Digital nomad

Jennie och Razi driver digital byrå från sin gård hemma i Hälsingland

Av december 13, 2019 Inga kommentarer

jennie och razi i skogen med sina getterDen digitala webbyrån KRIG.io startades på ett initiativ av Razi Kantorp Weglin och var till en början ett distanskollektiv av frilansare. Men efter en tids samarbete mellan Razi och Jennie Kantrop Weglin, som även hon frilansat och varit en del av distanskollektivet, grundades bolaget. Verksamheten flyttade från Stockholms innerstad till en gård i Hälsingland och idag arbetar de med allt från UX/UI-design till att programmera hemsidor och applikationer. Och de är väldigt nöjda med beslutet att flytta till landsbygden.

”Vi mår både psykiskt och fysiskt mycket bättre av att bo och jobba från vår gård. Vi börjar dagen med att mata djuren. Under dagen tar vi en paus som kan bestå av att rensa lite ogräs i landet eller fixa med något på gården. Vi jobbar inte lika många timmar per dag heller, utan väljer att jobba mer med gården på olika vis mot mer självförsörjning”, säger Jennie Kantorp-Weglin.

jennie och razi jobbar från soffanDigitaliseringen gör landsbygden mer attraktiv

Digitaliseringen öppnar upp för fler att bedriva verksamhet utanför storstäderna, något som är ett måste menar Jennie. ”Landsbygden behöver återbefolkas. Alla får inte plats att leva och jobba i de större städerna. Vi måste hitta nya sätt att jobba på och vi har satsat på att vara ett exempel på hur man skulle kunna leva och jobba på ett alternativt sätt – med hjälp av digitaliseringen.”

Däremot finns det samtidigt ett stort behov av att satsa mer pengar på landsbygden för att det ska fungera samt att se över hur småföretagare bör skatta på landsbygden. Razi och Jennie menar på att det känns fel att de ska skatta lika mycket utan att få ta del av satsningar som enbart läggs på städerna. Därför bör politikerna snegla på hur t.ex. Norge gör för att ha en levande landsbygd. ”I och med digitaliseringen finns alla möjligheter att utforska och utveckla detta område”, säger de.

Positiv respons på platsoberoende verksamhet

Jennie och Razi upplever att många har varit positiva och stöttat deras beslut att flytta sin byrå bort från storstan. Många de har pratat med tycker att det låter som rena himmelriket och säger att de själva önskar att de kunde göra samma sak. Det som verkar stoppa andra från att våga ta steget att jobba eller driva verksamheter platsoberoende är bl.a. att kunder idag gärna vill att man ska arbeta på plats när man frilansar eller är konsult inom olika digitala yrken. Detta är däremot något som Jennie och Razi tycker börjar luckras upp och att allt fler företag öppnar upp för möjligheten att jobba på distans.

Enligt Razi och Jennie själva är de enda nackdelarna med att bo på landsbygden att det inte finns någon ordentlig kollektivtrafik och att den närmaste mataffären ligger 1,5 mil bort. Sen har de inte heller fått fiber ännu, vilket är viktigt när man jobbar digitalt. I dagsläget använder de sig av en 4G-router som åtminstone fungerar tillräckligt bra just nu.

En klimatsmart byrå

En viktig aspekt av KRIG.ios verksamhet är miljön och de kallar sig själva för en klimatsmart digital byrå. Att bl.a. slippa pendla och inte behöva köpa allting från mataffären är två positiva saker som kommit med flytten. Nu är de till stor del självförsörjande och jobbar från hängmattan när vädret tillåter.

”Namnet KRIG kom från idén av att jobba på ett alternativt sätt och inte låta branschen styra oss, utan tvärt om. Vi gillar att gå emot strömmen, så det passar oss bra!”

Reglab för diskussionen om Sveriges regioner

Våren 2018 deltog Emelie Fågelstedt från Svenska Nomader på Reglabs årskonferens där det diskuterades om vad som kommer göra olika svenska regioner attraktiva i framtiden. Där jämfördes bl.a. digital nomad-hubbar på Bali med visioner om liknande hubbar i Jämtland. Istället för surfing och smoothie-bowls erbjuds längdskidåkning och gröt. Kanske är den nu ständigt aktuella klimatfrågan och bostadsbristen i storstäderna i kombination med digitaliseringens framsteg något som kan bidra till att fler väljer landsbygden framöver.

👉🏼 Är alla regioner i Sverige attraktiva år 2050?
👉🏼 Distansarbete kan hjälpa den svenska landsbygden

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar