Co-workingDigital nomadResa

Därför är Berlin en bra stad för digitala nomader

Av december 12, 2019 Inga kommentarer

utsikt över Berlin

Berlin är en av de bästa städerna i Europa för digitala nomader. Tysklands huvudstad kan skryta med sin goda levnadsstandard, ett av världens bästa nattliv och en mångkulturell miljö. Dessutom finns det en levande start-up-kultur som lockar. Nedan kan du läsa om några av anledningarna till vad som gör Berlin till en intressant stad för digitala nomader.

Många ställen att jobba från

Det finns enormt många coworking-ställen att jobba från i Berlin. Som på många andra platser går det ofta att hyra plats per timme, dag, vecka eller månad. Valmöjligheterna är många. Vissa coworking-ställen i Berlin ligger i gamla övergivna industrilokaler. Ett exempel är Kaos som ligger i en gammal kabelfabrik. En garanterat inspirerande miljö för den konstnärligt lagda.

Andra coworking-ställen har mer retro-stil, som exempelvis Fritz46, där det är 70-tal som gäller. En del coworking-kontor satsar på att coacha sina gäster. Ett av dessa är Ahoy! Factory Berlin kan skryta med att ha Uber, Soundcloud, Pinterest och Twitter som gäster. Det är inte svårt att hitta bra coworking-ställen men det kan vara svårt att välja!

👍🏼 Internetuppkopplingen är snabb i Berlin, hela 36 Mbps i snitt!

Ahoys kontor i BerlinBra geografiskt läge

Berlin ligger mitt i Europa. Det känns kanske inte alls lika exotiskt som Thailand eller San Francisco men det finns fördelar med att vara nära Sverige också. Berlin är perfekt för en digital nomad som vill kunna besöka nära och kära hemma i Sverige ofta – eller få besök då och då.

Som svensk behöver du givetvis inget uppehållstillstånd eftersom Berlin ligger i EU. Du behöver bara anmäla var du bor – om du stannar mer än tre månader. Som svensk finns det också viss chans att du redan pratar tyska eller åtminstone förstår språket någorlunda. Om inte klarar du dig ofta bra på engelska också. Undantaget är tyska arbetsplatser som brukar kräva kunskap i tyska språket.

En cool stad

Berlin var en kultförklarad stad långt innan berlinmuren föll. Under det kalla kriget samlades musiker, konstnärer, hippies och punkare i Västberlin. Det var en skarp kontrast mot stans hårt kontrollerade östra del. När muren föll blandades öst med väst, kulturen och idéerna fick flöda fritt.

Berlin har länge varit och förblir en stad med karaktär. Det är en spännande plats att bo och arbeta på. Berlin har ett av världens bästa nattliv och kallas ibland för Technons huvudstad. Gatukonst i varje kvarter är mer en regel än undantag. Det är en urban miljö, en metropol.

👉🏼 Flygresor har en bra Berlinguide om vad som finns att se och göra i Berlin.

gata i BerlinBerlin är en tolerant stad

Det finns i princip ingen risk att du som besökare inte smälter in. Här är nämligen olikheten standard. Möjligen kan folk bli skeptiska om du klär dig i kostym och slips. Det sägs att endast politiker och hyresvärdar klär sig så. Det är givetvis ett skämt, men det säger lite om mentaliteten. Nästan hur du än klär dig eller ser ut är det ingen som kommer att tycka att det är konstigt. Berlin är en multikulturell stad med folk från hela världen. Det är också en av de mest LGBT-vänliga städerna i världen.

Nackdelar med Berlin

Berlin låter nästan för bra för att vara sant. Finns det verkligen inga nackdelar? Jodå, vädret är väl inte det bästa. Möjligen är det någon grad varmare än i Sverige men det är knappast för vädret man beger sig till Berlin. En annan nackdel är att de frisinnade Berlinborna tar ganska lätt på det där med rökning. En tredjedel är rökare. Det är vanligt att det röks på barer, klubbar och restauranger.

Dessa nackdelar får ändå bli en parentes. Berlin är nämligen en fantastisk stad att bo och jobba i för en digital nomad!

👉🏼 Även Budapest är en fantastisk stad för digitala nomader.
👉🏼 Passa också på läsa mer om det populära resmålet Lissabon.

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar