Digital nomadNomadporträtt

Åsa-Helena skriver och översätter på distans från Spanien

Åsa sitter på en stol med en dator i sitt knäÅsa-Helena pendlar mellan att driva ett cupcake-företag i Malmö under vinterhalvåret med att tillbringa resten av året i antingen Pedregalejo i Málaga eller i stugan på den skånska landsbygden. Jobbet som skribent och översättare tar hon med sig. 

Var befinner du dig för tillfället?

Pedregalejo, Málaga, Spanien. Jag bor i en lägenhet på strandpromenaden. Här finner jag lugnet och energin som jag behöver för en stabil grund i livet. De senaste åren har jag studerat spanska med målet att arbeta som översättare. Jag spenderar några månader här både under våren och hösten – tidigare då som skribent på distans för European Media Partner. Nu ska jag även börja ta mina första uppdrag som översättare online (spanska-svenska). Här lever jag ett spanskt vardagsliv och jag gillar mina rutiner.

Vem behöver semester och äventyr när man lever det perfekta livet? 😉

Vad jobbar du med?

Skribent och översättare. Jag har skrivit hela mitt liv – för olika tidningar, bloggar etc. Då min syster flyttade till Spanien (2011) började jag spendera väldigt mycket tid i Málaga och samtidigt studera språket. Studierna på språkskolan på strandpromenaden ledde till universitetsstudier och slutligen till en examen i översättning.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga

Google och via kontakter.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag börjar dagen med att meditera, sedan äter jag frukost på balkongen precis vid havet. På förmiddagen går jag ut, träffar någon vän, tar en fika och pratar. Antingen äter jag lunch på strandpromenaden eller hemma på balkongen. På eftermiddagen jobbar jag några timmar – antingen ute på ett fik med wifi eller hemma. Fika med kaffe och glass är obligatoriskt varje dag! 😜

Någon dag i veckan tar jag bussen till centrum, shoppar (om jag behöver något men försöker leva som minimalist) och äter på restaurang med min bästa vän Nadia. Varje lördag är det marknad i El Palo som ligger i närheten. Där är det alltid smockat med folk och efteråt äter alla lördagslunch på stranden där sardindoften ligger tät över palmer och hus.

Mitt liv i Pedregalejo är otroligt lugnt och harmoniskt, vilket för mig är helt perfekt.

Utsikt över Pedregalejo

Hamnen i Málaga, Spanien

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Hemma i Malmö driver jag ett cupcakeföretag sedan tio år tillbaka, jag är alltså min egen chef. Cupcakerían (cupcake crush) håller öppet mellan december-april och resten av året tillbringar jag antingen här i Pedregalejo eller i vår stuga på den skånska landsbygden.

Förr drev jag cupcakerían året om men då min syster flyttade till Málaga och jag började hälsa på, någon eller några månader i taget, märkte jag att jag fick tillbaka den energi som jag alltid fattats. Jag har hela mitt liv haft problem med nedstämdhet och ångest från-och-till. Och plötsligt så var detta som bortblåst! Beslutet att börja leva som digital nomad och pendla mellan Pedregalejo, stugan i Skåne och min lägenhet i Malmö var lätt. Med den här livsstilen dippar jag aldrig och känner mig för första gången i livet lycklig och fri.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Tänk ut hur du vill leva och fråga dig själv följande:

  • Vill du leva enkelt och billigt eller behöver du tjäna mer/mycket pengar?
  • Hur många timmar i veckan kan du tänka dig att jobba?
  • Vill du resa omkring eller hitta en fast plats att vara på?
  • Vad vill du arbeta med?
  • Vad är roligt/realistiskt som inkomstkälla?

Fundera på de här grundstenarna och utgå från svaren när du börjar designa din livsstil.

👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar