Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Alexia Sollar

Av februari 14, 2018 Inga kommentarer

Alexia Sollar sökte sig ifrån rutiner och ett s k ”vanligt jobb”. Idag driver hon ett företag tillsammans med sin pojkvän Tommy där de hjälper företag med hemsidor, applikationer och allmän närvaro på nätet. Detta har de försörjt sig på sedan 2014 och rest med genom Australien, Asien, Europa och USA tack vare att de kan arbeta med det överallt.

Var är du just nu?
Just nu är jag i Sverige och förbereder mig för nästa äventyr…

Var var du innan?
På Island! Jag har en stor del av min familj där så jag brukar försöka hälsa på under jul och nyår, det är minst sagt en speciell stämning på ön då. De går verkligen all in med firandet – vill man få riktigt bra jul och nyårskänsla samtidigt som man upplever något nytt och spännande kan jag verkligen rekommendera Reykjavik som destination. Stort plus om du gillar gamla sagor om vättar och en katt som äter barn…

Vart tänker du åka härnäst?
Nästa stopp för mig blir ett återbesök på Malta. Jag var där med min bättre hälft (eller pojkvän, som vissa säger) i oktober förra året och vi blev helt tagna av den soliga lilla medelhavspärlan, så vi bestämde oss ganska snart för att flytta vår ”hembas” dit. Efter det hoppas vi på Costa Rica, Miami och lite ö-hoppande i Karibien!

Varför valde du att bli digital nomad?
Det låter kanske lite klyschigt men jag har alltid haft svårt för att ha ett ”vanligt” jobb, jag blir så lätt uttråkad av rutiner och vill hela tiden känna att jag är på väg någonstans… Så jag började leta efter alternativ, något som lät mig göra det som jag brinner för allra mest och utvecklas åt det håll som jag själv vill. Det tog sin tid och jag prövade mig fram med olika saker under flera år – och nu känner jag att jag verkligen börjar hitta dit jag vill!

Hur försörjer du dig?
På många olika sätt. Jag har ett företag tillsammans med Tommy (min pojkvän) där vi hjälper andra företag med hemsidor, applikationer och allmän närvaro på nätet. Vi har försörjt oss på det sedan 2014 och tagit oss från Australien till Asien, Europa och USA tack vare att vi kunnat ta det med oss överallt.

Utöver företaget så frilansar jag också inom musik/fotografi och har även designat bl.a. ett bokomslag, affischer och olika logotyper… Som sagt man får pröva allt tills man hittar det man trivs med haha.

Hur ser din vardag ut?
Det är otroligt varierande! Vissa dagar sitter jag bara vid datorn med olika projekt, andra sitter jag inte vid datorn alls. Det blir ofta mycket jobb, både jag och Tommy jobbar i stort sett hela tiden – men då jobbar vi ju också med något som vi älskar att göra, så för oss är det oftast något vi ser fram emot snarare än inte. Men även när vi bara jobbar ser vi till att gå ut emellanåt och göra något, och oavsett vart jag är i världen försöker jag alltid börja dagen med att springa eller simma om jag har möjlighet! Surfa, snorkla och fridyka är också ”vardagsfavoriter” när vi är vid havet – och jag brukar passa på att försöka plocka upp allt skräp eller plast som jag hittar i vattnet eller i naturen. Det är en sån liten grej men det gör så stor skillnad, särskilt när andra blir inspirerade och hakar på!

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Dig själv! Du måste våga släppa taget om ”tryggheten” och förstå att den största tryggheten kommer från insidan. Sedan är det bra med lite disciplin, inte minst de dagar när allt annat känns roligare än att jobba. Vissa dagar kan man kanske inte hänga med sina vänner ut för att man har ett projekt som behöver bli klart, och det kan kännas tungt i stunden men det är inget man inte kan ta igen när man väl är färdig.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Alltid haha! Just nu pluggar jag musikproduktion på distans och planen är att så småningom få fram några låtar som jag kan slänga upp på sociala medier. Förhoppningsvis kan jag lära mig att få till riktigt proffsig musik och kanske samarbeta med artister och låtskrivare i framtiden.

Mitt andra projekt är Instagram som jag har spenderat mycket tid med det senaste, jag tycker det är en fantastisk plattform för att få kontakt med likasinnade personer och hitta samarbeten med både företag och individer. Det är verkligen superkul!

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Egentligen vart som helt där jag har havet nära och solen över axlarna… Malta är nog högt på listan, vi hyrde en lägenhet i Sliema via Airbnb förra hösten och hade en enorm balkong precis vid havet. Det var rena drömmen!

Annars är Hawaii en personlig favorit (och jag är nog inte ensam om den tanken). Av en slump träffade vi där en kille på stranden som vi kom riktigt bra överens med, han bjöd hem oss till sin lägenhet på en av kullarna med utsikt över Honolulu och blåste upp en luftmadrass på balkongen. Tanken var att vi skulle stanna över natten, men det slutade med att vi stannade i tre veckor… Vi är goda vänner än idag och hoppas kunna hälsa på varandra snart igen!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
”Just do it.”, tänk inte så mycket på vad som är rätt eller hur du ska kunna försörja dig. Man hittar alltid lösningar och det bästa sättet att hitta något du verkligen tycker om är att pröva allt möjligt!

Många oroar sig så mycket för att testa: Jag har inte ångrat mig en sekund även om det inte alltid varit lätt, och det kommer inte alltid vara lätt, men det är alltid värt det!

Och välj alltid enkelbiljett om du kan! Möjligheterna blir oändliga när du inte har ett ”slutdatum” eller en ”slutdestination” 🙂

Följ Alexia och Tommy

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar