Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Lista: 5 tips för att starta platsoberoende E-handel

Av juni 27, 2019 One Comment

Det finns många sätt att bygga upp sitt digitala nomadskap på. Vissa satsar på översättningstjänster, andra programmerar och några driver YouTube-kanaler. Här ger jag dig några tips på vägen när du ska starta och driva en E-handel som digital nomad.

Att sälja saker har varit en inkomstkälla så länge mänskligheten organiserat sig i samhällen. Det är enkelt: köp in något för ett pris och sälj det lite dyrare. Före Internet räckte det med att välja en plats där tillräckligt många potentiella kunder hade vägarna förbi och där presentera ett sortiment som dessa var intresserade av.

De tre viktigaste orden för vilken butiksverksamhet som helst var location, location och location. Men nu lever vi i en ny digital värld och för dig som vill leva som digital nomad fungerar ordet location bara om det står independent efter. Låt oss gå igenom fem tips för dig som vill starta en helt platsoberoende E-handelsverksamhet.

1. Affärsidé för din E-handel

Det kan låta klyschigt, men det är faktiskt ingen dum idé att lägga en del tankearbete på att formulera affärsidén för din E-handelssatsning. Det gör att du ser din idé med seriösa ögon och har möjlighet att lätt dela den med andra för att få synpunkter och utveckla den ytterligare. Men det behöver inte handla om en tio sidor lång affärsplan med siffror och marknadsandelar, det viktiga är att du har en kort beskrivning klar för dig: ”Jag säljer X till Y och kommer lyckas för att Z” räcker gott och väl till att börja med.

2. Vägen till E-handel

Idéer finns det gott om, både bra och sämre sådana. Vissa idéer vore jätteskoj om de blev verklighet men saknar helt ekonomisk hållbarhet. För att råda bot på hur din egen idé står i förhållande till detta behöver du rita ut en väg för det du tänkt sälja.

Tänk dig en stig som ska tas för att du dels ska nå ut till din tänkta kund, dels vad som krävs för att denna kund att ta beslutet om att handla just det du erbjuder, just hos dig.

Att bara öppna dörrarna och vänta på de första kunderna kanske fungerar för en fysisk butik, men på Internet kommer ingen att trilla förbi din E-handel bara för att de passerar på väg till mataffären. Du behöver alltså ha en idé om vilken väg dina potentiella kunder ska ta, och hur långt du behöver gå för att möta dom.

Så ta ett vitt papper, rita upp din kund på ena sidan och din E-handel på andra sidan. Lägg sedan ut vilka steg som finns på stigen däremellan och snitsla upp hur de hänger ihop. Annonser på Facebook, följande på Instagram och tillverkning av din produkt bör finnas med, likaså hur din kund känner sig när köpbeslutet tas. Och kanske viktigast av allt, markera tydligt var och hur du ska tjäna pengar på den här stigen.

3. Automatisera med digitala verktyg

Det finns en stor fördel med att starta en E-handel som digital nomad. Allt du gör för att få din butik att fungera vart du än är kommer nämligen samtidigt att frigöra tid för dig. Tid som du kan lägga på sånt där du faktiskt gör nytta för ditt företag. Att packa ordrar och springa till posten varje morgon är inte där du ska lägga din tid. Inte heller att sitta nätter igenom och skicka ut e-post till dina kunder och tacka för att de handlar hos dig.

Alla dessa moment bör du automatisera och lägga ut på andra. Det är till och med så att du för varje funktion i ditt företag bör ställa dig frågan om det går att automatisera eller lägga ut på någon annan. Då kan du nämligen sakta ta dig närmare att äga butiken snarare än att operativt driva den, och det är då livet som digital nomad kan växla upp på riktigt.

Rent praktiskt handlar det om att du använder verktyg som finns online för att automatisera så mycket av din verksamhet som det bara går. Genom att använda verktyg som MailChimp kan du ställa in att det ska skickas ut ett mail en vecka efter att en ny kund registreras, ett annat en månad senare och ett tredje efter ett halvår – med en rabattkod på tillbehör för kundens nästa köp.

4. Driva din E-handel

När det gäller att driva själva företaget är det viktigt att du tänker igenom de utmaningar som du kommer drabbas av. Eftersom du inte har några öppettider på din butik blir det än viktigare att hålla disciplinen och få saker gjort trots lockande stränder och gassande sol. Så dra på dig några måsten. Utse en styrelse för ditt bolag som sammanträder oavsett var du befinner dig och se till att hitta rutiner för marknadsföringsinsatserna fram tills att allt satt sig.

5. E-handelslager

Den viktigaste nyckeln till att kunna driva en E-handel platsoberoende är såklart att lagret inte behöver hanteras manuellt. Dropshipping är populärt och många digitala nomader bygger upp sina E-handelslösningar på att just förmedla försäljningar till leverantörer borta i Kina. Men tänk på att även dropshipping kräver mycket jobb och dina kunder måste känna sig bekväma med den något längre leveranstiden det innebär.

Miljöaspekten ska heller inte förringas när beställningar går styckvis över stora delar av världen. En annan variant är det som kallas 3PL, Third Party Logistics, där du hyr en plats hos en lagerleverantör som sedan automatiskt skickar ut dina varor så fort det kommer in en beställning från webbshoppen. Det här alternativet är bra för dig som utvecklar eller tillverkar egna produkter. För även om du driver din E-handel helt platsoberoende så är det faktiskt inget som hindrar att du utvecklar och producerar egna produkter.

Att sitta hemma i Sverige några veckor på sommaren för att sy upp ett lager av dina egna läderplånböcker och sedan sälja dom medan du under vintern reser världen runt under låter väl inte så dumt?

Läs gärna mer om hur du går till väga för att starta en helt platsoberoende E-handel i min bok E-handel för en digital nomad. Där får du lära dig allt om de här punkterna, men även en hel massa om allt från hur du utvecklar din egen produkt till hur du rent praktiskt sätter upp din E-handelslösning.

Packa väskan, det är dags att dra!

/ Gästskribent Erik Karlberg

👉🏼 Ta del av våra favoriter inom digitala verktyg – kanske finns det något som kan hjälpa dig att starta din E-handelsbutik.

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar