Digital nomadNomadporträtt

Caroline lär ut och lever som hon lär på distans

By december 6, 2019 No Comments

Caroline Giualinetti i profil i SandefjordDragningskraften till ett friare arbetsliv och att designa sin livsstil blev tydligare efter att ha arbetat för några större bolag i några år. Idag har Caroline Giulianetti sin bas i Sandefjord, Norge och leder en distansutbildning inom digital marknadsföring. En utbildning där alla inblandade idag sitter på olika platser och där all inlärning och interaktion sker online.

Var befinner du dig för tillfället?

Idag jobbar jag på distans från Stockholm, och då främst från Sandefjord i Norge där jag har min bas. Just nu befinner jag mig även i startgroparna på vinterns resa som går till Oman och Indien.

Hur hittar du jobb?

Sök upp organisationer med liknande värderingar och som är intressanta att arbeta för.

Eftersom begreppet arbeta på distans (eller platsoberoende) fortfarande är i en mognadsfas så gäller det att ligga steget före och proaktivt ta kontakt med organisationer som antingen redan arbetar med remote-lösningar eller som du tror är öppna för att nyttja den möjligheten.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Min dag startar oftast med mindfulness-meditation. Därefter lägger jag upp en plan för dagen och kickar igång mitt hemmakontor. Det kan variera vart jag sitter men nyckeln är att skapa en harmonisk arbetsmiljö med hög trivsel – A och O för ett produktivt arbete. För mig är det en stor del av det organisatoriska upplägget. Varje dag sätter jag upp en struktur över dagens viktigaste prioriteringar. Jag försöker också hålla mig till tydliga check in och check out-moment, dvs. att ha en tydlig start och ett tydligt slut på arbetsdagen, samt regelbundna pauser.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Från att ha arbetat för ett par olika större bolag genom åren så blev dragningskraften mot ett friare arbetsliv tydligare. I samband med att mitt intresse för organisatorisk mindfulness växte så blev det också mer tydligt för mig att vi inte sällan arbetar i komplexa arbetsmiljöer som exempelvis kontorslandskap med många distraktioner och i sin tur bristande effektivitet.

Jag avslutade en fast anställning, hyrde ut min lägenhet och gav mig av till södra Spanien (Andalusien) för att volontärarbeta på en hästgård, något som jag velat göra under en längre tid. Efter en del resande samt efter en längre tids reflektion så satte jag igång att omdesigna min tillvaro, dvs. att designa en livsstil som är långsiktigt hållbar. Det här skulle vara klart innan jag tog mig an nästa uppdrag. Efter att jag hade satt min vision så var det sedan enkelt att styra mina beslut mot den.

Caroline Giualienetti tillsammans med en häst på Zanzibar

Caroline på hennes favorit-ö Djerba i Tunisien

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Kartlägg dina behov och ha modet att vara sann mot dig själv – det är obekvämt att byta riktning i början, men så är det med allt här i livet, vissa trösklar behöver man kliva över för att komma vidare.

    • Hur vill du ha din tillvaro?
    • När arbetar du som mest effektivt?
    • Vilken arbetsmiljö passar dig?
    • Arbetar du mest effektivt i en lugn miljö eller vill du ha rörelse omkring dig?

Ett tips är att börja i liten skala, jobba på annan plats ett par gånger i veckan exempelvis för att känna på miljön bortom ett fast kontor. Ett annat tips är också att bryta ner begreppet digital nomad, till vad det betyder för just dig. Det kan se ut på många olika sätt och betyder inte alltid att man är på resande fot. Kanske är det något som du bara gör i perioder.

👉 Att arbeta interimt kan vara en bra början att känna på livsstilen.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om? (tex Trello, Slack etc)

De flesta verktyg är på ett eller annat sätt redan anpassade för distanskommunikation men Slack har definitivt revolutionerat, och förenklat arbetet.

👉 Följ Caroline Giulianetti på LinkedIn och reseinspireras av hennes webbplats.
👉 Har du kanske en egen story att dela med dig av? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Author Christoffer Persson

More posts by Christoffer Persson

Leave a Reply