Digital nomad

Lista: 3 appar för att spara till resor eller pension

Av november 5, 2019 Inga kommentarer

Kille sitter i stol på flygplats och tittar drömskt ut mot ett flygplan som lyft

Det kostar pengar att vara på resande fot. Och även om vissa av oss digitala nomader har lägre utgifter då vi är på resande fot än när vi är på vår fasta hemort så gäller det att hålla koll på ekonomin. Vi har hittat tre appar som hjälper dig som digital nomad att spara långsiktigt utan att du behöver lägga någon nämnvärd tid på det.

Viktigt med ett långsiktigt sparande

Genom att spara pengar både innan och under resan ser du till att det aldrig blir tomt på kontot. Förutom att hålla omkostnaderna nere och att alltid ha en liten sparbuffert till hands så gäller det att tänka på det långsiktiga sparandet också.

Ju större sparkapital du har desto fler möjligheter får du i framtiden – oavsett om du vill resa till nya spännande platser eller slå dig ner lite mer permanent någonstans. Om du lever på ströjobb eller får dina inkomster via gig får du troligtvis ingen tjänstepension. Då behöver du tänka extra noga på att skaffa dig ett privat pensionssparande också.

1. Dreams: det nya sättet att spara

Appen Dreams är som skräddarsydd för oss digitala nomader. ”Det nya sättet att spara” kallar app-utvecklaren konceptet. Du sparar till olika drömmar. Det första du gör är att ange vad du ska spara till, exempelvis en resa. I steg två anger du hur du vill spara pengarna, till exempel genom att skippa en kopp kaffe på stan varje dag. I steg tre investerar du pengarna med ett enda knapptryck. Dreams investerar pengarna i globalfonden Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond. Därefter är det bara att följa utvecklingen i mobilen och så får du ett meddelande när du nått ditt mål!

Pressbild från Dreams

2. Opti: Fondrobot som gör jobbet

Opti är en app med en fondrobot som sköter ditt sparande åt dig. När du sparar i vanliga fonder behöver du själv bestämma vilka fonder du ska köpa och hur du ska fördela ditt sparande mellan de olika fonderna. När du använder fondroboten Opti behöver du inte fatta några sådana beslut. Det hela börjar med att du får svara på några frågor om hur länge du tänkt spara och vilken risk du vill ta. Därefter placerar Opti pengar åt dig i aktier, råvaror och räntepapper via ett automatiskt sparande varje månad. Med jämna mellanrum ser Opti över dina innehav så att fördelningen förblir optimal.
Pressbild från Opti

3. Fundler: Flexibelt sparande

Om du vill ha en fondrobot med lite större flexibilitet kanske Fundler kan vara intressant. Precis som för flera andra fondrobotar börjar det hela med några frågor om ditt sparande och dina mål. Därefter får du välja hur mycket inflytande du vill ha. Om du vill fokusera på dina resor eller ditt jobb låter du bara Fundler ligga kvar i startläget. Ifall du kan lite mer om investeringar och vill påverka en del själv väljer du läget ”van investerare”. Slutligen finns det även ett expertläge ifall du vill ha full kontroll över ditt sparande.

Vilken app är bäst? Det är mycket en smaksak. Dreams känns som den roligaste appen med den mest originella idén. Opti har störst riskspridning eftersom den även investerar i råvaror. Fundler ger dig störst möjlighet att själv påverka dina investeringar.

Alla apparna är gratis förutom själva förvaltningsavgiften så det skadar inte att prova alla tre!

👉🏼 Läs även en bra bok om passiv inkomst

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar