Digital nomadNomadporträtt

Frida Smedberg arbetar som virtuell assistent

Hej Frida! Vem är du? Jag är virtuell assistent och entreprenör som driver mitt egna företag Smedberg Consulting & Virtual Assistance. Just nu bor jag i Stockholm med min familj men hoppas kunna resa lite mer längre fram.

Vad innebär det att vara Virtuell assistent och varför blev du det?
Virtuell assistent är egentligen en typ av konsultarbete där du erbjuder din expertis inom ett särskilt område, i mitt fall inom administration, skapande av content- och projektarbete. Tjänsterna erbjuds i den virtuella världen istället för på plats. Det vill säga, jag erbjuder mina tjänster till mina idealkunder, mindre entreprenörer och företagare med socialt engagemang. De kan befinna sig på olika platser världen över. Samarbetet löser vi virtuellt med kontakt genom smidiga digitala kommunikations- och projektverktyg som Skype, Slack och Trello. Vi sätter upp en deadline för när arbete behöver vara klart, jag färdigställer det till det utsatta datumet och levererar resultatet till kunden virtuellt. Med det upplägget krävs det inte att jag är på samma geografiska plats som kunden. Med dagens digitala verktyg kan i princip nästan allt som tidigare löstes på plats, lösas med hjälp av dessa.

Fördelen för kunden är dessutom att den inte behöver anställa mig och ha mig på plats på deras kontor, vilket ju är en extra kostnad för dem. De outsource:ar helt enkelt vissa av de uppgifterna de vill delegera till mig och jag fixar dem på avsatt tid. Sedan väljer kunden om hen vill fortsätta samarbetet eller inte och hur länge.

Detta ger både mig och kunden en frihet. För mig innebär friheten att jag kan vara egenanställd, driva mitt eget företag och arbeta varifrån jag vill. Det vill säga vara platsoberoende. Sedan innebär inte det i mitt fall att jag reser jorden runt och arbetar här och där en månad, även om det inte hade varit dumt. I nuläget innebär platsoberoende för mig att kunna ha friheten att arbeta hemifrån under de tider jag vill. Om 6 månader kanske det betyder något annat. Jag drömmer om att kunna arbeta vissa månader per år från lite varmare delar av planeten så det får bli nästa steg.

Jag valde den här affärsidéen och sättet att bedriva företag för att jag ville uppnå större frihet i mitt liv, att kunna få välja när och var jag ville arbeta och också med vem jag vill arbeta. Samt att jag såg att det fanns ett stort behov för den här typen av företagstjänster i Sverige.

”Eftersom jag inte direkt har några kollegor får man vara lite kreativ när det gäller att umgås med nya människor ibland. Jag har etablerat ett nytt koncept som jag ibland kör med andra entreprenörer jag gärna vill prata med. Jag kallar det för virtuell fika.”


Vad gjorde du innan du blev virtuell assistent?
Jag jobbade i flera år med kvalificerad handläggning inom offentlig förvaltning på en statlig myndighet. Jag kvalitetsgranskade, researchade och jämförde utbildningssystem världen över. Innan dess jobbade jag på en NGO i Madrid, Spanien. Mitt statliga jobb var ett intressant, lärorikt och tryggt jobb. Men hela nio-till-fem-grejen och att vara fast på en fysisk plats jag inte själv har valt i resten av mitt arbetsliv, kändes inte bra för mig. Jag hade drömt om att vara min egen chef i många år och kunna vara platsoberoende och jag kunde inte släppa den drömmen. Så jag researchade lite olika idéer jag hade för företagande. Våndades fram och tillbaka om ifall jag skulle våga ta steget. Prokrastinerade. Hittade på ursäkter för att jag inte var redo. Men så en dag insåg jag att jag aldrig skulle vara tillräckligt “redo”, att det bara gällde att våga ta steget och hoppa. Jag bad om tjänstledigt för att driva eget i sex månader. När de sex månaderna var över, hade jag insett att det här absolut var min grej och att det inte fanns någon återvändo, trots att det fortfarande kändes skitläskigt att säga upp sig från en statlig tillsvidareanställning. Sånt gjorde man bara inte i min värld. Nu efterhand ångrar jag mig inte en sekund och uppmuntrar alla att ta det steget om de går omkring och drömmer om samma sak.

Frida Smedberg med sällskap på en strand i Kalifornien

Hur ser din vardag ut?
Som de flesta entreprenörer och arbetande småbarnsföräldrar antar jag. Jag går upp relativt tidigt för att hinna med lite morgonrutiner som jag gillar och för att hinna arbeta lite innan mitt barn vaknar. Sedan är det iväg med barn till dagis, hem och arbeta med pågående kundprojekt. Försöker dock ta mig tiden till små pauser med promenader, träning, äta lunch med vänner ibland. Försöker även få in en frukost då och då med en särskild person som jag tycker är intressant och vill nätverka med. Eftersom jag inte direkt har några kollegor får man vara lite kreativ när det gäller att umgås med nya människor ibland. Jag har etablerat ett nytt koncept som jag ibland kör med andra entreprenörer jag gärna vill prata med. Jag kallar det för “virtuell fika”. Jag bjuder in till skypemöte kring fikatid, har en kopp te bredvid mig redo och så snackar vi om intressanta saker en stund. Initiativet har blivit mycket uppskattat. Kan rekommendera alla “hemifrånarbetare” att prova.

Vad är den största utmaningen med att vara virtuell assistent?
Den är nog samma som för de flesta entreprenörer och frilansare. Disciplin och att hela tiden se till att sätta upp mål att arbeta mot. Jag skulle säga att det egentligen mestadels handlar om det senare. Om du inte har tydliga mål och ett syfte med det du gör kommer du bara att fumla i mörkret, slösa tid och ta dig an projekt och uppgifter du sedan inte kommer trivas med. Jag brukar försöka påminna mig om varför jag tog det här steget, och vad mitt mål med det är. Då känns allting helt plötsligt roligt och slutförbart igen. Men det är klart att det inte är en dans på rosor att vara egenföretagare, det finns ju givetvis alltid ett visst osäkerhetsmoment. Men, det är inte alltid är en dans på rosor att vara anställd heller, och måste jag välja mellan de ena och det andra väljer jag fortfarande det första.

Frida Smedbergs hemmakontor i Stockholm

Vilken är din favoritplats att bo och arbeta på?
Just nu söder om Stockholm. Älskar livet här. Jag växlar mellan min soffa och mitt skrivbord hemma. Om solen lyser på min balkong kan jag även sitta där en stund. Ibland är det trevligt att utföra vissa uppgifter från ett café någonstans i city. I somras testade jag att arbeta från lite andra städer, bland annat Malmö och Köpenhamn. Det funkade utmärkt, så nu planerar jag för att kunna arbeta från Spanien i perioder.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Googla ordet. Du kommer se att det finns massor med bloggar, böcker och podcasts på ämnet. Särskilt från den engelsktalande världen där denna utveckling ligger 10 år före oss i Sverige. Du kommer se att det finns många personer som redan har skapat sig detta liv eller blivit tvungna att leva så, då många företag själva har valt att arbeta så med sina anställda. Fundera på vad Du vill och kan erbjuda och vem du vill arbeta med. Försök sedan skapa ett arbete eller en företagsidé utifrån det. Om du inte provar kommer du aldrig att veta hur det gick. Jag tror det är viktigt att tänka på vad som kommer att göra sin framtida 85-åring stolt. Jag vet att min kommer att vara glad över att jag valde en ny bana i livet. Personligen tror jag att distansarbete kommer att bli en oundvikligt utveckling även här i Sverige ganska snart, på gott och ont. Så kör bara! Du kanske bara lever en gång.

Om ni vill komma i kontakt med Frida kan ni nå henne på info@smedbergconsulting.com eller besöka hennes webbplats.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar