flyttade ner till gården i Blekinge som de numera kallar för FramtidaBruk. Idag bor de där på heltid tillsammans med sina 73 djur; getter, höns, katter och hundar. De har inrett ett rum hemma som kontor därifrån båda två jobbar mot sina arbetsgivare i Stockholm under dagarna.

– Så fort man öppnar datorn så är man på jobbet, det är lite filosofiskt så  – vad är en arbetsplats egentligen? Sen är jag getbonde när jag inte sitter framför datorn.

Claire jobbar oftast hemifrån gården men är också i Stockholm två gånger i månaden för avstämningar. Det blir också några resor till Växjö där företaget har ett lönekontor som hon ibland jobbar ifrån.

– Jag har haft en bra relation med jobbet sedan flytten. Jag och min chef sa att vi skulle vara öppna kring hur allt gick och om det fungerande eller inte redan från början. Min chef har varit mån om att behålla min kompetens, samtidigt som jag har ansträngt mig för att få det att fungera.

När de inte jobbar med sina vanliga jobb är Claire och Nils ute på gården och tar hand om djuren. Sedan sommaren har de på allvar börjat satsa på produktion av egna mejeriprodukter, alltifrån grillost till chevré.

Claire med geten Glenn. Fler bilder från vardagen på getgården finns på Instagramkontot @framtidabruk.

Claire är nöjd med tillvaron men menar att det så klart också finns svårigheter med att jobba så mycket på distans och att vara ifrån kollegorna hela dagarna.

– Jag kan sakna fikasnacket vid kaffeautomaten och gemenskapen, hela det sociala umgänget man har med sina kollegor. Men det fungerar däremot bra när det kommer till det som är strikt arbetsrelaterat. Jag leder just nu projekt på distans, och då kan man ibland gagnas av att sitta lite ostört istället för i ett öppet kontorslandskap med alla andra. Det finns så många bra digitala verktyg idag för möten och projekthantering.

– Jag och min chef har också inbokade avstämningar varje vecka där vi går igenom allt som skett under veckan och planerar för kommande vecka. På så vis får vi jobbet att fungera bra.

Claire och Nils hoppas nu på att det snart kommer installeras snabbt fibernät ut till gården. Framåt funderar de på att också öppna upp och använda gården som en mötesplats för digitala nomader, dit man kan komma och bo och jobba ifrån i några dagar i nära anslutning till naturen och djuren.

Claires tips för att få distansarbete att fungera – med chefen och kollegorna

  • När du börjar fundera på att börja jobba på distans – passa på att utvärdera om du nödvändigtvis vill stanna hos den arbetsgivaren du är hos, och vad det beror på. Är det för att du älskar ditt jobb eller för att du vill ha en trygghet och behöver pengar? Mitt tips är att hitta ett jobb som du gillar på riktigt för att få det att fungera på distans.
  • Om du söker nytt jobb, ta upp frågan tidigt i anställningsprocessen kring hur de ser på distansarbete.
  • När jag la fram förslaget till min chef var jag inställd på att jag skulle få ett negativt svar. Utvärdera vad det skulle innebära i din situation, vad du skulle göra om du fick ett blankt ’nej’.
  • Förbered argument till varför arbetsgivaren borde låta dig testa och utvärdera att jobba på distans. Om du har en kompetens som är värdefull för arbetsgivaren är det något du kan lyfta. Annars finns det många studier att peka på angående fördelarna med att som arbetsgivare tillåta sina anställda att jobba på distans.
  • Leta efter goda exempel från andra, gärna inom samma bransch, som redan jobbar på distans. Använd dessa som bevis.
  • Börja testa lite, för att tänja på gränserna. Sitt hemma och jobba eller sitt ute hos kund. Bli mer fysiskt frånvarande från kontoret, både för att se hur det fungerar för dig själv men också för att visa din arbetsgivare att det går när du senare lägger fram argumentet. ’Jag har suttit hemma 50 % av tiden den senaste månaden, och har ändå levererat’. Om man inte har lyckats prestera som vanligt kan det bero på att kollegor och arbetssätt inte är anpassade för distansarbete – då kan det vara en idé att komma med förslag på hur man ska få det att fungera också.
  • Det är viktigare att visa att man jobbar när man är på distans, för folk ser en inte på kontoret. Därför är det viktigt att ha tydliga mål och leveranser, så att man kan jobba efter rätt förutsättningar och prestera efter de förväntningar som finns.
  • När du väl börjar jobba på distans, ha som rutin att ha regelbundna avstämningar med din chef, kanske på veckobasis.
  • Alla är inte lika i sitt tänk kring vad ett möte är. Ibland väntar kollegor på att jag ska komma upp till Stockholm innan man kan ta en avstämning. Jag försöker vara positiv och förklara att det kanske inte behöver vara så, att man kanske är mer effektiv med digitala möten som inte drar ut lika mycket på tiden. Jag lägger alltid till en Skype-länk i varje mötesinbjudan, även de gånger jag själv ska vara med på kontoret.
Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar