Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Anna Toyoshima

Anna Toyoshima bor sedan några år tillbaka på den japanska paradisön Ishigaki tillsammans med sin man, Toyo. Förra året tog de steget att öppna upp det egna dykföretaget Viking Scuba Kabira.

Var är du just nu?
På ett vinterregnigt Ishigaki, en tropisk ö i södra Japan som egentligen ligger närmare Taiwan än något annat fastland. Jag har bott här i nästan fem år nu så för mig är det mest skönt när temperaturen går ner till 15-20 grader och man inte behöver ha air-condition.

Var var du innan?
Innan jag flyttade hit jobbade jag i västra Australien som divemaster och snorklade med valhajar nästan varje morgon i Exmouth. Innan dess jobbade jag med dykning i Thailand och backpackade runt i Asien samtidigt som jag studerade japanska på distans.

Vart tänker du åka härnäst?
Till Hong Kong eller Osaka senare i vår för att fylla på garderoben, gå på bio och annan storstadslyx. Alla som bott på en liten ö vet att utbudet av kläder är  begränsat och ibland behöver man sola sig i neonljus också.

Varför valde du att bli digital nomad?
Idag är jag ganska stationär men jag vet inte om man någonsin slutar vara nomad, det är något som sitter i själen och i alla internationella kontakter man samlat på sig. Öppenheten för att samarbeta över gränser med nya människor. När jag gav mig ut och reste pluggade jag japanska online för att få studiemedel att dryga ut reskassan. Jag tyckte det var så roligt så jag fortsatte plugga japanska och engelska på distans fram till i år.

Hur försörjer du dig?
Jag jobbar i butik fyra dagar i veckan där vi tillverkar och säljer smycken och nyckelringar. Driver också dykföretaget Viking Scuba Kabira (www.vikingscubakabira.com) tillsammans med min man.

Hur ser din vardag ut?
De dagar jag jobbar i butik är rätt inrutade med kundmejl på morgonen, jobbet och så kundmejlen igen. Om vi haft kunder översätter jag bloggen till vår hemsida också. De andra dagarna är jag helt fri, oftast är jag ute och dyker med kunder, jobbar med vår hemsida eller något annat projekt. Jag har nog blivit lite arbetsnarkoman sen jag flyttade till Japan men allt jag jobbar med känns mer som en hobby och det är så fruktansvärt roligt att jag inte kan låta bli!

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Bra internetuppkoppling! Speciellt om du flyttar runt mycket, vet inte hur många gånger mina stackars lärare och klasskamrater på universitetet fick vänta på mina brusiga svar eftersom uppkopplingen laggade. Just nu är största utmaningen att lära mig hur WordPress fungerar, ibland kan jag bli väldigt frustrerad över hur mycket tid allt det tekniska tar.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag har äntligen börjat bygga på en hemsida som heter Visit Ishigaki (visitishigaki.com) som jag har gått och grunnat på sedan vi flyttade hit. Det har alltid kommit annat i vägen och det har varit så frustrerande att inte ha tid, fram tills nu. Sidan ska bli en guide till Ishigaki och de kringliggande öarna med möjlig information och kul guider till ön där jag bor. Förhoppningsvis inspirerar den fler att komma hit! Den är fortfarande i startgroparna men jag kommer fylla på med massor av information i vår så all det viktigaste finns där lagom till sommaren och högsäsongen.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
På Ishigaki, det är därför jag har valt att bosätta mig här. Efter snart fem år känns både ön och kulturen fortfarande spännande och det finns så mycket kvar att upptäcka. På sätt och vis känns det fortfarande som jag är ute på äventyr och reser. Om jag inte hittat hit hade jag nog fortfarande flyttat runt.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Att det bara finns ett sätt att göra det på: ditt sätt! Trivs du bättre uppe i bergen än i storstaden eller på stranden går det alldeles utmärkt. För vissa är det bättre att starta långsamt, medan andra bara åker iväg och kör. Det viktiga tror jag är att man tänker igenom sitt beslut noga och har någon slags plan; en väldigt flexibel plan för det blir sällan som man tänkt sig.

Följ Anna Toyoshima på Instagram @visitishigaki och Facebook @visitishigaki.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar