Digital nomadNomadporträtt

Från frilansande SEO-konsult på distans till VD med anställda på distans

Jimmy Björnhård i en bungalow med sin dator

Resan började som formgivare och webbdesigner men till slut fastnade Jimmy Björnhård för SEO. Något som var perfekt att kombinera med ett platsoberoende liv. Jimmy kom för ett par år sedan hem från en två år lång resa i Asien och Australien och idag är han VD för Maia – ett bolag som arbetar med growth marketing där han omges av ett gäng vassa digitala marknadsförare.

Var befinner du dig för tillfället?

Stockholm just nu men kom dessförinnan från en tvåårig resa i Asien och Australien.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag flyttade hemifrån när jag var 16 och startade samtidigt mitt första bolag, en webbyrå. Jag inledde resan som formgivare/webbdesigner och när jag utforskade metoder för att få trafik till egna webbsidor kom jag in på SEO (sökmotoroptimering). SEO är ett perfekt specialistområde om man vill arbeta platsoberoende där man gör mycket arbete på sin egen kammare. Med 17 års erfarenhet inom SEO och digital marknadsföring har det varit största anledningen till min frihet, både genom konsultuppdrag men också genom passiva intäkter från egna webbsidor.

Drömmen och behovet om att vara självständig har alltid funnits med mig. Primärt självlärd men mycket kunskapsutbyte med andra entreprenörer och framförallt genom “fail fast, learn fast”. Att våga misslyckas och framförallt analysera och dra lärdom av det är otroligt viktigt för att växa.

Om man också vill arbeta med SEO, vad är det som krävs?

Många brukar fråga mig hur man tar sig in på den banan för det är väldigt få skolor som erbjuder utbildningar inom SEO. Jag skulle säga att det primärt finns två vägar till att bli en duktig sökmotoroptimerare. Antingen som copywriter då innehåll är den enskilt viktigaste rankingfaktorn om man ska lyssna på Google. En duktig copywriter som lär sig grundläggande färdigheter och metodik inom SEO har lätt att få uppdrag.

Det andra sättet är för dig som är mer tekniskt lagd och lära dig enklare webbutveckling/webbdesign så kommer det bana väg på ett bra sätt för att arbeta med mer teknisk SEO.

Karriärmässigt gör du bäst i att lära dig grunderna från källor som Moz, Search Engine Land, Neilpatel eller Backlinko för att sedan söka en junior-tjänst på någon byrå, det skulle jag säga är den snabbaste vägen till rollen som SEO-konsult. Om du helst har fysisk handledning så skulle jag välja någon av de YH-utbildningar som finns. Då ses vi kanske! Både jag och mitt team utbildar i datadriven digital marknadsföring på Sveriges främsta skolor 🙂

Fantastiskt kustlandskap i Australien

Twelve Apostles i Australien

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Mitt bästa tips gäller frilansare och det är att inte underskatta word-of-mouth. Leverera bättre än vad din beställare förväntat sig och vad den får från andra leverantörer så kommer du inte bara behålla kunder utan du får kunder som förespråkar dig och dina tjänster (bättre säljare finns inte). Vill du promota dig själv och hitta uppdrag så förespråkar jag LinkedIn i allmänhet och grupper på Facebook. Har du ett nätverk av entreprenörsvänner så se till att tagga varandra för att öka chansen för uppdrag.

Hur ser/såg en vanlig dag ut för dig?

Under året i Australien så var det mycket träning och arbetet skedde från caféer. Dagarna avslutades många gånger med en promenad för att titta på våra lokala pingviner som kom in till piren varje solnedgång. I Indonesien (som bilden längst upp är tagen ifrån) så var det mycket tid vid poolen och att lära mig surfa. Tiden i Malaysia var kanske det som var mest magiskt och surrealistiskt där vi bodde på en pytteliten ö där jag arbetade på förmiddagen i den enda restaurangen som fanns på ön för att sen spendera mycket tid på stranden och snorkla med både revhajar och sköldpaddor. Solklart det häftigaste jag gjort.

Nu när jag är i Stockholm så är det stor kontrast på mer än ett sätt. Jag har startat upp ett nytt bolag som tar all min tid. Maia är en digital tillväxtbyrå med fantastiska digitala specialister. Det innebär att jag måste ta hänsyn till ett gäng medarbetare och deras behov och inte bara mina egna vilket man är bortskämd med som frilans. En annan häftig grej man upplever när man är tillbaks efter en lång resa är att man uppskattar sin omgivning mycket mer. Har aldrig lagt märke till så mycket fina byggnader och det vackra med vår stad som när jag varit borta så länge. När jag reser är jag väldigt nyfiken och observant oavsett stad och det har man ofta med sig när man är tillbaks hemma igen, då man kan se staden med nya ögon igen.

Jimmy Björnhård står lutad mot en vägg i djungelliknande natur

Hur ser du på att anställa digitala nomader? Vad är fördelarna och nackdelarna?

Att anställa en digital nomad kan fungera alldeles utmärkt men är det första gången du arbetar på distans är det extra viktigt att göra din hemläxa för att stilla eventuell oro hos mig som arbetsgivare. Tillgänglighet är alltid en utmaning så försäkra arbetsgivaren om att du har riktiga arbetstider och finns tillgänglig mellan vissa klockslag. Eftersom du inte är på kontoret fysiskt blir det extra viktigt att visa på sin existens, så ett bra tips är att avrapportera löpande via mail så att arbetsgivaren ser att det händer saker. En nackdel är väl att det är svårare att vara personlig och stärka relationer på samma sätt som om man träffas fysiskt, även om tekniken och människors inställning tagit stora steg under pandemin.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Jobbar du inom digital marknadsföring så är det bättre läge än någonsin att starta eget och det är också lätt att hitta arbete på distans. Jag vet hur svårt det är att hitta bra folk i branschen så är du väldigt bra på det du gör kommer det vara enkelt att få kunduppdrag, i synnerlighet nu efter covid-19. Att det är på distans påverkar inte leveransförmågan överhuvudtaget så länge tilliten finns. Jag har en medarbetare som just nu befinner sig i Dubai, när han valde resemål så var en stadig internetuppkoppling och en rimlig tidszon de primära parametrarna. Det funkar jättebra.

Något annat att tänka på är sällskap, livet som entreprenör är ofta ensamt även i Sverige, och ännu mer när man åker någonstans där man inte känner någon. Är inte planen att åka med någon så rekommenderar jag att man provar arbeta ensam på hemmaplan under ett par månader innan man drar iväg. Jag hade turen att dela hela min resa med min sambo vilket medförde att man hade ett ständigt stöd vilket var oerhört viktigt för mig.

Ett sista tips: Fotografera. Jag valde att utveckla mitt fotointresse under resans gång men oavsett hur ambitiös man är så kommer du vara väldigt glad efteråt att du tagit dem.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Slack, Discord, Asana, Trello, Miro och Google Drive (för projektledning för att kunna arbeta tillsammans med kunder och underleverantörer). För SEO är mina favoriter Search Console, Sistrix, Google Analytics, Screaming frog, Ubersuggest och ahrefs.

👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar